Κυριακή 2 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ταξική συσπείρωση ξενοδοχοϋπαλλήλων

«Δώδεκα χρόνια αδράνειας, απραξίας ήταν πολλά. Χάσαμε πολλά». Χωρίς να χάνει χρόνο ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - που στις τελευταίες αρχαιρεσίες πέρασε στα χέρια των ταξικών δυνάμεων - ανέλαβε δράση. Μαζί με εννέα επιχειρησιακά σωματεία μεγάλων ξενοδοχείων της Αθήνας μπαίνουν μπροστά, συντονίζουν τη δράση τους και αποφασίζουν αγώνες. Κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης, κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες της Ομοσπονδίας, που άνοιξαν το δρόμο στα εξευτελιστικά μεροκάματα, στις ατέλειωτες ώρες δουλιάς, στο καθεστώς σκλαβιάς. Οργανώνουν την ταξική τους συσπείρωση και πάλη για διεκδικήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, για ένα καλύτερο αύριο γι' αυτούς και τα παιδιά τους.

Πρόκειται για τα σωματεία στα ξενοδοχεία: «INTERCONTINENTAL», «METROPOLITAN», «LEDRA MARRIOTT», «N. J. V. ATHENS PLAZA», «GRAND RESORT LAGONISSI», «HOLIDAY INN», «DIVANI PALACE CARAVEL», «SAINT GEORGE LYCABETUS», «TITANIA» και το κλαδικό σωματείο.

Ηδη, η πρώτη απάντηση δόθηκε. Οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους έστειλαν μήνυμα απόφασης και αγώνα ενάντια σ' αυτήν την πολιτική. Ενωσαν τις δυνάμεις τους με τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 23 Οκτώβρη. Στις 11 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Θέατρο «Ακάδημος», όπου θα καθοριστούν τα παραπέρα αγωνιστικά βήματα των σωματείων. Για την καλύτερη οργάνωση και συμμετοχή στη συγκέντρωση, τα επιχειρησιακά σωματεία προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις. Ηδη, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση στο «Ιντερκοντινένταλ», ενώ τη βδομάδα που ξεκινάει προγραμματίζονται γενικές συνελεύσεις σε μια σειρά από ξενοδοχεία.

Για το συντονισμό των σωματείων και πώς αυτός προέκυψε, η Γεωργία Φλούδα, αναπληρώτρια γραμματέας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας μάς εξηγεί: «Αυτό που έβγαινε μέσα από τις συναντήσεις με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους στα σωματεία, ήταν η ανάγκη να αλλάξει κάτι στον κλάδο. Διαπίστωσαν, βεβαίως, και οι ίδιοι ότι την ευθύνη για την κατάσταση είχε η κυβερνητική παράταξη που είχε και την πλειοψηφία στο συνδικάτο. Ολοι οι εργαζόμενοι εξέφραζαν την αγωνία τους για το πώς θα οργανώσουν τον αγώνα τους, θα βγουν μπροστά να διεκδικήσουν, για να αλλάξει η κατάσταση».

Για το ποια είναι αυτή η κατάσταση σήμερα στο χώρο η Γ. Φλούδα λέει: «Διαπιστώνεται μια ανεξέλεγκτη εντατικοποίηση της δουλιάς. Οι συμβάσεις εργασίας κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αρκεί να πούμε ότι ο βασικός μισθός είναι 612 ευρώ μεικτά. Επικρατούν ελαστικές μορφές απασχόλησης. Εχουμε "ενοικιαζόμενους" εργαζόμενους, συμβασιούχους με σύμβαση μιας μέρας, εργαζόμενους με συμβάσεις έργου. Ακόμα και αυτές οι συμβάσεις που υπάρχουν παραβιάζονται, ενώ ο εφιάλτης της ανεργίας καραδοκεί».

Και συνεχίζει: «Προχωρήσαμε, λοιπόν, σε συσκέψεις με τους εργαζόμενους και με τα σωματεία. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι το κάθε σωματείο μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει συσπείρωση και συντονισμός της δράσης, αφού τα προβλήματα είναι κοινά για όλους».

Οι στόχοι, όπως είπε η συνδικαλίστρια, είναι: «Η ταξική συσπείρωση και πάλη ενάντια σ' αυτήν την πολιτική. Ενάντια στην ηγεσία του κλάδου που αρκείται να υπογράφει αυτές τις εξευτελιστικές συμβάσεις. Που μέσα από τους "διαλόγους" παραχωρεί κατακτήσεις. Οι σημερινές εργασιακές σχέσεις αποτέλεσμα αυτών των "διαλόγων" είναι. Εμείς βάζουμε στόχο την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Αττικής με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Επιδιώκουμε, το επόμενο διάστημα, οι συνελεύσεις των σωματείων και η επιτυχία τους να γίνουν υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Η συγκέντρωση στις 11 Νοέμβρη να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και αυτοί να είναι που θα αποφασίσουν μέσα από διάφορες μορφές πάλης να αγωνιστούν για τα δίκαια αιτήματά τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να μη μείνει κανείς εργαζόμενος στον κλάδο χωρίς εισόδημα (2020-05-20 00:00:00.0)
Σαφής προειδοποίηση για τα δεδουλευμένα (2009-06-03 00:00:00.0)
Πλατύ και ενθαρρυντικό άνοιγμα (2007-03-03 00:00:00.0)
Στη μάχη για την τοπική Σύμβαση (2006-03-01 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για τις 7 του Ιούλη (2005-07-03 00:00:00.0)
Μπορούν να ανατρέψουν τους εργατοπατέρες (2002-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ