Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Κουρδικές προειδοποιήσεις, αμερικανοτουρκικά παζάρια

ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Κλιμακώνεται ακόμη περισσότερο η κόντρα των Κούρδων και των Σιιτών που αντιτίθενται στο σχέδιο ανάπτυξης 10.000 Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ υπό αμερικανική διοίκηση. Χτες, ο Μασούντ Μπαρζάνι, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν του Ιράκ και μέλος του Προσωρινού Συμβουλίου Διακυβέρνησης (ΠΣΔ), που έχουν - εν πολλοίς - ορίσει και ελέγχουν οι Αμερικανοί, προειδοποίησε ότι η τουρκική συμμετοχή στην κατοχή «θα έχει σοβαρές συνέπειες» και αν πραγματωθεί, ο ίδιος «θα παραιτηθεί» από το ΠΣΔ.

Ο Μπαρζάνι εξέφρασε την αντίθεσή του στην τουρκική συμμετοχή στην κατοχή - παρά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που την «νομιμοποιεί», a posteriori: «Η εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων από γειτονική προς το Ιράκ χώρα θα δημιουργήσει μια επικίνδυνη κατάσταση και αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια», είπε. Και προειδοποίησε ότι οι πεσμέργκα του δε θα διστάσουν να «απαντήσουν σε κάθε πιθανή τουρκική επίθεση».

Οι φραστικές «βολές» του Μπαρζάνι έρχονται σε απάντηση των απειλών Τούρκων στρατηγών περί «απάντησης σε κουρδικές επιθέσεις». Και υπογραμμίζουν τα προβλήματα της αμερικανικής έμπνευσης τουρκικής εμπλοκής. Η εφημερίδα «Christian Science Monitor» τόνιζε στο χτεσινό της φύλλο τον κίνδυνο εμφυλίου και διάλυσης του Ιράκ, που, όπως εκτιμούσε ο Τούρκος στρατηγός Μετίν Γιαβούζγιαλτσιν, «αποτελεί μια πιθανότητα, καθώς η παρούσα κρίση στο Ιράκ βαθαίνει». Βέβαια, ο στρατηγός υποστήριζε ότι ακριβώς γι' αυτό η Τουρκία «οφείλει» να έχει στρατό εντός Ιράκ: για να αποτρέψει «τρομοκρατικές ενέργειες» εναντίον της. Αυτό που εννοούσε στην πραγματικότητα είναι ότι το Επιτελείο θέλει να αποτρέψει τον «κίνδυνο» να υπάρξει κουρδικό κράτος. Ο Ρουσέν Τζακίρ της «Vatan» αναρωτιόταν τι θα κάνουν οι τουρκικές δυνάμεις, αν όντως υπάρξει εμφύλιος: «Θα πολεμήσει μαζί με τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Σαντάμ και τους Ισλαμιστές;».

Το «εφιαλτικό σενάριο» ανάφλεξης του Ιράκ μάλλον δεν μπορεί να αποτραπεί με την πρόταση - σύντομο ανέκδοτο του ΥπΕξ του ΠΣΔ (και Κούρδου) Χοσιάρ Ζεμπαρί να «τεθούν οι τουρκικές δυνάμεις υπό αμερικανική ή κουρδική διοίκηση» (η υπογράμμιση δική μας).

Η αμερικανική κυβέρνηση μοιάζει αβέβαιη για το πώς μπορεί να αποφύγει περιπλοκές από μια ενδεχόμενη τουρκική ανάπτυξη. «Οι συναντήσεις μας για το θέμα συνεχίζονται. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί», έφερε δηλώσασα την Κοντολίζα Ράις χτες η εφημερίδα «Ζαμάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ