Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Κλείνουν τα Επείγοντα για πέντε μήνες!

Στο κλείσιμο της γενικής εφημερίας και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του «Ευαγγελισμού» για περίπου πέντε μήνες, προχωρούν η διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας, χωρίς μάλιστα να έχουν ληφθεί μέτρα για να διοχετευτεί με ασφάλεια ο τεράστιος όγκος ασθενών που αντιμετωπίζει τη μέρα της γενικής εφημερίας σε άλλα νοσοκομεία.

Τα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού» θα κλείσουν προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες ανακατασκευής, στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το νοσοκομείο δε θα δέχεται επείγοντα περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία για τις βασικές ειδικότητες (παθολογικά, καρδιολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά, νευρολογικά, γαστρεντερολογικά, πνευμονολογικά περιστατικά), που αντιπροσωπεύουν το 80-90% των προσερχομένων στα Επείγοντα, οι οποίοι κυμαίνονται σε κάθε εφημερία σε 1.500-1.700 άτομα. Το νοσοκομείο θα δέχεται μόνο οφθαλμολογικά, ΩΡΛ και δερματολογικά περιστατικά, ενώ, σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης, ο «Ευαγγελισμός» θα δέχεται κάθε τρεις μέρες συγκεκριμένο αριθμό διαγνωσμένων περιστατικών από άλλα νοσοκομεία που θα εφημερεύουν!

Το κλείσιμο των Επειγόντων του «Ευαγγελισμού» φέρνει στην επιφάνεια τα γενικότερα προβλήματα οργάνωσης των εφημεριών του Λεκανοπεδίου και αξιοποίησης των κλινών. Αφού, για παράδειγμα, το Νοσοκομείο Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΜΤΣ), που είναι δίπλα στον «Ευαγγελισμό», δέχεται ελάχιστο αριθμό επειγόντων περιστατικών ενώ διαθέτει 400 κλίνες και οργανωμένα εξωτερικά ιατρεία. Αντίστοιχα το «Σισμανόγλειο» διαθέτει τουλάχιστον 200 κλίνες οι οποίες είναι αναξιοποίητες λόγω ελλείψεων προσωπικού, ενώ ακόμα δεν έχει λειτουργήσει το Αττικό Νοσοκομείο.

Πέρα απ' τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, προκύπτουν και μια σειρά από ερωτήματα. Τα ΤΕΠ θα κοστίσουν περισσότερο από 3 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών και του προσωπικού, υπήρχε ανάγκη ήπιων παρεμβάσεων στα Επείγοντα. Τα σχέδια υπάρχουν εδώ και ένα χρόνο, αλλά το έργο δεν ολοκληρώθηκε και ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που η προσέλευση είναι μειωμένη, ενώ οι εργαζόμενοι εκφράζουν σοβαρές υπόνοιες για αδιαφάνεια στην εκτέλεση των έργων.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στο νοσοκομείο με την παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Χ. Σοφιανού. Οι εργαζόμενοι και εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ υπέδειξαν ως λύσεις για το πρόβλημα την άμεση λειτουργία του Αττικού και την άμεση ενίσχυση με προσωπικό του «Σισμανόγλειου» και του «Θριάσιου», καθώς και την πλήρη εφημερία του ΝΜΤΣ η οποία μόνο κατ' όνομα είναι εφημερία. Απ' τη συζήτηση με το γενικό γραμματέα διαφάνηκε πρόθεση αξιοποίησης του ΝΜΤΣ, η οποία και στο παρελθόν επιχειρήθηκε, χωρίς όμως αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ