Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ
Η τσιμεντοποίηση βαφτίζεται κοινωνικό έργο

Δύο στρατόπεδα στην Κω θα εκποιηθούν από την κυβέρνηση

Eurokinissi

Δύο στρατόπεδα στην Κω θα εκποιηθούν από την κυβέρνηση
«Στο σφυρί» βγάζει η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, 135 χώρους, στους οποίους σήμερα στεγάζονται στρατόπεδα. Το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης των στρατοπέδων, που βρίσκονται σε αστικά κέντρα, στην ουσία, αποδεικνύεται ένα πανάκριβο δώρο, προς το μεγάλο κεφάλαιο, χιλιάδων στρεμμάτων γης, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτοί οι χώροι, όταν απελευθερωθούν, θα αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εμμέσως πλην σαφώς, την παραδοχή ότι μέρος ή ολόκληροι αυτοί οι χώροι θα ξεπουληθούν, κάνει και ο Λάμπρος Καζάκος, διευθυντής της Υπηρεσίας Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ), ο οποίος δηλώνει ξεκάθαρα στο «Ρ» ότι «αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι οικονομικός».

Οσο και αν προσπαθούν κυβέρνηση και υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΕΘΑ), με προεκλογικές φιέστες και παραστάσεις, δεν καταφέρνουν να πείσουν ότι τα στρατόπεδα αποδίδονται στους πολίτες. Αντίθετα, παρά την αδιαμφισβήτητη έλλειψη ελεύθερων χώρων στα αστικά κέντρα, προωθούνται για οικοπεδοποίηση και κερδοσκοπία σε βάρος των φυσικών ιδιοκτητών τους, των κατοίκων των περιοχών, όπου ανήκουν. Στους δήμους δίνονται απλά μερικά ψίχουλα, ώστε να εμφανίσει η κυβέρνηση, δήθεν, κοινωνικό έργο...

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε απόσπασμα του διευθυντή της ΥΑΜΣ, στην Ημερίδα: «Η Νέα Πολιτική για την Αξιοποίηση των Δημοσίων Ακινήτων», που πραγματοποιήθηκε στις 25/6/03. Οπως λέει χαρακτηριστικά ο αντιστράτηγος Λ. Καζάκος, «αν και στα 2,5 χρόνια λειτουργίας της ΥΑΜΣ δεν υπάρχουν θεαματικά αποτελέσματα επιτυχίας, όπως θα ήταν η εισροή ρευστών σε μεγάλη κλίμακα, αφού το μόνο ποσό που εισπράχθηκε μέχρι σήμερα από τις πρώτες οικοπεδικές πωλήσεις ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ, ελάχιστο σε σχέση με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ, που κατ' εκτίμηση θα απαιτηθεί για τις μετεγκαταστάσεις, εντούτοις η πορεία της μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη, αφού τέθηκαν οι βάσεις για την αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες της φιλοσοφίας του Νόμου και προωθήθηκαν σε ικανοποιητική κλίμακα οι χρονοβόρες διαδικασίες Αναθέσεις - Σύνταξης - Εγκρισης των απαιτούμενων μελετών Αξιολόγησης - Αξιοποίησης και Πολεοδομικών».

Προορίζονται για οικοπεδοποίηση


Eurokinissi

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι τα στρατόπεδα που αποδεσμεύονται προορίζονται για οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση και όχι για να διατεθούν στους πολίτες σαν ελεύθεροι - κοινωφελείς χώροι. Πρωταρχικός στόχος είναι τα περίπου 135 στρατόπεδα (ο αριθμός αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και τις ανάγκες και κανείς, τελικά, δε γνωρίζει, απ' ό,τι φαίνεται, τον ακριβή αριθμό), συνολικής έκτασης 20.000 στρεμμάτων, που «αποδεσμεύονται», να αποδώσουν οικονομικούς πόρους στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ). Πόροι διόλου ευκαταφρόνητοι, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΥΑΜΣ, από την πώληση θα εξασφαλιστούν κέρδη της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

Ο νόμος, που ψηφίστηκε το 1999 και προβλέπει ρυθμίσεις για παράκαμψη της χρονοβόρας γραφειοκρατίας και του ευκολότερου ξεπουλήματος των στρατοπέδων, καθορίζει και τις αρμοδιότητες της ΥΑΜΣ. Ο διευθυντής της διορίζεται απευθείας από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, με 3ετή θητεία, που έχει τη δυνατότητα να παραταθεί, ενώ το προσωπικό της μπορεί να είναι υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΥΕΘΑ) και μη. Μία επιχείρηση, που, σύμφωνα με τον διευθυντή της αντιστράτηγο Λ. Καζάκο, ξεκίνησε με πολλές σκέψεις και κατέληξε σαν «ο διαχειριστής της περιουσίας του ΤΕΘΑ». Ενας διαχειριστής, που εκπονεί μελέτες και αποφασίζει για τη μελλοντική χρήση των χώρων που αποδεσμεύονται, με ιδιαίτερες διευκολύνσεις παράκαμψης της γραφειοκρατίας, που επιτρέπει ο νέος νόμος. Σύμφωνα με αυτόν, «...εγκρίνεται η πολεοδόμηση των χώρων των στρατοπέδων που απελευθερώνονται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Στρατηγικής Αναδιάταξης Στρατοπέδων».


Avaton

Στους χώρους αυτούς επιτρέπεται ο καθορισμός αστικών χρήσεων γης, ανεξαρτήτως των ισχυόντων ή προβλεπομένων χρήσεων και όρων δόμησης της περιοχής...». Ακόμα και το γεγονός ότι στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «ποσοστό τουλάχιστον 50% των χώρων αυτών θα προβλέπεται για κάλυψη αναγκών σε χώρους κοινόχρηστου πράσινου και κοινωφελών εξυπηρετήσεων», δε διασφαλίζεται η δημιουργία ελεύθερων χώρων, που τόσο έχουν ανάγκη οι μεγάλες πόλεις, μια που αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι δρόμοι, ή ακόμα η «αυλή» ενός οικισμού, που θα δημιουργηθεί στον αποδεσμευόμενο χώρο. Ενώ επιτρέπει τον αποχαρακτηρισμό και δόμηση των δασικών εκτάσεων που περιλαμβάνουν τα στρατόπεδα.

Ο διευθυντής της συγκεκριμένης υπηρεσίας, Λ. Καζάκος, λέει χαρακτηριστικά ότι «η αδυναμία εξεύρεσης πόρων, ξεκινώντας πάντα από το γεγονός ότι το Δημόσιο και το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι δεν έχει τη δυνατότητα, από τον προϋπολογισμό του, να καλύψει τη μεταστέγαση, αυτή πρέπει να καλυφθεί με πόρους από διαφορετικούς φορείς. Αυτή είναι η ουσία, που ανάγκασε, τελικά, την υπηρεσία να σκεφτεί έναν τρόπο εξεύρεσης πόρων. Για να γίνει αυτό και να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, η λύση είναι η συνεκμετάλλευση με τις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες. Ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο, από το να αποδεχτεί το χώρο, τον οποίο, ναι μεν χρησιμοποιεί για πράσινο, αλλά έχει κάποιες άλλες κοινωφελείς χρήσεις, που μπορεί να του αποδίδουν και κάποια έσοδα».

Οσον αφορά στους χώρους που θα εκμεταλλευτεί το ΥΕΘΑ, είπε χαρακτηριστικά «για το τι θα δημιουργηθεί στους χώρους που θα πουληθούν, δεν έχουμε προσανατολισμό, γιατί αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι οικονομικός. Οικονομικός στόχος σημαίνει ότι υπάρχει μελετητής, ο οποίος αξιολογεί την αξία του στρατοπέδου, την αξία της γης και στη συνέχεια κάνει προτάσεις εναλλακτικές, με τι χρήσεις γης μπορείς να έχεις μεγαλύτερη απόδοση». Ενώ, αναφερόμενος στις χρήσεις, είπε ότι «για τις μεγάλες πόλεις η κατοικία δεν είναι η ιδανική, αλλά μια καλή λύση, που θα είναι συμπληρωματική άλλων χρήσεων». Εγγυήθηκε δε πως «οι χρήσεις θα ταιριάζουν στην περιοχή, ώστε και οι κάτοικοι να μένουν ευχαριστημένοι και εμείς να μένουμε ευχαριστημένοι, να εισπράξουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε, τα οποία χρησιμοποιούνται, σύμφωνα και με το νόμο, για τη μετεγκατάσταση των στρατοπέδων και τη συντήρηση των παλιών, ή για τη βελτίωση της ζωής των στρατευμένων».

Στρατόπεδα σε όλη τη χώρα βγαίνουν στο σφυρί από την κυβέρνηση. (Φωτογραφία από στρατόπεδο στη Δράμα)

Avaton

Στρατόπεδα σε όλη τη χώρα βγαίνουν στο σφυρί από την κυβέρνηση. (Φωτογραφία από στρατόπεδο στη Δράμα)
Δεδομένων των παραπάνω, γίνεται σαφές ότι οι χώροι αυτοί δεν αποδίδονται στους πολίτες, αλλά στους εργολάβους, που θα κερδοσκοπήσουν από την οικονομική τους εκμετάλλευση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένη να σταθεί αντάξια των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες της, εξανθρωπίζοντας τις μεγαλουπόλεις, που ασφυκτιούν από το τσιμέντο που κατασπαράζει κάθε πνεύμονα οξυγόνου. Αγνοούν επιδεικτικά την ανάγκη ελεύθερων χώρων και πρασίνου, για την υγεία, αλλά και την προστασία των πολιτών σε περίπτωση σεισμών, ή μεγάλων βροχοπτώσεων, που, λόγω έλλειψης δασών, πνίγουν τις πόλεις.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός της αδυναμίας, όχι μόνον της Αθήνας, αλλά και των άλλων μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, να αντέξουν άλλο τσιμέντο, χωρίς ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων τους, είναι αδιαμφισβήτητη η ανάγκη και θεμιτή η απαίτηση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της πλήρους απόδοσης των 135 στρατοπέδων, συνολικής έκτασης 20.000 στρεμμάτων, περίπου, που απελευθερώνονται - λαμβανομένων υπόψη και των αυξομειώσεων, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιόδου - για δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου. Μπροστά, όμως, στο 1,5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να αποδώσει η πώληση των στρατοπέδων - σύμφωνα με στοιχεία της ΥΑΜΣ - όλα αυτά για το κυβερνών κόμμα, φαίνεται να αποτελούν ανούσιες λεπτομέρειες. Αρκείται σε δηλώσεις περί παραχώρησης και κερδοσκοπεί, εις βάρος του πολίτη, παραδίδοντας τη δημόσια περιουσία για εκμετάλλευση στους εργολάβους.


Το στρατόπεδο Καρατάσσου στη Θεσσαλονίκη όταν μετεγκατασταθεί θα πουληθεί σε επιχειρηματίες

Avaton

Το στρατόπεδο Καρατάσσου στη Θεσσαλονίκη όταν μετεγκατασταθεί θα πουληθεί σε επιχειρηματίες
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οικοπεδοποίηση στρατοπέδων στην Καβάλα (2006-05-19 00:00:00.0)
Να αποτραπεί η οικοπεδοποίηση (2004-12-02 00:00:00.0)
Τσιμεντοποίηση μέσω αντιπαροχής (2004-11-03 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την οικοπεδοποίηση στρατοπέδων (2003-02-19 00:00:00.0)
Εμμονή στην οικοπεδοποίηση (2000-01-26 00:00:00.0)
Ούτε τετραγωνικό για οικόπεδα! (1998-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ