Κυριακή 12 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
Ο «βρώμικος» πόλεμος

Σήμερα η Κούβα βρίσκεται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, μάλλον του πιο επικίνδυνου κυκλώνα που έχουν εξαπολύσει ποτέ οι ΗΠΑ. Υπονόμευση και διάβρωση εκ των έσω, με συντονισμένη δράση ενός ανεπαίσθητου τμήματος της κουβανικής κοινωνίας, των αποκαλούμενων «αντιφρονούντων», της Μαφίας του Μαϊάμι, αλλά και «των ΗΠΑ και φίλων τους», με ταυτόχρονη σκλήρυνση του 40χρονου εμπάργκο... Ισως το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την Ουάσιγκτον εμπεριέχει και πιο σύνθετα στοιχεία, όπως την προσπάθεια «εκκαθάρισης του πλατό στη Λατινική Αμερική» από «ανεπιθύμητα στοιχεία», όπως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και τα κινήματα που με την αλληλεγγύη τους αποτελούν «ασπίδα» προστασίας για την Κουβανική Επανάσταση.

Κατ' αρχήν, πριν την άμεση εκδήλωση των συγκεκριμένων αυτών επιθετικών ενεργειών εκ μέρους των ΗΠΑ, υπήρξαν μετά την εκλογή του «βρέφους» Μπους πληθώρα στοιχείων που έχουν θέσει σε συναγερμό το Νησί της Επανάστασης.

  • Τον Ιούνιο του 2001 πέντε Κουβανοί υπήκοοι καταδικάστηκαν για κατασκοπία από Δικαστήριο του Μαϊάμι και εξακολουθούν να παραμένουν στη φυλακή. Ιδιαίτερα εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν σε κελιά απομόνωσης, χωρίς πρόσβαση ούτε στους δικηγόρους τους. Οι πέντε Κουβανοί κρίθηκαν «ένοχοι», καθώς απέτρεψαν και αποκάλυψαν μεγάλο μέρος της δράσης των Κουβανών «εξορίστων», που έχουν τη βάση τους στο Μαϊάμι.
  • Το Μάρτη του 2003 η Κούβα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη -μέχρι την Παρασκευή - απειλή από το 1959, ενορχηστρωμένη από τις ΗΠΑ και με μαέστρο τον επικεφαλής του Γραφείου Αμερικανικών Συμφερόντων, Τζέιμς Κέισον. Την υπονόμευση, στο πλαίσιο του σχεδίου που ονόμασε «σχέδιο των 6.000 μιλίων».... Το «δίκτυο των μισθοφόρων» εξαρθρώνεται μεν, αλλά εκδηλώνεται το δεύτερο σκέλος της επίθεσης: η προσπάθεια απομόνωσης και καταδίκης της Κούβας «λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όταν οι 75 «αντιφρονούντες» καταδικάζονται και φυλακίζονται.
  • Στις 14 Μάη του 2003, οι ΗΠΑ απέλασαν 14 Κουβανούς διπλωμάτες, εξαιτίας ενεργειών τους «που χαρακτηρίζονται επιβλαβείς για τις ΗΠΑ», ενώ επαναφέρουν τις κατηγορίες περί υπόθαλψης της τρομοκρατίας και της «περιορισμένης ανάπτυξης βιολογικών όπλων», κάτι που επανέλαβε και στο Κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα ο Ρότζερ Νοριέγκα.
  • Στο πλαίσιο του αποκλεισμού που επιχειρούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ, προσπαθούν να συμπτύξουν «συμμαχία», όπως και στην περίπτωση του πολέμου κατά του Αφγανιστάν και πολύ περισσότερο κατά του Ιράκ. Αν και οι προσπάθειές τους στη Λατινική Αμερική κατά τη Σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (μέσα Ιούνη), αλλά και κατά την ετήσια Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, στις 17 Απρίλη - να καταδικαστεί η Κούβα, γεγονός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κύριο εργαλείο επέμβασης - πέφτουν στο κενό, η ΕΕ ευθυγραμμίζεται με την επίθεση. Κορυφαίο γεγονός αυτής της σύμπτυξης είναι η ανακοίνωση της ΕΕ, στις 5 Ιουνίου, όπου καταδικάζει την Κούβα για την απόφασή της να εφαρμόσει το νόμο και επαναξιολογώντας «την κοινή θέση της ΕΕ»... επιβάλλει διπλωματικές κυρώσεις.

Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ