Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέες επιβαρύνσεις των αγροτών

Καταργείται η προνοιακή σύνταξη

Το άρθρο 5 επιφέρει σοβαρές αλλαγές στον ΟΓΑ και στην ασφάλιση των αγροτών. Με τις νέες ρυθμίσεις η κυβέρνηση υποχρεώνει και τους δύο συζύγους αγρότες να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Καταργείται έτσι το δικαίωμα επιλογής, ένας από τους δύο να μην ασφαλίζεται και να μην καταβάλλει εισφορές. Με αυτό τον τρόπο καταργείται η βασική σύνταξη (προνοιακή) από την ψήφιση του νόμου και όχι ύστερα από 23 χρόνια, όπως προέβλεπε ο παλαιότερος νόμος. Το κράτος εξοικονομεί πόρους σε βάρος των αγροτών. Οποιοι αγρότες τελικά δεν ασφαλιστούν στο σύστημα, στο μέλλον δε θα παίρνουν ούτε την προνοιακή σύνταξη.

Στο εξής οι αυξήσεις στην κύρια και πρόσθετη σύνταξη των αγροτών θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση και όχι με βάση τις αυξήσεις των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων. Η αποσύνδεση αυτή, καθώς και η πρόβλεψη ότι οι αυξήσεις πρέπει να υπακούουν «στις οικονομικές δυνατότητες του ΟΓΑ» θα οδηγήσουν σε μειώσεις των αγροτικών συντάξεων στο μέλλον. Αλλες διατάξεις καθορίζουν ότι οι ξένοι εργάτες θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στην 5η κατηγορία του ΟΓΑ, ενώ όσοι θέλουν να κάνουν αυτασφάλιση ή να αναγνωρίσουν χρόνια, θα πληρώνουν εισφορές της έβδομης και πιο ακριβής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Με το άρθρο 6 η κυβέρνηση καθορίζει ότι οι ποιητές, πεζογράφοι, θεατρικοί συγγραφείς, στιχουργοί και κριτικοί θα ασφαλίζονται στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Η εισφορά τους στον κλάδο σύνταξης θα επιβαρύνει κατά 1/2 τους ίδιους ενώ το υπόλοιπο 1/2 θα καλύπτεται από επιμερισμένες εργοδοτικές εισφορές, οι οποίες υπολογίζονται στην τιμή πώλησης κάθε βιβλίου καθώς και στα συγγραφικά δικαιώματα. Για τον κλάδο ασθένειας θα καταβάλλουν ολόκληρη την εισφορά τους.

Από τη ρύθμιση αυτή προκύπτει ότι κατά ένα μεγάλο μέρος η ασφάλιση των πιο πάνω κατηγοριών θα φορτωθεί στο βιβλίο και τελικά στους αναγνώστες του. Το κράτος, ο προϋπολογισμός, δεν πρόκειται να δίνει ούτε ένα ευρώ για τους ανθρώπους που συμβάλλουν στον πολιτισμό. Εμμεσα προδιαγράφεται στο μέλλον και η κατάργηση των τιμητικών συντάξεων στους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Ειδικά για τους στιχουργούς, τους κριτικούς αλλά και τους θεατρικούς συγγραφείς η εισφορά κατά 50% θα βαρύνει το βιβλίο, ενώ απαλλάσσονται οι πραγματικοί τους εργοδότες, που καρπώνονται το έργο τους, όπως είναι οι δισκογραφικές εταιρίες, οι εκδότες εφημερίδων και περιοδικών και οι θιασάρχες.

Επιπλέον οι ήδη ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τις πιο πάνω κατηγορίες θα αναγκαστούν να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ, αν μέχρι την ψήφιση του νόμου δεν έχουν 3.000 μέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ και 1.500 μέρες στο ΕΤΕΑΜ, δηλαδή στην επικουρική σύνταξη.

Με το άρθρο 10 αντιμετωπίζονται ζητήματα αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, χωρίς όμως να ικανοποιούνται τα αιτήματα των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά, για τους εργαζόμενους στο πρώην Ταμείο Ασφάλισης Τυπογράφων και Μισθωτών Γραφικών Τεχνών, που δε λαμβάνουν σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, μπορούν να αναγνωρίσουν χρόνο ασφάλισης με βάση την ασφάλιση στον κλάδο ασφάλειας (βιβλιάριο ασθενείας). Ομως, το δικαίωμα αυτό για αναγνώριση πραγματικού χρόνου εργασίας περιορίζεται μόνο στη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για όλες τις εργάσιμες μέρες για τις οποίες οι εργοδότες με δική τους ευθύνη δεν έχουν αποδώσει τις ανάλογες εισφορές.

Στο άρθρο 11 περιέχονται μια σειρά ρυθμίσεων για τους φορείς μισθωτών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ενσωμάτωση της ΑΤΑ σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων στις τράπεζες και στις ΔΕΚΟ για τις οποίες δεν είχε ενσωματωθεί η ΑΤΑ στο βασικό τους μισθό, όταν εξήλθαν από την υπηρεσία τους.

Η παράγραφος 5 του ίδιου άρθρου προβλέπει τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς προς το Ταμείο Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών (ΤΑΤΤΑ). Η εργοδοτική εισφορά ήταν 1,98% για κάθε πωλούμενο φύλλο εφημερίδας. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 0,0058 ευρώ. Ετσι, πέρα από την ποσοστιαία μείωση, η εισφορά αυτή παγώνει στις 2 δραχμές περίπου και δε θα ακολουθεί τις αυξήσεις των εφημερίδων στο μέλλον. Επιπλέον η διάταξη έχει και αναδρομική ισχύ. Ετσι τα ήδη βεβαιωμένα χρέη των εκδοτών, που δεν έχουν εισπραχτεί από το ΤΑΤΤΑ, κατά ένα μεγάλο μέρος τους χαρίζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ