Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Οχι αγωνίσματα στην Αρχαία Ολυμπία

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την κατηγορηματική καταδίκη του για την κυβερνητική απόφαση - μετά από πρόταση της Γ. Αγγελοπούλου - να διεξαχθεί το ολυμπιακό αγώνισμα της σφαιροβολίας στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας.

Ο ΣΕΑ εκτιμά ότι όχι μόνο το στάδιο, αλλά όλος ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας «θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και αλλοίωση, δεδομένου ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη διεξαγωγή των αθλημάτων, η υλοποίηση των οποίων απαιτεί σύγχρονες εγκαταστάσεις». Ο ΣΕΑ αναρωτιέται (ρητορικά) πού θα κάθονται οι θεατές, σε ποιους χώρους υγιεινής και αναψυκτήρια θα εξυπηρετηθούν, πού θα εγκατασταθούν και με ποιο εξοπλισμό οι δημοσιογράφοι; Επιπλέον σημειώνει ότι τέτοιες ενέργειες είναι αντίθετες «με το Νόμο και το κοινό αίσθημα για τη χρήση των μνημείων», απαιτεί να μην πειραχτεί «ούτε ένας λίθος του σταδίου» και καλεί τον υπουργό «να παρέμβει άμεσα».

Ο Ε. Βενιζέλος παρενέβη... υπέρ της διεξαγωγής του αγωνίσματος στην Ολυμπία. Σε μακροσκελή του δήλωση αναφέρει ότι η επιλογή της σφαιροβολίας έγινε «διότι απαιτεί ελάχιστες και πολύ ελαφρές υποδομές» και ότι θα διεξαχθεί «χωρίς καμία επέμβαση στο στάδιο, με απόλυτο σεβασμό στον αρχαιολογικό χώρο, γιατί ουσιαστικά απαιτούνται ελάχιστοι βατήρες και όργανα καταμέτρησης που δεν είναι διαφορετικά από τα όργανα των τοπογραφικών καταμετρήσεων». Η τηλεοπτική μετάδοση θα γίνει όπως και των άλλων εκδηλώσεων στον ίδιο χώρο. Απαντώντας, προφανώς στους αρχαιολόγους, ο υπουργός πρόσθεσε ότι «ο σεβασμός του αρχαιολογικού χώρου και η έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή της ιδέας αυτής» και «άρα όσοι βιάστηκαν να διατυπώσουν επικρίσεις, δεν ξέρουν τι προετοιμασία έχει γίνει και με ποιες τεχνικές προδιαγραφές».

  • Στο Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης θα παραμείνει το άγαλμα του «Δορυφόρου», μετά από απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας θα εκτεθεί μαρμάρινο αντίγραφο. Η απόφαση πάρθηκε μετά την ένταση που προκάλεσε στο Μαυρομμάτι της Μεσσήνης η απόφαση για μεταφορά του αγάλματος του μικρού αρχαιολογικού μουσείου στο Νέο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2012-12-01 00:00:00.0)
«Επιστράτευσαν» και τον Παυσανία...(2007-09-05 00:00:00.0)
«Ελαίας Εγκώμιον» στην Ολυμπία(2007-08-10 00:00:00.0)
Περιττεύουν οι αποδείξεις(2005-08-10 00:00:00.0)
Θεατρική «πιάτσα» η Αρχαία Ολυμπία(2002-01-31 00:00:00.0)
Εκτός Αρχαίας Ολυμπίας ο Μίκης(2000-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ