Επέστρεψαν από τη Μόσχα, όπου μετέβησαν μετά από πρόσκληση του ΚΚΡΟ, οι Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ κι ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και Ελισαίος Βαγενάς, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) στην οποία συμμετείχαν ο Ιβάν Μέλνικοφ, Αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και ο Αντρέι Φιλίποφ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΡΟ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στις δύο χώρες. Ο Ι. Μέλνικοφ αναφέρθηκε στην προεκλογική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Ρωσία, στην επίθεση που δέχεται το ΚΚΡΟ από τις αρχές, στην εκστρατεία κατασυκοφάντησης ενάντια στο κόμμα, με στόχο τη συρρίκνωση της εκλογικής του δύναμης.
Από τη μεριά του ο Κ. Αλυσσανδράκης ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τις διώξεις σε βάρος αγωνιστών της ειρήνης, του συνδικαλιστικού κινήματος. Σημείωσε την όξυνση των κατασταλτικών κι αντιδημοκρατικών μέτρων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ, με πρόσχημα την τρομοκρατία. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ σχετικά με την υπεράσπιση των κομμουνιστών που διώκονται σε μια σειρά χώρες που είναι υπό ένταξη στην ΕΕ.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν κι άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημέρωσε για τη θέση του Κόμματος απέναντι στις προσπάθειες ίδρυσης ευρωπαϊκού αριστερού κόμματος. Από τη μεριά του ο Ι. Μέλνικοφ υπογράμμισε πως η προσέγγιση του ΚΚΡΟ στο ζήτημα αυτό δε διαφέρει από τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ. Κοινή ήταν η εκτίμηση πως ο προλεταριακός διεθνισμός και η αλληλεγγύη δεν μπορούν να περιοριστούν ή να εμποδιστούν από τα κρατικά σύνορα και από τα σύνορα των διακρατικών ενώσεων. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε ζεστό κλίμα, συμφωνήθηκε η προώθηση συγκεκριμένων μέτρων και πρωτοβουλιών των δύο κομμάτων, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.
Σε συντροφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμματος των κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), με επικεφαλής τον Ανατόλι Κριουτσκόφ, Συμπρόεδρο της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ. Κατά τη διάρκεια της αλληλοενημέρωσης ο Α. Κριουτσκόφ υπογράμμισε τον κατασταλτικό κι αστυνομικό χαρακτήρα του σημερινού πολιτικού συστήματος στη Ρωσία. Σημείωσε ότι από τα άμεσα ζητήματα του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ είναι η εκλογική μάχη, καθώς κι η συνεχής προσπάθεια ενίσχυσης της οργάνωσης της εργατικής τάξης της χώρας. Ο εκπρόσωπος του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ ενημέρωσε αναλυτικά την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για την πρόσφατη καταδίκη με πολυετείς ποινές 6 νεολαίων, που κατηγορήθηκαν από τις αρχές για την καταστροφή προτομής του τσάρου Νικόλαου και έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στην είσοδο της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Α. Κριουτσκόφ τόνισε ότι αυτή η καταδίκη έγινε για λόγους εκφοβισμού της αγωνιζόμενης ρωσικής νεολαίας, κι ότι σημειώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ σημείωσε πως σε όλον τον κόσμο μετά την 11η Σεπτέμβρη οξύνεται η καταστολή, ενώ ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται σε μια σειρά χώρες, όπου εφαρμόζονται χοντροκομμένα μέτρα δίωξης σε βάρος των κομμουνιστών. Το ΚΚΕ όχι απλώς εκφράζει την αλληλεγγύη του σ' αυτές τις περιπτώσεις, αλλά παίρνει μια σειρά πρωτοβουλίες για την ανάδειξη αυτών των ζητημάτων, τη συμπαράσταση στους διωκόμενους και την πάλη για την απόκρουση τέτοιων διώξεων.