Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Συντονισμός και ένταση του αγώνα

Associated Press

ΛΑ ΠΑΣ.--

Η μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Λα Πας, συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας, εξαιτίας της έντασης που επικρατεί και κυρίως της δυναμικής του κινήματος. Εντούτοις, όλη η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά επί ποδός πολέμου. Η εικόνα είναι συγκεχυμένη, καθώς οι φλόγες της εξέγερσης πια εξαπλώθηκαν και στη Σάντα Κρους, τη δεύτερη αλλά και πιο απομακρυσμένη πόλη. Απεργίες πείνας ξεσπούν, τα μπλόκα συνεχίζονται, ενώ την ίδια στιγμή που η Καθολική Εκκλησία, η άρχουσα τάξη αλλά και η Ενωση Βιομηχάνων κάνουν εκκλήσεις «περί ειρήνης και όχι άλλης αιματοχυσίας», καλώντας τον πρόεδρο Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα να επαναπροσδιορίσει τη θέση του, φήμες και πληροφορίες, ήδη κάνουν λόγο για αντικατάσταση του Προέδρου με τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρο Κάρλος Μέσα, ενώ η πρόταση του ντε Λοσάδα περί δημοψηφίσματος, ως χειρονομία καλής θέλησης, έπεσε στο κενό.

Συγκεκριμένα, μπροστά σε αυτή την κρίση, αλλά και την απειλή που αποτελεί για το υφιστάμενο σύστημα το κίνημα της χώρας, ο Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, γνωστός πια στους Βολιβιανούς ως Γκόνι ή Γκρίνγκο, ανακοίνωσε χτες τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την εξαγωγή φυσικού αερίου από τη χώρα, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το ζήτημα αυτό μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ πρόσθεσε ότι θα αναθεωρηθεί ο νόμος για τους υδρογονάνθρακες, «σε συνεννόηση με τις πετρελαϊκές εταιρίες». Ωστόσο, κατά το βρετανικό ΒΒC, ο Γκόνι προειδοποίησε ότι εάν η βία συνεχιστεί, «θα αποδειχθεί ότι οι διαδηλωτές στοχεύουν να ανατρέψουν τη συνταγματική τάξη».

Ο αγώνας διευρύνεται


Associated Press

Εντούτοις, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, Εβο Μοράλες ηγέτης των κοκαλέρος και του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό» (MAS) και Φελίπε Κίσπε, ηγέτης του κινήματος των ιθαγενών Αϊμάρα, απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς την έκριναν ανεπαρκή και δήλωσαν για άλλη μία φορά ότι το αίτημα του κινήματος και της εξέγερσης παραμένει ως έχει: «να φύγει ο Πρόεδρος». Ο Χαβιέρ Τόρες Γκόιτια, εκπρόσωπος του προέδρου, όμως δήλωσε στο BBC, ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να παραιτηθεί επειδή το ζητά μεγάλο τμήμα του λαού, ενώ κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι κάνουν χρήση όπλων και χειροβομβίδων, γι' αυτό και τα δεκάδες θύματα..!

Φυσικά, όπως μεταδίδει το «Econoticias Bolivia», οι ηγέτες του κινήματος σε συναντήσεις αλλά και λαϊκές συνελεύσεις τόνισαν και από κοινού αποφάσισαν: διεύρυνση και ένταση των λαϊκών κινητοποιήσεων, ακόμη μεγαλύτερη στήριξη και άπλωμα της γενικής απεργίας, σκλήρυνση και ανάπτυξη των αποκλεισμών των οδικών αρτηριών, στήσιμο οδοφραγμάτων σε όλες τις ζώνες της Λα Πας αλλά και άλλων πόλεων, σχηματισμό επιτροπής λαϊκής αυτοάμυνας και υπεράσπιση με κάθε τρόπο των λαϊκών μέσων προπαγάνδας και πληροφόρησης.

Στο μεταξύ, η συγκέντρωση στη Λα Πας, θα αποτελέσει για μία ακόμη φορά απάντηση του ίδιου του κινήματος της χώρας, στην πρόταση του ντε Λοσάσα. Μπροστά στις απειλές για μία ακόμη πιθανή αιματοχυσία, πληροφορίες που μεταδίδει το Bolpress, αναφέρουν ότι έχει υπάρξει κάποιο είδος συμφωνίας μεταξύ των Αρχών της πόλης και του στρατού να μην προχωρήσουν σε καταστολή όταν οι διαδηλωτές φθάσουν στην πλατεία Μουρίγιο, όπου και το προεδρικό μέγαρο... υπό τον όρο από τους διαδηλωτές να μην υπάρξουν προκλητικές ενέργειες!

Η δύναμη των «δρόμων»

Αμείωτες οι λαϊκές συγκεντρώσεις

Associated Press

Αμείωτες οι λαϊκές συγκεντρώσεις
Πάντως, από το πρωί, χιλιάδες είχαν αρχίσει να συρρέουν στην πλατεία Σαν Φρανσίσκο της Λα Πας, όπου ξεκίναγε σε λίγο άλλη μια μεγάλη διαδήλωση των κατοίκων της πόλης και των εργατών και αγροτών που έχουν έρθει από όλη τη χώρα. Χιλιάδες κάτοικοι και μικροπωλητές της βολιβιανής πρωτεύουσας κατευθύνονταν από τις διάφορες γειτονιές προς τη συγκέντρωση, φωνάζοντας συνθήματα για την παραίτηση του Λοσάδα, ενώ την πλατεία Σαν Φρανσίσκο είχαν καταλάβει από νωρίς οι απεργοί πείνας και οι δημοσιογράφοι. Εκτός από την αλληλεγγύη τους και τη σύμπραξή τους με τις κοινωνικές και ταξικές δυνάμεις, που αποτελούν τις συνισταμένες του κινήματος, οι δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται επίσης και για τις προσπάθειες φίμωσης και ελέγχου όλων των ανεξάρτητων ΜΜΕ, που φυσικά δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τύπο της Βολιβίας, Φρέντι Μοράλες.

Παράλληλα, σε απεργία πείνας έχουν κατέβει οι άνεργοι στο Ορούρο, το Ποτοσί, το Ελ Αλτο αλλά και οι δάσκαλοι της πόλης Ποτοσί, τη στιγμή που οι πάστορες της πόλης γυρνούσαν τις γειτονιές ξεσηκώνοντας τους κατοίκους να βαδίσουν για την ειρήνη και τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας. Μία αιματοχυσία, το μέγεθος της οποίας αντικατοπτρίζεται στις εκκλήσεις θρησκευτικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, για άμεση βοήθεια, σε αίμα, τρόφιμα, φάρμακα, αλλά και ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με το «Bolpress», καθώς τα νοσοκομεία, της Λα Πας κυρίως, είναι γεμάτα τραυματίες...

Από την άλλη πλευρά, στην πόλη Αλ Αλτο, η οποία γνώρισε το περασμένο Σαββατοκύριακο την ανείπωτη κατασταλτική βία, οι κάτοικοι αντιστέκονται στην ψυχολογική βία και τρομοκρατία που ασκούν κάθε νύχτα οι μεικτές ομάδες των στρατού και της αστυνομίας, όπως μεταδίδει το ανεξάρτητο πρακτορείο «Econoticias Bolivia». Και χτες, από το πρωί χιλιάδες άρχισαν να πορεύονται με στόχο την πρωτεύουσα Λα Πας, και την ένωσή τους με τους άλλους διαδηλωτές, ενώ το «Radio Erbol» εδώ και δύο μέρες μεταδίδει μηνύματα προς τους στρατιώτες: «Καλούμε τα αδέλφια μας, τους στρατιώτες πατριώτες, να μην πυροβολούν κατά του λαού».

Τέλος, η επαρχία της Σάντα Κρους είναι η τελευταία που παραδίδεται και αυτή με τη σειρά της στις φλόγες της εξέγερσης. Στο Γιαπακανί, στο βορρά της επαρχίας, οι συγκρούσεις μαίνονται, ενώ στην περιοχή του Σαν Χουλιάν, όπου τη Δευτέρα είχε σκοτωθεί από το στρατό ένας 35χρονος εργάτης, επεκτείνονται και πυκνώνουν τα μπλόκα. Μπλόκα υπάρχουν κατά μήκος 50 χλμ της κεντρικής οδού Σάντα Κρους - Μπένι. Αντρες, γυναίκες και παιδιά είναι έτοιμοι να συγκρουστούν με τις δυνάμεις ασφαλείας αν προκληθούν, ενώ στην ίδια τη Σάντα Κρους, που είναι το οικονομικό κέντρο της Βολιβίας, έχει ξεκινήσει διαδήλωση του MAS, εργατών και αγροτών.

Τέλος, η Κεντρική Τράπεζα της Βολιβίας ανακοίνωσε χτες ότι θα δανειστεί άλλα 30 εκατ. δολάρια - τη Δευτέρα είχε δανειστεί ακόμα 55 εκατ. δολ.- ώστε να μην καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ