Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»
Περίπου 155.000 οι υπόχρεοι δηλώσεων

Στους, περίπου, 155.000 ανέρχονται οι υπόχρεοι δηλώσεων «πόθεν έσχες», ενώ δεν έχει καταληχθεί ακόμη αν οι αστυνομικοί θα καταθέτουν τις δηλώσεις τους στον Αρειο Πάγο ή στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

Για το θέμα έδωσε χτες διευκρινίσεις ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Κ. Δαφέρμου ότι δεν υπάρχουν τα μέσα ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες». Ο Κ. Σκανδαλίδης αντέτεινε ότι θα υπάρξει ενιαία βάση δεδομένων επεξεργασίας των στοιχείων των δηλώσεων «πόθεν έσχες» και ο έλεγχος θα γίνεται συγκριτικά με τις φορολογικές δηλώσεις. Για το σκοπό αυτό το σύστημα που υπάρχει στο ΚΕΠΥΟ θα συνδεθεί ηλεκτρονικά με το αντίστοιχο στον Αρειο Πάγο.

Σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη και με βάση τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του 2001, περίπου 500 άτομα (βουλευτές, ευρωβουλευτές, μέλη κυβέρνησης, κόμματα) υποβάλλουν τις δηλώσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Στον Αρειο Πάγο υποβάλλουν δηλώσεις περίπου 61.500 άτομα (δικαστικοί, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί, ειδικοί φρουροί, συνοροφύλακες, λιμενικοί και γενικά πρόσωπα που κατέχουν κρατικές θέσεις ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, όπως γενικοί διευθυντές προμηθειών δημοσίου ή μηχανικοί δημοσίων έργων). Συνολικά, 7.000 δηλώσεις που κατατέθηκαν σε Βουλή και Αρειο Πάγο θα ελεγχθούν υποχρεωτικά, εκ των οποίων οι 2.500 θα είναι με δειγματοληπτικό έλεγχο. Οι υπόχρεοι δηλώσεων «πόθεν έσχες» στο ΣΕΕΔΔ, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, ανέρχονται στους περίπου 93.000. Στην περίπτωση αυτή ο έλεγχος γίνεται κάθε δύο χρόνια και θα είναι δειγματοληπτικός. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το ποσοστό των δηλώσεων που θα ελεγχθούν, κάτι που όπως είπε ο Κ. Σκανδαλίδης, θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες του μηχανισμού ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα είναι χαμηλότερο από το 25%.

Τέλος, σχετικά με το πού θα καταθέτουν τις δηλώσεις τους οι αστυνομικοί, ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως δεν έχει καταληχθεί ακόμα, ωστόσο ο ίδιος θεωρεί πως αυτό πρέπει να γίνεται στο ΣΕΕΔΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ