Κυριακή 12 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Οι μεγάλες μάχες έρχονται...

Ο λαός της Κούβας δε σκύβει το κεφάλι
Ο λαός της Κούβας δε σκύβει το κεφάλι
«Οι δικτατορίες δεν έχουν θέση στην αμερικανική ήπειρο. Είθε ο θεός να ευλογεί τον κουβανικό λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του».

Αυτό είχε δηλώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, και μάλιστα στα ισπανικά, ανήμερα της επετείου της 101ης επετείου ανεξαρτησίας της Κούβας από την ισπανική κυριαρχία, στις 20 Μάη... 143 ημέρες μετά από το Λευκό Οίκο και έχοντας στο πλάι τουν υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τον υπουργό Οικιστικής και Αστικής Ανάπτυξης, Κουβανοαμερικανό Μελ Μαρτίνες, που θα είναι επικεφαλής της επιτροπής «που θα εκπονήσουν το σχέδιο για την ευτυχισμένη ημέρα που το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο δε θα υπάρχει πια και η δημοκρατία θα επιστρέψει στο νησί», ο Μπους ουσιαστικά ανακοίνωσε την κλιμάκωση του σχεδίου περικύκλωσης, επίθεσης και ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος της Κούβας.

Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, και με αφορμή την ημέρα μνήμης για την έναρξη του πολέμου της ανεξαρτησίας που έκαναν οι Κουβανοί κατά των Ισπανών το 1868, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι «το κουβανικό καθεστώς δε θα αλλάξει με τη θέλησή του» και πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να αποδυναμώσει την εξουσία του Κουβανού ηγέτη, γιατί, όπως είπε, «αυτό το καθεστώς πρέπει να αλλάξει». Οσον αφορά στην αποδυνάμωση, πρόκειται για μία σειρά μέτρων ακόμη μεγαλύτερης ισχυροποίησης και σκλήρυνσης του εμπάργκο, καθώς και ευρύτατη εκστρατεία σε διεθνές επίπεδο αλλά και εντός της Κούβας για απομόνωση ουσιαστικά του Νησιού της Επανάστασης. «Ο αγώνας για την ελευθερία συνεχίζεται. Η Κούβα θα είναι ελεύθερη» κατέληξε ο Μπους, ενώ τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Απόλυτη και αυστηρή εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων νόμων όπου απαγορεύουν στους Αμερικανούς πολίτες να ταξιδεύουν στην Κούβα για αναψυχή, κυρίως όταν περνούν και από τρίτες χώρες για να επισκεφθούν το Νησί.
  • Σκλήρυνση των ελέγχων αναφορικά με τη μεταφορά χρημάτων προς την Κούβα.
  • Επιβολή ελέγχου όλων των εμπορικών αποστολών προς την Κούβα (χωρίς να διευκρινίζεται εάν γίνεται λόγος μόνο για τις αποστολές από τις ΗΠΑ ή εάν προχωρήσουν σε ελέγχους και σε αποστολές από άλλες χώρες που ενδέχεται να διέρχονται από τα αμερικανικά ύδατα, όπως είχε γίνει στο παρελθόν σε εφαρμογή του νόμου Χελμς - Μπάρτον)
  • Επιθετική εκστρατεία ενημέρωσης των Κουβανών για τις ασφαλέστερες οδούς μετάβασης στις ΗΠΑ, προκειμένου όπως τόνισε ο Μπους να διαρρηχτεί το «το δίκτυο παράνομων μετακινήσεων παιδιών και γυναικών από την Κούβα»...
  • Αύξηση του αριθμού των Κουβανών μεταναστών που θα φτάνουν στις ΗΠΑ.
  • Περισσότερες ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές, δορυφορικές και διαδυκτιακές εκπομπές προκειμένου να διαρρηχτεί το «πληροφοριακό εμπάργκο που έχει επιβάλει το καθεστώς Κάστρο στους Κουβανούς πολίτες», κατά τον Πρόεδρο Μπους.

Εντούτοις, πέρα από τα άμεσα μέτρα που τίθενται αμέσως σε εφαρμογή, ο Μπους ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία «Επιτροπής για την Αρωγή σε μία Ελεύθερη Κούβα», που δεν είναι τίποτα περισσότερο από το σχέδιο που θα είναι έτοιμο «όταν ο κομμουνισμός καταρρεύσει», αφού «η μετάβαση στην ελευθερία θα έχει πολλές προκλήσεις, τόσο για τον κουβανικό λαό όσο και για εμάς και πρέπει να είμαστε έτοιμοι». Ηδη, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Κόλιν Πάουελ έχει ξεκινήσει καμπάνια στρατολόγησης και άλλων κρατών στις προσπάθειες ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος στο Νησί της Επανάστασης.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναλυτές συναινούν ότι οι επονείδιστες δηλώσεις του Προέδρου Τζορτζ Μπους έχουν περισσότερο βάρος ως προς την εσωτερική τους κατανάλωση και απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στα 400.000 μέλη της Κουβανο-αμερικανικής κοινότητας - οι ψήφοι τους είναι κρίσιμοι στην πολιτεία κλειδί, τη Φλόριδα, για την επανεκλογή του - η ουσία της κλιμάκωσης της επίθεσης δεν μπορεί να αλλάξει.


Χρ.Μ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα στοιχεία για τα ανατρεπτικά σχέδια των ΗΠΑ (2008-05-25 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στην Κούβα (2008-05-23 00:00:00.0)
Η νέα πρόκληση των ΗΠΑ (2007-10-27 00:00:00.0)
Οι «φίλοι» της Κούβας (2003-07-01 00:00:00.0)
Δυναμική απάντηση στην αμερικανική επιθετικότητα (2002-06-12 00:00:00.0)
«Κάτω το δολοφονικό εμπάργκο» (2001-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ