Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ Ν. ΑΡΤΑΣ
Η παντελής έλλειψη υποδομών οδήγησε στις καταστροφές

Η έλλειψη εγγειοβελτιωτικών έργων οδήγησε σε αυτά τα φαινόμενα...

Eurokinissi

Η έλλειψη εγγειοβελτιωτικών έργων οδήγησε σε αυτά τα φαινόμενα...
Σε 90 περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει για διάσωση ανθρώπων και την άντληση νερών από σπίτια κλπ. η Πυροσβεστική, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πολλοί εγκλωβίστηκαν σε σπίτια και μαγαζιά με τις πλημμύρες που έγιναν την περασμένη Παρασκευή στην Αρτα. Ο κτηνοτρόφος Βησσαρίωνας Γαλάνης, 63 ετών, στους Αγ. Αναργύρους, κοντά στο λόφο της Περάνθης, πνίγηκε στην προσπάθειά του να σώσει τα ζώα του που κινδύνευαν να πνιγούν. Ενώ μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε σπίτια, μαγαζιά, βιοτεχνίες, αγροτικές καλλιέργειες και στο οδικό δίκτυο του Ν. Αρτας, μετά τη σφοδρή κακοκαιρία.

Η δυνατή νεροποντή, που διήρκεσε για δύο μέρες σχεδόν, σάρωσε ό,τι βρήκε στο πέρασμά της. Στους ορεινούς όγκους του νομού έπεσαν γέφυρες, έγιναν κατολισθήσεις και καθιζήσεις του εδάφους, καταστράφηκε σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο, πλημμύρισαν σπίτια και εγκαταστάσεις ποιμνιοστασίων. Το βράδυ της Παρασκευής, μετά τις 8 μ.μ., τα νερά κατέκλυσαν τους οικισμούς του Δήμου της Αρτας, όπου πλημμύρισαν σπίτια και μαγαζιά. Δεν άργησε να πλημμυρίσει και ο κάμπος της Αρτας(Δήμοι: Αμβρακικού, Αράχθου, Κομποτίου, Πέτα, Κοινότητα Κομμένου), εξαιτίας της έλλειψης σύγχρονων εγγειοβελτιωτικών έργων (αρδευτικών και αποστραγγιστικών). Ετσι, μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε λίμνες ολόκληρες καλλιεργήσιμες εκτάσεις εσπεριδοειδών, βαμβακοκαλλιεργειών, καλαμποκιών, τριφυλλιού, αποθήκες, μικρές εγκαταστάσεις με ζώα. Παρουσιάστηκαν, επίσης, προβλήματα και στο οδικό δίκτυο.

Κλιμάκια της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ και της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές, επισημαίνοντας τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχόντων για την έλλειψη υποδομών και μέτρων προστασίας στην περιοχή.

Ο Απ. Μαυρομάτης, δήμαρχος του Δήμου Αμβρακικού, επιβεβαιώνει πως το μέγεθος της καταστροφής οφείλεται στην έλλειψη σύγχρονων αρδευτικών και αποστραγγιστικών έργων και πως την ευθύνη για την ανυπαρξία τους φέρει η πολιτεία. Αυτά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι ένα απαρχαιωμένο σύστημα 40-50 χρόνων. Ο Δήμος του Αμβρακικού διέθεσε ό,τι χρήματα είχε για τη συντήρηση κάποιων υποτυπωδών αποστραγγιστικών έργων που υπάρχουν, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, τονίζει.

Οπως μας είπε ο ίδιος, ο δήμος έχει απευθυνθεί και στη Νομαρχία της Αρτας, και στην Περιφέρεια Ηπείρου. Η απάντηση, όμως, που πήρε είναι πως η Νομαρχία και η Περιφέρεια δεν έχουν καμία ευθύνη για τα εγγειοβελτιωτικά έργα! Από την άλλη μεριά, ευθύνη φέρει και ο ΓΟΕΒ (Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων), καθώς δεν καθαρίζονται οι τάφροι, όπως θα έπρεπε.

Ο Απ. Μαυρομάτης τόνισε πως την έλλειψη υποδομών έρχονται να επιβαρύνουν οι υπάρχουσες κακοτεχνίες των αποστραγγιστικών έργων και οι παράνομες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή του εν λόγω δήμου δρομολογείται η δημιουργία μεγαθηρίου ιδιωτικής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας έκτασης 1.800 στρεμμάτων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Δήμου Κομποτίου, Στ. Γιαννούλης σε συζήτηση που είχε με το «Ρ» ενημέρωσε ότι στο δήμο του καταστράφηκε όποια καλλιέργεια και κτηνοτροφική εγκατάσταση υπήρχε στον κάμπο. Κινδύνευσαν άνθρωποι και έσπασαν οι αγωγοί του δικτύου ύδρευσης από την πίεση του νερού. Οπως μας πληροφόρησε, ο δήμος έχει ζητήσει τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και τον καθαρισμό της κοίτης των ποταμών, αλλά και την κατασκευή τεχνικών έργων που θα βοηθάνε να φεύγουν τα νερά στη θάλασσα.

Στον Αγ. Σπυρίδωνα του Δήμου Φιλοθέης ο Ιωσήφ Γείτονας, γραμματέας της ΟΑΣΝΑ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας) υπογράμμισε πως το φαινόμενο είναι συνηθισμένο ύστερα από μια δυνατή βροχή. Καθώς ο συγκεκριμένος δήμος έχει το μικρότερο υψόμετρο, είναι πιο χαμηλά από τους άλλους, στις εκτάσεις του λιμνάζουν περισσότερα νερά.

Σε σύσκεψη που είχαν οι δήμοι του κάμπου της Αρτας, το Σάββατο 25/10, αποφάσισαν να ζητήσουν έκτακτο νομαρχιακό συμβούλιο με αιτήματα: Την κατασκευή σύγχρονων εγγειοβελτιωτικών έργων, τη δρομολόγηση μελέτης για αντλιοστάσιο στο Φιδόκαστρο και τον καθαρισμό των τάφρων.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος Β. Ζιώβας υπογράμμισε πως η καταστροφή οφείλεται στην εγκληματική αδιαφορία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που επί δεκαετίες άφησαν στο περιθώριο το Νομό της Αρτας. Ομως και οι τοπικοί άρχοντες ποτέ δεν τόλμησαν να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο την υλοποίηση όλων εκείνων των απαραίτητων έργων για την ανάπτυξη και την προστασία του νομού. Ετσι, «έφθασε μόνο ένα 24ωρο για να αποκαλυφθεί σε όλο το μεγαλείο η έλλειψη στοιχειωδών έργων προστασίας από ένα συνηθισμένο φυσικό φαινόμενο», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ