Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Η ΕΕ απομυζά τη μισή αύξηση του ΑΕΠ!

Αύξηση 9% ή περίπου 390 εκατ. ευρώ, σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου στο οκτάμηνο Γενάρης- Αύγουστος 2003 συγκριτικά με το περσινό οκτάμηνο. Για τόκους- μερίσματα- κέρδη πληρώθηκαν στο εξωτερικό 2,9 δισ. ευρώ

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς συνεχίστηκε στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2003 η ανισόμετρη ανταλλαγή εμπορευμάτων και υπηρεσιών σε βάρος της χώρας. Παρά την όποια, και κατά τα φαινόμενα, συγκυριακή βελτίωση που εμφανίζει το ισοζύγιο για το μήνα Αύγουστο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος αυξήθηκε κατά 9% ή 390 εκατ. ευρώ συγκριτικά με πέρσι, ενώ και το εμπορικό έλλειμμα παρουσίασε μικρή αύξηση (0,2% ή 30 εκατ. ευρώ). Ετσι, σε ετήσια βάση το εμπορικό έλλειμμα ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ, ενώ το γενικό έλλειμμα του ισοζυγίου (περιλαμβάνει το σύνολο των δοσοληψιών), αναμένεται να ξεπεράσει, για τέταρτο στη σειρά έτος, το 6% του ΑΕΠ.

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, με τις εξελίξεις στο ισοζύγιο, προκύπτει ανάγλυφα - εκτός των άλλων - η απομύζηση παραγωγικών πόρων της χώρας που κατευθύνονται κυρίως σε χώρες της ΕΕ. Η συγκεκριμένη διαδικασία εκροής κεφαλαίων, με τη μορφή πληρωμών στο εξωτερικό για «τόκους, μερίσματα και κέρδη», επιταχύνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια (και ιδιαίτερα το 2003). Στο 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2003 για τόκους, μερίσματα και κέρδη πληρώθηκαν και έφυγαν στο εξωτερικό κεφάλαια ύψους 2,9 δισ. ευρώ (από 2,37 δισ. ευρώ το 2003). Δηλαδή, η αύξηση της συγκεκριμένης εκροής φτάνει φέτος περίπου σε 23%. Τα ποσά αυτά πηγαίνουν σε ξένες (κυρίως ευρωπαϊκές) τράπεζες και χαρτοφυλάκια για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων του δημοσίου χρέους. Επίσης, και για μερίσματα - κέρδη από τοποθετήσεις ξένων (κυρίως ευρωπαϊκών) χαρτοφυλακίων σε ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι φανερό ότι η διάθεση μεγάλων μετοχικών πακέτων ελληνικών τραπεζών σε ξένους (όπως πρόσφατα με την εκποίηση του 11% της Εθνικής Τράπεζας), πρόκειται να μεγεθύνουν την εκροή αναγκαίων για χώρα κεφαλαίων.

Με δεδομένο ότι φέτος ο εγχώριος πλούτος αυξήθηκε περίπου κατά 8 δισ. ευρώ (από 142 στα 150 δισ. ευρώ), μια απλή διαίρεση μας πληροφορεί ότι περίπου η μισή αύξηση του ΑΕΠ (για την ακρίβεια το 43%) πηγαίνει κατευθείαν σε ξένα χαρτοφυλάκια, δηλαδή σε μεγαλοτραπεζίτες και επιχειρήσεις (κυρίως της ΕΕ) που καλύπτουν - δανείζουν με το αζημίωτο το ελληνικό δημόσιο.

Αναλυτικά τα στοιχεία στο 8μηνο Γενάρης -Αύγουστος 2003 καταγράφουν τα εξής:

  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (περιλαμβάνει τις κάθε είδους δοσοληψίες) έφτασε σε 4,73 δισ. ευρώ (από 4,34 δισ. το 2002). Η αύξηση των ελλειμμάτων για το έτος φτάνει σε 9%.
  • Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε σε 14,68 δισ. ευρώ (14,65 δισ. το 2002). Η αξία των εξαγωγών εμπορευμάτων σε άλλες χώρες εμφανίζει αύξηση 5,2% (στα 7,2 δισ. ευρώ). Η αξία των εισαγωγών από άλλες χώρες (παρά τη σχετικά χαμηλή ετήσια αύξηση) είναι τριπλάσια από τις εξαγωγές, καθώς στο 8μηνο διαμορφώθηκε σε 21,89 δισ. ευρώ.
  • Πλεονασματικό είναι το ισοζύγιο των υπηρεσιών, λόγω των εισροών ταξιδιωτικού συναλλάγματος και του κλάδου των μεταφορών. Στο 8μηνο διαμορφώθηκε σε 8 δισ. ευρώ (από 7,57 δισ. το 2002).
  • Οι μεταβιβάσεις από την ΕΕ στην Ελλάδα (προέρχονται κυρίως Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης) παρουσιάζουν φέτος σημαντική μείωση. Οι εισροές ήταν 5,44 δισ. ευρώ (5,51 δισ. το 2002) με μείωση 6,4%. Αντίθετα, οι πληρωμές του ελληνικού δημοσίου στα κοινοτικά ταμεία έφτασαν σε περίπου 1,28 δισ. ευρώ (1,2 δισ. το 2002) με αύξηση 6,6%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ