Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ομόφωνα... με υποσημειώσεις

Από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Associated Press

Από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ομόφωνα, τελικά, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο απόφασης που υπέβαλαν μετά από πέντε διαδοχικές διαδικασίες τροποποίησης και περισσότερο από δύο μήνες διαβουλεύσεων οι ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον δεν έκρυψε την ικανοποίησή της, ενώ οι «διαφωνούντες» κατέστησαν σαφές ότι επέλεξαν να ενισχύσουν την «ενότητα» της διεθνούς κοινότητας, αλλά δεν προτίθενται να προσφέρουν τον στρατιωτικό και οικονομικό οβολό τους, που τόσο επιθυμεί ο Λευκός Οίκος.

«Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», χαρακτηρίζουν τη νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας οι Γαλλία - Ρωσία - Γερμανία, οι οποίες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση. Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουν ότι ψήφισαν το σχέδιο «με πνεύμα ενότητας», υπογραμμίζουν όμως ότι «δεν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για να υπάρξει στρατιωτική δέσμευση και επιπλέον οικονομική συνεισφορά» εκ μέρους τους. Καταλήγουν ότι περιμένουν διά μέσου της νέας απόφασης να επιτευχθεί τάχιστα η ανάληψη κεντρικού ρόλου από τον ΟΗΕ, «ειδικότερα στην πολιτική διαδικασία και στην ταχύτητα μετάβασης της ευθύνης στον ιρακινό λαό». Η Συρία, σε μια λιτή ανακοίνωση, δηλώνει ότι «ενέκρινε την απόφαση, εκτιμώντας ότι είναι προς όφελος των Ιρακινών και της σταθερότητας στην περιοχή».

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας ψηφοφορίας, ο Γερμανός Καγκελάριος, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Γάλλο και τον Ρώσο Πρόεδρο, είχε προαναγγείλει τη στάση των 3 χωρών, σπεύδοντας, όμως, να διευκρινίσει τη μη συμμετοχή τους σε οποιοδήποτε είδος συνεισφοράς. Το θέμα ξεκαθάρισαν αμέσως μετά την έγκριση του ψηφίσματος ο Γάλλος ΥΠΕΞ, που υπενθύμισε ότι «η απόφαση δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων», όπως και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το ψήφισμα είναι μακριά από ιδανικό». Ο Φεντότοφ άφησε και ορισμένες αιχμές για το πώς, τελικά, οι «διαφωνούντες» άλλαξαν στάση, τονίζοντας ότι ο μοναδικός τρόπος που η Ρωσία μπορεί να συνεισφέρει στο Ιράκ «είναι να αναζωογονήσει την ιρακινή οικονομία διά μέσου των συμφωνιών που ρωσικές εταιρίες είχαν συνάψει με το προηγούμενο καθεστώς».

Η Ουάσιγκτον δεν έκρυψε την ικανοποίησή της. Ο Πρόεδρος Μπους έσπευσε να ευχαριστήσει τον ΟΗΕ, ενώ ο Κόλιν Πάουελ εξέφρασε «μεγάλη ικανοποίηση». Ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έσπευσε να αναφερθεί «στην ουσία» και να τονίσει ότι ελπίζει «χάρη στην απόφαση, πολλά κράτη - μέλη να συνεισφέρουν οικονομικά και στρατιωτικά στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, εξίσου γενναιόδωρα με τις ΗΠΑ». Εντούτοις, δεν ήταν ξεκάθαρο αν μουσουλμανικές χώρες, όπως π.χ. το Πακιστάν, θα συμμετάσχουν, τελικά, στρατιωτικά, δεδομένου του προηγούμενου που δημιουργεί η άρνηση των 3 μεγάλων δυνάμεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που πιθανότατα θα τη μιμηθεί και το Πεκίνο.

Την ικανοποίησή του για την ενότητα εξέφρασε ο Κόφι Ανάν, ενώ ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από την ΕΕ, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη τάχιστης εκπόνησης χρονοδιαγράμματος μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Δύσκολα εντός...

Μέσα στο Ιράκ, πάντως, η κατάσταση παραμένει δύσκολη για τις κατοχικές δυνάμεις. Χτες, νέο σαμποτάζ έπληξε τον πετρελαιαγωγό, που συνδέει την πετρελαιοπηγή Ντούρα με τα διυλιστήρια Μουσαγιάντ, κοντά στην πόλη Χαντίθα, 200 χλμ βοειοδυτικά της Βαγδάτης. Κατά συνέπεια, μειώθηκε, εκ νέου, η εξαγωγή πετρελαίου από το Βόρειο Ιράκ, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στον κατοχικό διοικητή Πολ Μπρέμερ, ο οποίος, εκτός των άλλων, φέρεται να ανησυχεί ιδιαιτέρως και με τη στάση του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Μουκτάντα αλ Σαντρ.

Ο αλ Σαντρ δε φείδεται αντι-αμερικανικών κηρυγμάτων και ζητά άμεσο τερματισμό της κατοχής, ενώ διατηρεί το ένοπλο τμήμα της οργάνωσής του, που μάλιστα συγκρούστηκε με ενόπλους μετριοπαθέστερων σιιτικών οργανώσεων. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι κατοχικές δυνάμεις εξετάζουν τη «λήψη μέτρων» σε βάρος του, αλλά προβληματίζονται από το ενδεχόμενο πρόκλησης νέας αναταραχής και οργής στους κόλπους της σιιτικής πλειοψηφίας.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί επιτελείς επιβεβαίωσαν δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αυξάνεται ο αριθμός των αυτοκτονιών Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Οι επιτελείς μίλησαν για 13 αυτοκτονίες, στα διάφορα στρατιωτικά σώματα, αλλά παραδέχτηκαν ότι «υπάρχουν αρκετοί άλλοι θάνατοι, που ερευνάται αν πρόκειται για αυτοκτονίες». Με βάση δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στον αμερικανικό Τύπο, το 70% των στρατιωτών που βρίσκονται στο Ιράκ δηλώνουν ότι το ηθικό τους είναι εξαιρετικά χαμηλό, σε αντίθεση με τις δηλώσεις των ανωτέρων τους, και το 1/3 τονίζει ότι «δεν είχαν δοθεί σχεδόν καθόλου διευκρινίσεις για το τι επρόκειτο να γίνει στο Ιράκ».

Στο μεταξύ, στο Τικρίτ ένα 4χρονο κοριτσάκι σκοτώθηκε και η 12χρονη αδελφή της τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη βόμβας μπροστά σε αμερικανική βάση. Στη Βασόρα, δολοφονήθηκε Ιρακινός γιατρός που είχε αναλάβει τη διεύθυνση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου συνεργαζόμενος με τις δυνάμεις κατοχής. Τέλος, η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι δέχτηκε να αναλάβει μέρος της εκπαίδευσης των Ιρακινών αστυνομικών, με αντάλλαγμα την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του βουλγαρικού τάγματος στο Ιράκ από τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ