Κυριακή 12 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Για τη μοιρασιά...

Αρχές του μήνα έγινε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Οι θέσεις του ανύπαρκτες. Τα συμπεράσματά του ανύπαρκτα. Ολα κινήθηκαν μέσα στη φτώχεια και την κακομοιριά. Αναλογίζεται κανείς εκείνον τον μεταπολεμικό ΟΗΕ που κάθε Σύνοδός του πέταγε φωτιές κοσμοϊστορικής εμβέλειας και χάραζε την κίνηση της ανθρωπότητας μέσα από τους υψηλού επιπέδου ανταγωνισμούς των ΗΠΑ - ΕΣΣΔ και τα διεθνή σχήματα συνεργασίας όπως π.χ. η ιστορική «κίνηση των Αδεσμεύτων».

Τώρα η κίνηση της ανθρωπότητας κανονίζεται μουλωχτά στα ανήλιαγα γραφεία ανεξέλεγκτων δυνάμεων του κεφαλαίου και του πολέμου. Δε θα είναι υπερβολή να χαρακτηριστεί η πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Σύνοδος απραξίας. Ομως, πίσω από την απραξία της βιτρίνας, υπήρξε το απόγειο μιας κατάπτυστης συναλλαγής μεταξύ των ισχυροτέρων ιμπεριαλιστικών καπιταλιστικών κρατών. Κύριο προϊόν στο τραπέζι της συναλλαγής το Ιράκ, με επόμενα όλα τα κράτη της περιοχής. Δεν είναι τωρινή η ιμπεριαλιστική παρουσία στη Μέση Ανατολή και στην αραβο-ισραηλινή διένεξη.

Η διένεξη δείχνει να περιόρισε όλο το βάρος της στη ματωμένη Παλαιστίνη και τον αντιστεκόμενο λαό της. Η ματωμένη αυτή πορεία εξελίσσεται στο φόντο της έλευσης της νεοταξίτικης πολιτικής. Τα μερίσματα της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας είναι δεδομένα ιστορικά από πολλού χρόνου με επικρατέστερα τα αγγλο-αμερικάνικα. Ισως τώρα να δοκιμάζεται καινούρια μοιρασιά. Αυτή, άλλωστε, υπήρξε πάντα η γενεσιουργός αιτία των καπιταλιστικών διενέξεων. Τώρα, στην εποχή των κοσμοϊστορικών αλλαγών που συνόδευσαν την ανατροπή του σοβιετικού πόλου ισχύος, αυτή η γενεσιουργός δύναμη μεταβάλλεται με τη σειρά της από αίτιο σε αιτιατό.

Το «άπλωμα» με την εγκαθίδρυση της νέας καπιταλιστικής τάξης γεννά εντονότερα την ανάγκη της μοιρασιάς. Μιας μοιρασιάς, όμως, που βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση αναθεώρησης. Ο,τι θεωρείται σταθερό σήμερα, αναθεωρείται εν δυνάμει αύριο. Είναι η ίδια η κατακτητική φύση του χρηματιστικού κεφαλαίου που αγγίζει την εσχατιά των ορίων του.

Στο ανεμπόδιστο ανελέητο αυτό κυνήγι οξύνεται η αστάθειά του. Το βαθύτερο νόημα της φύσης και του χαρακτήρα της Νέας Τάξης είναι η συνεχής ενδογενής της αστάθεια. Στην αχαλίνωτη πορεία της συμπαρασύρει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα γι' αυτό είναι ο ισραηλίτικος βομβαρδισμός περιοχής τη Συρίας, με το πρόσχημα ενός ανύπαρκτου στρατοπέδου Παλαιστινίων. Πίσω από το πρόσχημα κρύβεται μια ανημπόρια (προσωρινή;) του αμερικανικού καπιταλισμού να «απλώσει» την πολεμική του επέμβαση μετά την κατοχή του Ιράκ. Αναγκαστικά φαίνεται το ρόλο αυτό να τον αναλαμβάνει ο πολιτικο-θρησκευτικο-μιλιταριστικός μηχανισμός εξουσίας του Ισραήλ.

Η πρακτική ολοκλήρωση αυτού του ρόλου θα περιπλέξει περισσότερο την κατάσταση, ακόμη και πέρα από τον έλεγχο των ΗΠΑ. Είναι, ακριβώς, το σημείο που η έλευση της Νέας Τάξης του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου καθιστά τη «μοιρασιά» δικό της παράγωγο συνεχούς αστάθειας, που προκύπτει από μια συνεχή εγρήγορση. Είναι η νέα μορφή αντικειμενικής λειτουργίας του καπιταλισμού που προσδιορίζει τη θέληση συμφερόντων των κάθε λογής ολιγαρχικών ιερατείων της διεθνούς μετα-σοβιετικής κοινωνίας.

Η Μέση Ανατολή γίνεται το επίκεντρο των αντιφατικών αντικειμενικών λειτουργιών του διεθνούς κεφαλαίου, επειδή, κυρίως, είναι ο βασικός χώρος πηγών ενέργειας της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας. Εδώ επιβεβαιώνονται πρακτικά οι αντιφάσεις των αντικειμενικών νόμων λειτουργίας του κεφαλαίου και οι συγκεκριμένες μορφές ανταγωνισμών που γεννούν. Ο επαναλαμβανόμενος αυτός λαβύρινθος παίρνει τη διάσταση ενός πιθανού γενικευμένου, αλλά ελεγχόμενου πολέμου διαρκείας. Μορφοποιείται στο βαθύτερο νόημα της Νέας διεθνούς Καπιταλιστικής Τάξης. Εκφράζεται στον πολεμικό χαρακτήρα μιας συνεχούς ανοιχτής πλανητικής κατάκτησης. Χωρίς αυτόν το χαρακτήρα καταρρέει όλο το νεοταξίτικο δόγμα. Κάθε ισραηλίτικη πολεμική ενέργεια εναντίον γειτονικών κρατών σφίγγει περισσότερο το βρόχο στο λαιμό της ανθρωπότητας για λογαριασμό του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος εξουσίας των ΗΠΑ. Ο υπαρκτός ΟΗΕ γίνεται ένας φτωχός συγγενής γεμάτος πολιτική φτώχεια και κακομοιριά.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2010-05-14 00:00:00.0)
Ιμπεριαλισμός(2009-01-10 00:00:00.0)
Συνειδητή αφέλεια...(2006-09-12 00:00:00.0)
ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ(2003-03-29 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων(2000-05-09 00:00:00.0)
Τους εξαπάτησαν(1996-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ