Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Πράκτορες της CIA θα αλωνίζουν την Αθήνα!

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τόμας Μίλερ, σε συνέντευξή του ομολόγησε ότι Αμερικανοί πράκτορες θα... προστατεύουν την αμερικανική αποστολή κατά τη διάρκεια των αγώνων. Περίπου ευτυχής δηλώνει για το γεγονός ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος..!

Αμερικανοί πράκτορες, οι οποίοι ενδέχεται ακόμα και να οπλοφορούν, θα αλωνίζουν την Αθήνα κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, τον Αύγουστο του 2004, και θα φέρουν τον τίτλο των συνοδών των Αμερικανών αθλητών που θα πάρουν μέρος στους αγώνες. Το γεγονός αυτό που προανήγγειλε ο Αμερικανός πρέσβης, Τόμας Μίλερ, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, επιβεβαίωσαν κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους αμέσως μετά τη λήξη συνεδρίασης στο Μέγαρο Μαξίμου που είχε ως αντικείμενο το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Τ. Μίλερ δήλωσε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του ότι «στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα βρίσκονται Αμερικανοί επιφορτισμένοι με την ασφάλεια, περιμένουμε όμως και από τις ελληνικές αρχές να παρέχουν προστασία στην ομάδα μας, όπως και στις υπόλοιπες ολυμπιακές ομάδες».

Μάλιστα, ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, δήλωσε περίπου... ευτυχής για το γεγονός, ενώ έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει «να υπάρχουν τέτοιου είδους μέτρα, γιατί αυτό προσφέρει ένα αίσθημα μεγαλύτερης ασφάλειας σε όλους εκείνους που μετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Λίγη ώρα πριν τη συνεδρίαση, ο Τ. Μίλερ είχε φροντίσει να προετοιμάσει το έδαφος δηλώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, δυνάμεις ασφαλείας των ΗΠΑ θα συνοδεύουν τους Αμερικανούς αθλητές.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τύπου, Τηλ. Χυτήρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αυτό που θα συμβεί με τους Αμερικανούς, να συμβεί και με μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, με πρόσχημα πάντα την προστασία των αθλητικών τους αποστολών. «Εμείς, είπε, συνεργαζόμαστε με τις αστυνομίες άλλων χωρών και μια από τις αστυνομίες με τις οποίες συνεργαζόμαστε είναι η αμερικανική. Επίσης, συνεργαζόμαστε με την αγγλική, τη γερμανική, την ιταλική αστυνομία. Στο γενικότερο πλαίσιο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων θα υπάρξουν αυτές οι συνεργασίες».

Οσον αφορά τα μέτρα για την ασφάλεια που θα ληφθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Τ. Χυτήρης αποκάλυψε χτες ότι αυτά θα ισχύσουν πολύ πριν τους αγώνες. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο χαρακτήρας των μέτρων κάθε άλλο παρά περιστασιακός θα είναι. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Γενάρη είδε το φως της δημοσιότητας ένα προσχέδιο νόμου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο περιέγραφε αναλυτικά το Σχέδιο Ασφάλειας του 2004 και το οποίο προέβλεπε: «Εργασιακή ειρήνη», απαγόρευση απεργιών, διαδηλώσεων, συγκεντρώσεων ακόμη και σε κλειστούς χώρους, εκτεταμένοι έλεγχοι κατά την κρίση των αστυνομικών της «Αθήνα 2004» και της ΕΛΑΣ, σε πρόσωπα, κατοικίες και οχήματα, εκτεταμένοι περιορισμοί στην κυκλοφορία, κατάργηση του ωραρίου λειτουργίας σε δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα. Τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο την Αθήνα αλλά και τις υπόλοιπες Ολυμπιακές πόλεις (Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ηράκλειο).

Συμφωνία «Λόκχιντ Μάρτιν» - ΟΤΕ

Κι ενώ με το θέμα της ασφάλειας, πάνω στο οποίο παίζονται τεράστια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας επιχειρηματικός παρασκηνιακός πόλεμος. Χτες το απόγευμα η γνωστή από τα οπλικά της συστήματα αμερικάνικη εταιρία «Λόκχιντ Μάρτιν», ανακοίνωσε ότι υπέγραφε προσύμφωνο συνεργασίας ύψους 1 εκατ. δολαρίων, με τον ΟΤΕ και την «Ιντρακόμ» για να αναλάβει ένα έργο που αφορά την ενίσχυση των υποδομών της ασφάλειας στα λιμάνια της χώρας, κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ενα έργο που εντάσσεται στο πρόγραμμα ασφαλείας του 2004.

Στο μεταξύ, χτες ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης δεν έδωσε σαφείς εξηγήσεις σχετικά με την απόφαση της κοινοπραξίας SAIC, που έχει αναλάβει το πακέτο της ασφάλειας των αγώνων, να ακυρώσει τη συνεργασία της με την εταιρία ΝΟΚΙΑ η οποία είχε αναλάβει την εγκατάσταση του συστήματος TETRA (ηλεκτρονική παρακολούθηση) και να συνεργαστεί με την αμερικανικών συμφερόντων εταιρία ΜΟΤΟRΟLΑ. Ο υφυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι είναι δικαίωμα της αναδόχου να επιλέξει τους συνεργάτες της. Υπενθυμίζεται ότι η MOTOROLA συμμετείχε στην έτερη κοινοπραξία που διεκδικούσε μαζί με τη SAIC το πακέτο της ασφάλειας.

  • Στην υπογραφή της σύμβασης για τη διαχείριση του προγράμματος ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών για τη φιλοξενία θεατών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, προχώρησαν χτες η «Αθήνα 2004» και οι δύο ανάδοχες Κοινοπραξίες, «Αλφα Φιλοξενία» και «Ελληνική Φιλοξενία». Η χρονική διάρκεια μίσθωσης των κατοικιών - Ολυμπιακά Μισθώματα - θα ισχύει για το διάστημα από 10 Ιούλη - 10 Σεπτέμβρη 2004. Τα μισθώματα για το διάστημα αυτό θα φορολογούνται αυτοτελώς με 10%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ