Απορρίφθηκαν αιτήσεις, που αφορούσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην πολιτική δραστηριότητα βουλευτών
Ετσι, όπως ομόφωνα πρότεινε η «Επιτροπή Δεοντολογίας» άρθηκε η ασυλία για τροχαίες παραβάσεις των βουλευτών: Λ. Γρηγοράκου (ΠΑΣΟΚ) με 240 ναι, 7 όχι, 5 παρών, Α. Μακρυπίδη (ΠΑΣΟΚ) 242 ναι, 7 όχι, 3 παρών, Θ. Σκρέκα (ΝΔ) 241 ναι, 7 όχι, 4 παρών, Ν. Τσιαρτσιώνη (ΝΔ) 242 ναι, 7 παρών 3 κατά.
Επίσης, άρθηκε η ασυλία του Α. Παυλίδη (ΝΔ) (το πρότεινε κατά πλειοψηφία η «Επιτροπή Δεοντολογίας», ενώ το είχε ζητήσει και ο ίδιος), ο οποίος κατηγορούνταν για ψευδορκία, με 146 υπέρ, 103 κατά και 3 παρών.
Αντίθετα οι βουλευτές - όπως ομόφωνα πρότεινε και η επιτροπή - απέρριψαν αιτήσεις για άρση ασυλίας των παρακάτω βουλευτών:
Α. Μακρυπίδη (αντιδικία με δημοσιογράφο), με 6 υπέρ, 243 κατά και 3 παρών, Ι. Νικολαΐδη (ΠΑΣΟΚ) (συκοφαντική δυσφήμιση) με 3 υπέρ, 248 κατά, 1 παρών, Κ. Τασούλα (ΝΔ) (για ενέργειες όσο ήταν δήμαρχος Κηφισιάς) με 3 υπέρ, 247 κατά, 2 παρών, Ι. Τζαμτζής (ΝΔ) (για ενέργειες όσο ήταν δήμαρχος Σκύδρας) με 2 υπέρ, 248 κατά, 2 παρών και Δ. Τσιόγκα (ΚΚΕ) (για συνδικαλιστική δράση ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας) με 3 υπέρ, 248 κατά, 1 παρών.
Κατά της άρσης της ασυλίας για όσους κατηγορούνται για τροχαίες παραβάσεις ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ Καραμπίνας, Κατσίκης, Τζαμτζής, Κόλλια, Γιαννόπουλος, Α. Γκελεστάθης και ο ανεξάρτητος Γ. Καρατζαφέρης. Παρών ψήφισαν οι Σαλμάς, Τασούλας και ο Γιαννακόπουλος του ΠΑΣΟΚ.
Σχολιάζοντας το θέμα της ασυλίας των βουλευτών, αλλά και το νέο κανονισμό (φανερή ψηφοφορία και εισήγηση της επιτροπής δεοντολογίας) ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, με δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στη χτεσινή «Απογευματινή» τόνισε:
«Θεωρούμε το θεσμό της ασυλίας δημοκρατική κατάκτηση, για να προστατεύεται ο βουλευτής από κακόπιστες διώξεις της κρατικής και πολιτικής εξουσίας ή των αντιπάλων του. Ομως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της νέας διάταξης. Δε θα πρέπει να αίρεται η ασυλία, όταν άμεσα ή έμμεσα, η πράξη που καταλογίζεται έχει σχέση με το πολιτικό έργο.
Σε άλλες περιπτώσεις φυσικά, όπως αυτές των τροχαίων ατυχημάτων, εμείς τασσόμαστε υπέρ της άρσης της ασυλίας».
Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε τη χτεσινή ψηφοφορία ως ένα μεγάλο βήμα, αφού έσπασε με το αποτέλεσμά της ένα ταμπού 160 χρόνων. Τόνισε δε ότι η Βουλή έδειξε σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία, δεχόμενη με τις άρσεις της ασυλίας ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ των πολιτών. Εκτίμησε, τέλος, ότι σε ένα ή δύο χρόνια η διαδικασία θα γίνει πιο απλή και θα περιοριστεί στη συζήτηση που αφορούν στην πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.