Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Αρση ασυλίας βουλευτών για τροχαίες παραβάσεις

Απορρίφθηκαν αιτήσεις, που αφορούσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην πολιτική δραστηριότητα βουλευτών

Την άρση της ασυλίας βουλευτών που κατηγορούνται για τροχαίες παραβάσεις αποφάσισε χτες η Ολομέλεια της Βουλής, με φανερή ψηφοφορία (ψήφισαν 252 βουλευτές) κατ' εφαρμογή του νέου κανονισμού. Οι βουλευτές ευθυγραμμίστηκαν με τη σχετική πρόταση της αρμόδιας «Επιτροπής Δεοντολογίας», ενώ, σύμφωνα πάντα με την ίδια πρόταση, απέρριψαν προτάσεις για άρση ασυλίας που αφορούσαν στον ένα ή τον άλλο βαθμό πολιτικές δραστηριότητες των βουλευτών.

Ετσι, όπως ομόφωνα πρότεινε η «Επιτροπή Δεοντολογίας» άρθηκε η ασυλία για τροχαίες παραβάσεις των βουλευτών: Λ. Γρηγοράκου (ΠΑΣΟΚ) με 240 ναι, 7 όχι, 5 παρών, Α. Μακρυπίδη (ΠΑΣΟΚ) 242 ναι, 7 όχι, 3 παρών, Θ. Σκρέκα (ΝΔ) 241 ναι, 7 όχι, 4 παρών, Ν. Τσιαρτσιώνη (ΝΔ) 242 ναι, 7 παρών 3 κατά.

Επίσης, άρθηκε η ασυλία του Α. Παυλίδη (ΝΔ) (το πρότεινε κατά πλειοψηφία η «Επιτροπή Δεοντολογίας», ενώ το είχε ζητήσει και ο ίδιος), ο οποίος κατηγορούνταν για ψευδορκία, με 146 υπέρ, 103 κατά και 3 παρών.

Αντίθετα οι βουλευτές - όπως ομόφωνα πρότεινε και η επιτροπή - απέρριψαν αιτήσεις για άρση ασυλίας των παρακάτω βουλευτών:

Α. Μακρυπίδη (αντιδικία με δημοσιογράφο), με 6 υπέρ, 243 κατά και 3 παρών, Ι. Νικολαΐδη (ΠΑΣΟΚ) (συκοφαντική δυσφήμιση) με 3 υπέρ, 248 κατά, 1 παρών, Κ. Τασούλα (ΝΔ) (για ενέργειες όσο ήταν δήμαρχος Κηφισιάς) με 3 υπέρ, 247 κατά, 2 παρών, Ι. Τζαμτζής (ΝΔ) (για ενέργειες όσο ήταν δήμαρχος Σκύδρας) με 2 υπέρ, 248 κατά, 2 παρών και Δ. Τσιόγκα (ΚΚΕ) (για συνδικαλιστική δράση ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας) με 3 υπέρ, 248 κατά, 1 παρών.

Κατά της άρσης της ασυλίας για όσους κατηγορούνται για τροχαίες παραβάσεις ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ Καραμπίνας, Κατσίκης, Τζαμτζής, Κόλλια, Γιαννόπουλος, Α. Γκελεστάθης και ο ανεξάρτητος Γ. Καρατζαφέρης. Παρών ψήφισαν οι Σαλμάς, Τασούλας και ο Γιαννακόπουλος του ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάζοντας το θέμα της ασυλίας των βουλευτών, αλλά και το νέο κανονισμό (φανερή ψηφοφορία και εισήγηση της επιτροπής δεοντολογίας) ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, με δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στη χτεσινή «Απογευματινή» τόνισε:

«Θεωρούμε το θεσμό της ασυλίας δημοκρατική κατάκτηση, για να προστατεύεται ο βουλευτής από κακόπιστες διώξεις της κρατικής και πολιτικής εξουσίας ή των αντιπάλων του. Ομως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της νέας διάταξης. Δε θα πρέπει να αίρεται η ασυλία, όταν άμεσα ή έμμεσα, η πράξη που καταλογίζεται έχει σχέση με το πολιτικό έργο.

Σε άλλες περιπτώσεις φυσικά, όπως αυτές των τροχαίων ατυχημάτων, εμείς τασσόμαστε υπέρ της άρσης της ασυλίας».

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε τη χτεσινή ψηφοφορία ως ένα μεγάλο βήμα, αφού έσπασε με το αποτέλεσμά της ένα ταμπού 160 χρόνων. Τόνισε δε ότι η Βουλή έδειξε σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία, δεχόμενη με τις άρσεις της ασυλίας ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ των πολιτών. Εκτίμησε, τέλος, ότι σε ένα ή δύο χρόνια η διαδικασία θα γίνει πιο απλή και θα περιοριστεί στη συζήτηση που αφορούν στην πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ