Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει «μέσα σε λίγες βδομάδες» αν θα διευρύνει την «ακτίνα δράσης» των δυνάμεών του στο Αφγανιστάν, δήλωσε χτες ο απερχόμενος ΓΓ του Συμφώνου, Τζ. Ρόμπερτσον. Το θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το Δεκέμβρη. Στη συνέλευση του ΟΗΕ πάντως δεν υπήρξε καν σχετική συζήτηση, πόσο μάλλον έγκριση.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ/ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Για «παρανόηση» των δηλώσεων του στρατηγού - «προέδρου» του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, κατηγόρησε χτες το Ισλαμαμπάντ τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, ο οποίος τον κατηγόρησε για «τρομοκρατικό εκβιασμό» από βήματος ΟΗΕ, όταν ο Μουσάραφ πρότεινε εκεχειρία στο Κασμίρ.

ΣΕΟΥΛ.-- Οταν η Ουάσιγκτον δώσει εχέγγυα για την ειρηνική επίλυση της κρίσης που προκαλούν στην Κορεατική Χερσόνησο οι κατηγορίες της για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, τότε η Νότια Κορέα θα σκεφθεί το αίτημα των ΗΠΑ για την αποστολή στρατευμάτων στις δυνάμεις κατοχής του Ιράκ, διαμήνυσε χτες εκπρόσωπος του Νοτιοκορεάτη προέδρου, Ρο Μου-γιουν...

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Δικαστήριο της Στοκχόλμης διέταξε την παράταση για δυο βδομάδες της κράτησης του 24χρονου Μιχάιλο Μιχαΐλοβιτς ως ύποπτου για τη δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Ανα Λιντ.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Σε ισχύ τίθεται σύμβαση του ΟΗΕ με στόχο τη συνεργασία μεταξύ των Αρχών επιβολής νόμου έναντι του οργανωμένου εγκλήματος, του «ξεπλύματος» χρήματος και της παρακώλυσης απονομής δικαιοσύνης. Η «Σύμβαση του ΟΗΕ κατά του Διεθνοτικού Οργανωμένου Εγκλήματος» έχει ψηφιστεί από 147 μέλη του ΟΗΕ και έχει επικυρωθεί από 40. (Ανάμεσά τους δε συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ).

ΑΣΜΑΡΑ.-- Η Ερυθραία απαίτησε την επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά της Αιθιοπίας, επειδή η τελευταία αποφάσισε μονομερώς τον τερματισμό καθορισμού των μεταξύ τους (διαφιλονικούμενων) συνόρων.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο αυτονομιστικός «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» ανέλαβε χτες την ευθύνη επίθεσης σε Σέρβο αξιωματικό του στρατού στη Νότια Σερβία. Νωρίτερα, ισχυρή έκρηξη βόμβας προκαλούσε υλικές ζημιές σε αρκετές οικίες σε περιοχή του Δυτικού Κοσσυφοπεδίου.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Δεκάδες χιλιάδες Σλοβάκοι εργαζόμενοι απέργησαν προειδοποιητικά για μία ώρα, απαιτώντας την αύξηση του βασικού μισθού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ