Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΥΜΝΑ
Συμφωνεί η κυβέρνηση για το εργοστάσιο - βόμβα

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ. Προκλητικός ο υφυπουργός Ανάπτυξης, καταλόγισε «ημιμάθεια» σε όσους αντιδρούν

Παρά την καθολική αντίδραση των κατοίκων της Λάρυμνας και της ευρύτερης περιοχής, η κυβέρνηση διά στόματος αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης, Π. Καλαφάτη, θεωρεί θετική ενέργεια την εγκατάσταση από πολυεθνική εταιρία ενός εργοστασίου καύσης επικίνδυνων βιομηχανικών λυμάτων και τοξικών αποβλήτων στην περιοχή.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας και ο υφυπουργός εμφανίστηκε προκλητικός αφού καταφέρθηκε τόσο κατά των κατοίκων που αντιδρούν, καταλογίζοντάς τους «ημιμάθεια», όσο και κατά του ΚΚΕ, που έφερε το θέμα στη Βουλή, λέγοντας ότι έχει «τόσο αντιδραστική θέση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα».

Κατά τον Π. Καλαφάτη υπήρξε πλήρης ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για μία επένδυση, «η οποία θα αφορά τα απόβλητα της χώρας, κάτι που είναι μια θετική ενέργεια και το επιθυμούμε». Το σχέδιο, είπε, προβλέπει ότι η επένδυση θα γίνει στη ΛΑΡΚΟ ενώ θα παράγεται και ηλεκτρική ενέργεια που θα διατίθεται με τιμή κόστους στη ΛΑΡΚΟ. Η δε λίστα με τα απόβλητα εμπεριέχεται «στον ευρωπαϊκό κατάλογο αποβλήτων» και δε θα υπάρχουν «άλλου είδους περιβαλλοντικές εκλύσεις». Ο υφυπουργός είπε ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της απόθεσης των αποβλήτων της χώρας και στο τέλος ισχυρίστηκε ότι «αν η τοπική κοινωνία δε θέλει ένα τέτοιο εργοστάσιο, προφανώς και δε θα γίνει».

Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε ότι πρώτα έγιναν μυστικές διαπραγματεύσεις με την πολυεθνική (μάλιστα, διατέθηκαν και 450 στρέμματα της ΛΑΡΚΟ) και στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι και αντέδρασαν άμεσα. Τόνισε χαρακτηριστικά:

«Στη Λάρυμνα έγινε συνέλευση τόσο μεγάλη που δε χωρούσε η παραλία. Παραβρέθηκα και τοποθετήθηκα όπως και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Θεωρούν εκεί όλοι τους ότι είναι μια βόμβα μεγατόνων, η οποία θα μολύνει τον κλειστό Ευβοϊκό Κόλπο, θα μολύνει την περιοχή της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας αλλά και της Εύβοιας και φυσικά είναι όλοι αντίθετοι. Ολα τα παιδιά των σχολείων της Λάρυμνας κρατούσαν πανό, με τα οποία διαδήλωναν και δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να γίνει τέτοιο εργοστάσιο στο χωριό τους αφού δε θέλουν άλλη μόλυνση και άλλο καρκίνο, δε θέλουν άλλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος στην περιοχή τους».

Ο «άγνωστος», μέχρι στιγμής, «στρατηγικός επενδυτής του εξωτερικού» εκπροσωπείται στη χώρα μας από την «ENPRO SA Προστατευτική Περιβάλλοντος Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρία». Η μονάδα, που η ξένη εταιρία με τις ευλογίες της κυβέρνησης προγραμματίζει να κατασκευάσει στον κόλπο της Λάρυμνας, σε έκταση 450 στρεμμάτων, θα διαχειρίζεται ετησίως 600.000 τόνους επικίνδυνα βιομηχανικά λύματα και τοξικά απόβλητα, τα οποία θα μεταφέρονται από την Ελλάδα και άλλες χώρες, οδικώς ή με πλοία μέσω των λιμενικών εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ.

Το ενδεχόμενο αυτό έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην κοινωνία της Λάρυμνας και στους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ. Μάλιστα, ενώ αρχικά η δημοτική αρχή συζητούσε το θέμα, μπροστά στις αντιδράσεις αναδιπλώθηκε και αυτό εκφράστηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρυμνας που δεν αποδέχεται την εγκατάσταση του εργοστασίου στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβαρυντικά για τη Λάρυμνα τα σχέδια της ΔΕΗ (2007-10-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-08-30 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα αντιλαϊκά μέτρα (1998-12-23 00:00:00.0)
Ψευδεπίγραφη διαμάχη και υπονόμευση (1998-09-11 00:00:00.0)
Αδιέξοδα τα κυβερνητικά σχέδια (1998-07-24 00:00:00.0)
Αργοπεθαίνει από μόλυνση (1996-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ