Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΕΝΙΝ - ΝΙΓΗΡΙΑ
Απελευθέρωση δεκάδων παιδιών - σκλάβων

Λίγα από τα παιδιά που απελευθερώθηκαν

Associated Press

Λίγα από τα παιδιά που απελευθερώθηκαν
ΚΟΤΟΝΟΥ.--

Το φως του ήλιου, ένα πιάτο φαΐ, ρούχα και ιατρική περίθαλψη βρήκαν χτες δεκάδες ταλαιπωρημένα παιδιά σκλάβοι - τα νεότερα ηλικίας μόλις τεσσάρων χρόνων! - που τα ανάγκαζαν να δουλεύουν αιχμάλωτα σε λατομεία της Νιγηρίας.

Χτες, απελευθερώθηκαν απ' τα κολαστήρια των δουλέμπορων χάρη στις εντατικές προσπάθειες γυναικείας φιλανθρωπικής οργάνωσης από τη Νιγηρία με επικεφαλής την Κέμι Ολουμέφουν. Η Ολουμέφουν συνεργάστηκε με τις αρχές της Νιγηρίας και του Μπενίν, στο πλαίσιο μάλιστα συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες απ' τον περασμένο Αύγουστο, με στόχο την απελευθέρωση τουλάχιστον 15.000 παιδιών απ' το Μπενίν που έχουν πουληθεί και δουλεύουν σε συνθήκες σκλαβιάς σε φυτείες και λατομεία της Νιγηρίας.

Οι αρχές του Μπενίν, όπου άλλωστε γεννήθηκαν τα 74 παιδιά που απελευθερώθηκαν χτες, ανέλαβαν τη στοιχειώδη περίθαλψη και διατροφή των - έως χτες - οικτρά κακοποιημένων παιδιών -σκλάβων. Τα παιδιά, πλέον, φιλοξενούνται σε καταυλισμούς που βρίσκονται στο στάδιο της πρωτεύουσας του Μπενίν, Κοτονού.

Λίγα απ' τα παιδιά, που κατάφεραν να προσεγγίσουν δημοσιογράφοι, περιέγραψαν τον εφιάλτη τους, αναφέροντας πως πολλοί συνομήλικοί τους είτε πέθαναν απ' τη σκληρή δουλιά, είτε απ' τους ξυλοδαρμούς των επιστατών στα λατομεία γρανίτη της Νιγηρίας.

Τα 74 παιδιά απ' το Μπενίν δεν είναι τα μόνα που πέφτουν θύματα αυτού του εφιάλτη. Δεκάδες χιλιάδες παιδάκια (από τεσσάρων έως 13 χρόνων) από χώρες της Δυτικής Αφρικής πωλούνται απ' τους ίδιους τους γονείς έναντι 30 δολαρίων. Στη συνέχεια, οι δουλέμποροι τα αναγκάζουν να δουλεύουν (όσο και όσα αντέξουν...) σε φυτείες και λατομεία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ