Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ψίχουλα για τους Δήμους από το Γ' ΚΠΣ

Μόλις το 5,6% του συνολικού προϋπολογισμού των έργων που έχουν ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ αντιστοιχεί στους Δήμους και τις Κοινότητες, σύμφωνα με έρευνα της ΚΕΔΚΕ.

Από σύνολο 8.652 έργων που έχουν ενταχθεί στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Γ' ΚΠΣ, οι Δήμοι και οι Κοινότητες - και μάλιστα μόνο μέσω Δημοτικών Επιχειρήσεων, όπως επιβάλλει ο νόμος - θα εκτελέσουν τα 1.818. Σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ, ο προϋπολογισμός των 1.818 έργων είναι 939 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 5,6% του συνόλου των ενταγμένων έργων, που αγγίζει τα 16,8 δισ. ευρώ. Τέλος, ο μέσος προϋπολογισμός ενταγμένου έργου πρωτοβάθμιου ΟΤΑ είναι 517.000. ευρώ, ενώ ο μέσος προϋπολογισμός έργου του συνόλου των ενταγμένων στο Γ' ΚΠΣ είναι 1.943.000 ευρώ.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως ελάχιστοι είναι οι Δήμοι που έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τα έργα τους στο Γ' ΚΠΣ, και κύρια οι μεγάλοι Δήμοι, οι οποίοι άλλωστε έχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες για να συντάξουν τις μελέτες που απαιτούνται. Γίνεται, δε, φανερό πως η κυβέρνηση εμπαίζει τους Δήμους, λέγοντας πως στα οξυμένα οικονομικά τους προβλήματα, μία από τις λύσεις είναι η ένταξη έργων στο Γ' ΚΠΣ. Εργα, που, έτσι και αλλιώς, πρέπει να πληρούν και τα κριτήρια της επιλεξιμότητας - δηλαδή να έχουν έσοδα - τότε γίνεται αντιληπτό πως η πλειοψηφία των έργων που έχουν ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ από τους δήμους, απέχουν από τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ