Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Συγκρούσεις μετά τις εκλογές

Από τις συγκρούσεις με την αστυνομία

Associated Press

Από τις συγκρούσεις με την αστυνομία
ΜΠΑΚΟΥ.--

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν χτες στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού ανάμεσα σε οπαδούς του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για το προεδρικό αξίωμα Ισα Γκάμπαρ και τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, έπειτα από την ανακήρυξη του Ιλχάμ Αλίεφ νικητή των προεδρικών εκλογών της Τετάρτης.

Ο Ιλχάμ Αλίεφ, γιος του απερχόμενου προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Χαϊντάρ Αλίεφ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, έλαβε ποσοστό 79.5%, ενώ ο Γκάμπαρ 12% (με καταμετρημένο το 90% των ψήφων).

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της νίκης Αλίεφ, μερικές χιλιάδες οπαδοί του Γκάμπαρ και του κόμματος Μουσαβάτ (Ισότητα) συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας στο Μπακού και κατευθύνθηκαν προς κυβερνητικά κτίρια, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο θεωρούν προϊόν νοθείας. Μερικοί από τους διαδηλωτές αναποδογύρισαν αυτοκίνητα και πέταξαν πέτρες. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν με δακρυγόνα και εκπαιδευμένους σκύλους εναντίον των διαδηλωτών. Ακολούθησαν βίαιες μάχες σώμα με σώμα στη διάρκεια των οποίων οι δυνάμεις ασφαλείας ξυλοκόπησαν διαδηλωτές και δημοσιογράφους. Από τις συγκρούσεις σκοτώθηκε ένας 52χρονος, μέλος του Κόμματος Μουσαβάτ. Σύμφωνα με τον αδελφό του θύματος, ο νεκρός «ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου» από αστυνομικούς. Οπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία ήταν πολλοί. Τέλος νεκρό έπεσε και ένα παιδί 4-5 ετών, αφού στη διάρκεια των συγκρούσεων καταπλακώθηκε από στρατιωτικό φορτηγό.

Γεγονός είναι ότι οι εκλογές σημαδεύτηκαν από πολλές παρατυπίες, ενώ πολίτες καταγγέλλουν και εκβιασμούς από τις αρχές προκειμένου να ψηφίσουν τον Ιλχάμ Αλίεφ. Ξένοι παρατηρητές κατήγγειλαν πολλές περιπτώσεις πλήρωσης των καλπών με ψήφους, κρούσματα αστυνομικής βίας, την απαγόρευση των συγκεντρώσεων της αντιπολίτευσης και τη μη ισότιμη προβολή των υποψηφίων από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πάντως από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον Αλίεφ, ήταν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ μάλλον ικανοποιημένοι πρέπει να είναι και οι ξένοι επενδυτές αφού τώρα θα προχωρήσει η κατασκευή πετρελαϊκού αγωγού από το Μπακού μέχρι τη Μεσόγειο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ