Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεκδικούν αποζημιώσεις από τις ελεύθερες περιοχές

Ο υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου δήλωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι μέσω των δικηγόρων τους διεκδικούν αποζημιώσεις για περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές.

Ο Α. Χρίστου ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό έγιναν επαφές με το κτηματολόγιο και επαρχιακές διοικήσεις και έχουν σταλεί διάφορες επιστολές. Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι δε γνωρίζει εάν κατατέθηκαν ήδη προσφυγές στο Δικαστήριο, αλλά διατύπωσε την εκτίμηση ότι τελικά θα υποβληθούν. Τόνισε, ωστόσο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας των περιουσιών τους και αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναφορικά με τις περιουσίες Τουρκοκυπρίων, οι οποίες έχουν απαλλοτριωθεί, ο Α. Χρίστου είπε ότι οι αποζημιώσεις έχουν κατατεθεί στον κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσιών και ο κάθε δικαιούχος θα τις πάρει, μαζί με ό,τι άλλο προνοεί η νομοθεσία, μετά τη λύση του Κυπριακού.

Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες Ελληνοκύπριοι

Οι δύο συλληφθέντες Ελληνοκύπριοι που προσπάθησαν να μεταβούν τα κατεχόμενα με ένα γαϊδούρι αφέθησαν αργά χτες το απόγευμα ελεύθεροι. Το συγκεκριμένο αδίκημα, για οποίο προβλέπεται μικρό πρόστιμο, είχε ήδη προσλάβει διαστάσεις και έχει κάνει το γύρο του κόσμου.

Στην υπόθεση παρενέβη χτες και ο Ραούφ Ντενκτάς, με δηλώσεις του στις οποίες ανέφερε ότι με την πράξη τους οι συλληφθέντες προσέβαλαν το κράτος του και απέρριψε τη δήλωση της Καίτης Κληρίδου ότι επρόκειτο για ένα αστείο. Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι όσοι περνούν τα σύνορα, πρέπει να σέβονται τους «νόμους».

Από την άλλη, αρνήθηκε την πατρότητα της φράσης ότι «οι μόνοι πραγματικοί Κύπριοι είναι οι γάιδαροι», επανέλαβε όμως ότι δεν υπάρχει κυπριακό έθνος, αλλά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης καταδίκασε την ενέργεια του καθεστώτος Ντενκτάς να συλλάβει τους δύο Ελληνοκυπρίους και έναν Τουρκοκύπριο.

Σχετικά με την άσκηση «Νικηφόρος»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης διέψευσε πληροφορίες ότι ασκούνται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για αναβολή της άσκησης «Νικηφόρος», αλλά είπε ότι η Ουάσιγκτον καταβάλλει κάθε φορά προσπάθειες για μείωση της έντασης.

Εμμεσα απέρριψε τέτοιες πιέσεις, λέγοντας ότι η διεξαγωγή ή ματαίωση της άσκησης θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, που ωστόσο δεν υπάρχουν σε αυτό το στάδιο.

Ερωτηθείς εάν η άσκηση της Εθνικής Φρουράς θα ματαιωθεί, εάν ματαιωθεί και η τουρκική άσκηση «Ταύρος», ο εκπρόσωπος είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί. Αφησε, πάντως, να εννοηθεί ότι οι προετοιμασίες για την άσκηση συνεχίζονται, ενώ υπάρχει συνεχής επαφή για το θέμα με την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον πιέζει για ματαίωση της ελληνικής άσκησης «Τοξότης» που διεξάγεται σε συνδυασμό με την άσκηση της Εθνικής Φρουράς «Νικηφόρος» καθώς και την τουρκική άσκηση «Ταύρος», η οποία συνήθως διεξάγεται μετά την άσκηση «Νικηφόρος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ