Κυριακή 5 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΟΚΤΟΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ο,τι θέλουν οι «επενδυτές»

Μιλούν στο «Ρ» ο Μιχάλης Δεκλερής, πρώην πρόεδρος του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, ο Κώστας Μπέσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων ΔΥ, ο Μιχάλης Σκαρβέλης, επικεφαλής της «Πανεπιστημονικής Κίνησης Δασολόγων» και μέλος της «Πρωτοβουλίας για την προστασία των δημοσίων κτημάτων και της δασικής γης» και η Ρούλα Ξαρχάκου, μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ

Ετοιμη να πουλήσει και τη σκιά των δέντρων, είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του δασοκτόνου νομοσχεδίου, που από μέρα σε μέρα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από το υπουργείο Γεωργίας. Και ο παραπάνω χαρακτηρισμός των επιδιώξεων της κυβέρνησης, δεν αποτελεί καθόλου δημοσιογραφική υπερβολή, αφού στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακάλυψαν νέες μεθόδους για να «βάλουν φουρνέλο» στα εναπομείναντα ελληνικά δάση και να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα καταπατήσεων, εμπορευματοποιώντας τη δασική γη με κάθε είδους αυθαιρεσία σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, σε βάρος της ίδιας της ζωής. Δηλαδή, με απλά λόγια, να πλουτίσουν κι άλλο οι μεγαλοεπιχειρηματίες σε βάρος των ανθρώπων του μόχθου. Γιατί αυτοί θα είναι που και τούτη τη φορά «θα πληρώσουν τη νύφη».

Ακόμα και αν ανήκουν μεταξύ αυτών που θα νομιμοποιηθεί το «αυθαιρετάκι», το οποίο έχτιζαν «τσιμεντόλιθο τον τσιμεντόλιθο» τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, για να βάλουν κεραμίδι στο κεφάλι τους. Ομήρους τους θέλει η κυβέρνηση, όπως και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, πατώντας στην ανάγκη της πρώτης κατοικίας που την εκμεταλλεύεται, για να πετύχει τη βασική της επιδίωξη: Να μοιράσει το ανυπολόγιστης αξίας «φιλέτο» των δασών στο μεγάλο κεφάλαιο που πάντα εξ-υπηρετούσε και πάντα θα εξ-υπηρετεί.


Και, όταν αναφέρουμε παραπάνω «ακόμα και τη σκιά των δέντρων» μιλάμε κυριολεκτικά, αφού η κυβέρνηση βρήκε νέο τρόπο, για να ορίζει τα δάση και να τα βγάζει με ευκολία στο σφυρί: Και αυτός ο νέος τρόπος ακούει στο όνομα «βαθμός συγκόμωσης» - η σκιά δηλαδή που «ρίχνει» κάθε δέντρο - συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.

Οπως, στη συνέχεια, αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Κώστας Μπέσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), ο παραπάνω ορισμός που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση, θα οδηγήσει ολόκληρα δάση στην καταστροφή.

Ως «τον μεγαλύτερο κίνδυνο που έχει αντιμετωπίσει το περιβάλλον της πατρίδας μας μέχρι σήμερα», χαρακτηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης ο Μιχάλης Δεκλερής, επίτιμος αντιπρόεδρος και πρώην πρόεδρος του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, στη δήλωσή του στο «Ρ».

Ενώ ο Μιχάλης Σκαρβέλης, επικεφαλής της «Πανεπιστημονικής Κίνησης Δασολόγων» και μέλος της «Πρωτοβουλίας για την προστασία των δημοσίων κτημάτων και της δασικής γης», επισημαίνει ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η απόλυτη προσαρμογή της χρήσης γης στο πλαίσιο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, προς εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Τέλος, η Ρούλα Ξαρχάκου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τονίζει ότι οι νέες πολεοδομικές και άλλες κυβερνητικές ρυθμίσεις για αυθαίρετα και δάση εντείνουν την εμπορευματοποίηση της γης, ενώ η λαϊκή οικογένεια θα βρεθεί πάλι στο στόχαστρο της εκμετάλλευσης.


Το κάλεσμα του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει και θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξη μιας πραγματικής αντίστασης ενάντια στις εγκληματικές διαθέσεις της κυβέρνησης, αποκτά ιδιαίτερη αξία, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για μια άλλη πολιτική δασών, προς όφελος των πραγματικών συμφερόντων του λαού και του τόπου. Γιατί όπως τόνιζε στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, «με τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα η κυβέρνηση εμπορευματοποιεί τη γη εξυπηρετώντας το μεγάλο κεφάλαιο και βάζοντας σε καθεστώς ομηρίας χιλιάδες βιοπαλαιστές, που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και υποχρεώθηκαν να κτίσουν ένα κεραμίδι.

Τώρα, με τις ρυθμίσεις για τα δάση, με στόχο και πάλι την εμπορευματοποίηση της δασικής γης, νομιμοποιεί τους μεγαλοκαταπατητές και μεγαλοτσιφλικάδες, αναγνωρίζει ανύπαρκτες ιδιοκτησίες ιδιωτών και δίνει κυριότητα σε δημόσια δασική περιουσία... Δηλαδή, με τις νέες ρυθμίσεις ευνοείται το μεγάλο κεφάλαιο, όπου κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες μεγάλων περιουσιών, οι μεγαλοκαταπατητές και το κεφάλαιο του κλάδου των κατασκευών».


Avaton


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ