Κυριακή 2 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Κανένα σενάριο δεν καλύπτει τις απώλειες

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της διαδοχικής ασφάλισης, για την οποία η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να νομοθετήσει μια νέα ρύθμιση. Μετά τον προπαγανδιστικό καταιγισμό -μέσω διαρροών στον Τύπο- για γενναίες αυξήσεις στις συντάξεις όσων έχουν εργαστεί κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους σε παραπάνω από ένα ταμείο, οι τόνοι πέφτουν και στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατούν πιο συντηρητικές «λύσεις». Αύριο, Δευτέρα, αναμένεται σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών για να εξεταστεί το κόστος της ρύθμισης, που τελικά θα προωθήσει για ψήφιση η κυβέρνηση μαζί με τις υπόλοιπες διατάξεις που περιέχει το μίνι - ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σε κάθε όμως περίπτωση και ανεξάρτητα από τη θέληση της κυβέρνησης, να αξιοποιήσει και τη συγκεκριμένη ρύθμιση για προεκλογικούς σκοπούς, το σίγουρο είναι ότι: Και με τη νέα νομοθετική ρύθμιση οι εργαζόμενοι που είναι διαδοχικά ασφαλισμένοι σε περισσότερα του ενός ταμείου, δε θα καλύπτουν τις απώλειες που έχουν στη σύνταξή τους, εξαιτίας της υφιστάμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Οι εργαζόμενοι που είναι ασφαλισμένοι σε περισσότερα από ένα ταμεία, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις, σε σχέση με τη σύνταξη που λαμβάνουν εργαζόμενοι που για όλον τον ασφαλιστικό τους βίο ήταν σε ένα ταμείο.

Το αίτημα για πλήρη αποκατάσταση των απωλειών που υφίσταται μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων, πρέπει να είναι και το βασικό κριτήριο αξιολόγησης, όποιας ρύθμισης έρθει τελικά για ψήφιση στη Βουλή.

Τα μέχρι τώρα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν αυτό το κριτήριο. Ολα τ' άλλα είναι προεκλογικές ντρίμπλες της κυβέρνησης, να αξιοποιήσει προς ίδιον όφελος το πρόβλημα που υπάρχει.

Με δεδομένη μάλιστα τη γενικότερη αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, με δεδομένο επίσης ότι η κυβέρνηση με όλους τους τελευταίους νόμους της περικόπτει συντάξεις και δικαιώματα, οι εργαζόμενοι με διαδοχική ασφάλιση δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες για τον χαρακτήρα της νέας νομοθετικής παρέμβασης.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι κανένα από τα σενάρια αυτά, δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ της νέας ρύθμισης. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί που ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί -και είναι εκατοντάδες χιλιάδες- θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μειωμένες συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων προς το υπουργείο Εργασίας, προβλέπει ότι η χορήγηση της σύνταξης θα γίνεται από το τελευταίο ταμείο, στο οποίο είναι ασφαλισμένος ο εργαζόμενος. Θα γίνεται με βάση τις καταστατικές του διατάξεις για την απονομή της σύνταξης, ενώ τα προηγούμενα ταμεία θα καταβάλλουν το ποσοστό συμμετοχής τους εφάπαξ στον ασφαλιστικό φορέα που την απονέμει.

Πρόβλημα όμως υπάρχει και στον τρόπο καθορισμού αυτού του εφάπαξ ποσού που θα καταβάλλουν στον τελευταίο φορέα τα προηγούμενα ταμεία. Και το σημαντικότερο ποιος θα αναλάβει το κόστος αυτό. Γιατί είναι πλέον πάγια τακτική της κυβέρνησης, το κόστος για τις όποιες ρυθμίσεις, αντί να τις αναλαμβάνει το κράτος, να μετακυλίονται στα ταμεία, δηλαδή να φορτώνονται στις πλάτες συνταξιούχων και εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ