Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Στα «χαρτιά» του υπουργείου οι τιμές «πάνε καλά»

Τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που δίνουν επίσημα οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών έσπευσε χτες να δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να αποδείξει ότι επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις του για διακύμανση των τιμών από 31 μέχρι 33 λεπτά το λίτρο. Σύμφωνα ακόμα και μ' αυτές τις τιμές που δίνει το ίδιο το υπουργείο, στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνούν από λίγο έως πολύ τα 33 λεπτά, ενώ μόνο σε δύο περιπτώσεις στο συγκεκριμένο τιμοκατάλογο υπάρχει τιμή οριακά πιο κάτω από τα 33 λεπτά.

Αυτά στα χαρτιά. Γιατί στην πραγματικότητα, στην αγορά οι τιμές όχι μόνο ποικίλλουν, φτάνοντας από την πρώτη μέρα της έναρξης διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης και τα 37 λεπτά το λίτρο, αλλά με λίγο παραπάνω «ψάξιμο» διαπιστώνει κανείς τα τεράστια περιθώρια διακύμανσης που έχουν οι εταιρίες. Με άλλα λόγια, την κλοπή που συντελείται σε βάρος των καταναλωτών.

Ενα τηλεφώνημα - όχι σαν υπάλληλος του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά ως απλός καταναλωτής - σε εταιρία εμπορίας είναι εξόχως κατατοπιστικό. Χωρίς πολλά πολλά «παζάρια», η τιμή που αναφέρεται στον ενδιαφερόμενο μπορεί να ξεκινήσει από τα 37 λεπτά και να φτάσει ούτε λίγο ούτε πολύ τα 32 λεπτά το λίτρο! Μπορεί τρία ή τέσσερα λεπτά (δηλαδή περίπου 14 δραχμές) να μην ακούγονται από μόνα τους ως εντυπωσιακό ποσό. Είναι φανερό, όμως, ότι εάν κανείς το ανάγει στο σύνολο που πληρώνει για μια ποσότητα 1.000 και παραπάνω λίτρων είναι αρκετά σημαντικό. Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι εάν υπολογίσει κανείς τι κέρδος σημαίνει για τις εταιρίες με βάση τις ποσότητες που διακινούν. Αυτά είναι τα «καλά» της «ελεύθερης αγοράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ