Κυριακή 12 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απαιτείται καταδίκη συνολικά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα τόνισε, σχετικά με την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας:

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει μια επιτροπή που θα διαχειρίζεται τα ζητήματα της Κούβας, όταν δε θα υπάρχει ο Φιντέλ Κάστρο και ο σοσιαλισμός. Πριν λίγες μέρες βομβάρδισαν τη Συρία, το Λίβανο και κανείς δεν ξεχνάει το Αφγανιστάν, τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ. Και γιατί να ξεχάσουμε άλλες τοπικές συγκρούσεις στην Αφρική και την Ασία. Πίσω από αυτές τις συγκρούσεις δε βρίσκονται τοπικές διαμάχες, αλλά η μεγάλη διαμάχη για τη διανομή. Οι ΗΠΑ σέρνουν το χορό και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις πιάνουν το χέρι και τις ακολουθούν.

Εμείς οι κομμουνιστές, αυτό που ξέρουμε καλά είναι ότι αυτή η αμερικανική επιτροπή θα κυριαρχήσει στην Κούβα όταν πεθάνει κι ο τελευταίος Κουβανός, μόνο τότε.

Δεύτερο, το ζήτημα της Κούβας όπως και της Συρίας, του Λιβάνου, της Βόρειας Κορέας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ δεν είναι ζητήματα που μπορεί κανείς να ασχολείται περιστασιακά και να εκφράζει απλώς την αλληλεγγύη στους λαούς. Αυτό δε φτάνει. Πρέπει να υπάρχει σαφής καταδίκη συνολικά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, βεβαίως των ΗΠΑ, αλλά και όλων εκείνων που δίνουν χέρι βοήθειας στο να εξαπλωθούν δεκάδες τοπικοί πόλεμοι, που κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό δε θα γίνει και το πεδίο για την εξέλιξη σε ένα γενικευμένο πόλεμο.

Εμείς οι κομμουνιστές, σ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα πολύ έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει τους λαούς ότι η διανομή των αγορών και οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις φέρνουν και τον πόλεμο. Αυτή είναι η αιτία και η πηγή του πολέμου. Ολα τα άλλα είναι προσχήματα, κατασκευασμένα σενάρια, καυτά προβλήματα που αξιοποιούνται. Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μ' αυτές τις εξελίξεις.

Πολύ περισσότερο που εμείς στην Ελλάδα δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ότι ζούμε σε ασφάλεια, από τη στιγμή που είμαστε σε μια καυτή περιοχή - και τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή, η ευρύτερη περιοχή - και οι συμμαχίες μέσα στις οποίες κινείται η Ελλάδα είναι συμμαχίες που δε δέχονται - να το υπογραμμίσω αυτό - ότι αν μια χώρα της συμμαχίας επιτεθεί σε μια άλλη, μπορεί να υπάρξει παρέμβαση και επομένως αυτή η χώρα που κάνει την αδικία να νομιμοποιείται να τη συνεχίσει.

Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει με πιο αυστηρά λόγια, να περιγράψει τα πράγματα πιο μελανά, διότι πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις τα επόμενα χρόνια θα είναι ραγδαίες, σκληρές. Εμείς όμως κρατάμε ένα πράγμα: Οτι έχει συσσωρευτεί πείρα στους λαούς και ότι από δω και πέρα αυτός ο πόλεμος θα συναντά περισσότερες αντιστάσεις.

Οφείλουμε αλληλεγγύη σ' όλους αυτούς τους λαούς. Αλληλεγγύη στην Κούβα, αλληλεγγύη παντού, ανεξάρτητα με το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που υπάρχει, ή αν συμφωνούμε με το ποιος είναι ο πρόεδρος. Αυτά τα λύνει ο κάθε λαός και έχει δικαίωμα ο κάθε λαός να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις και ηγέτες. Δε θα εκχωρήσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ