Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΡΘΜΕΙΟ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
Ενωμένοι κι αποφασισμένοι συνεχίζουν οι ναυτεργάτες

Σε μετωπική σύγκρουση με την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των εφοπλιστών, εξελίσσεται ο απεργιακός αγώνας, που δίνουν σύσσωμοι οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής Ρίου - Αντιρρίου, οι οποίοι σήμερα διανύουν το πέμπτο απεργιακό τους 24ωρο. Με τη σταθερή αγωνιστική στάση τους και τις συλλογικές διαδικασίες που ακολουθούν, καθώς καθημερινά, εκεί μπροστά στους καταπέλτες γίνεται γενική συνέλευση, όπου η απόφαση για απεργία ανανεώνεται ομόφωνα, έχουν συντρίψει κάθε απεργοσπαστικό και τρομοκρατικό μηχανισμό, που επιχείρησαν να στήσουν οι εφοπλιστικοί και κυβερνητικοί μηχανισμοί και, ταυτόχρονα, στέλνουν το μήνυμα σε ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι κατέστησαν κενό γράμμα ακόμα και τη δικαστική απόφαση που χαρακτήρισε την απεργία τους ως παράνομη και καταχρηστική.

Καθοριστική είναι η συμβολή σ' αυτήν τη μάχη, της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, του ταξικού ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Μέλη των δύο ναυτεργατικών συνδικάτων συνέβαλαν καθοριστικά στην προετοιμασία της απεργίας και παραμένουν στην πρώτη γραμμή, συμβάλλοντας στο συντονισμό της. Παράλληλα, ο αγώνας τους έχει προκαλέσει και κύμα αλληλεγγύης από δεκάδες συνδικαλιστικούς, μαζικούς φορείς. Θλιβερή εξαίρεση αποτελεί το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Η πλειοψηφία της διοίκησης του Κέντρου που ανήκει στην ΠΑΣΚΕ και προσωπικά ο προέδρος Χρήστος Λιακόπουλος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, τάχθηκε απροκάλυπτα με την πλευρά της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, απορρίπτοντας το αίτημα των ναυτεργατών να καλύψει το ΕΚΠ την απεργία.

Τους ναυτεργάτες του Ρίου ξεσήκωσε, μεταξύ των άλλων, και ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που είχε παρουσιαστεί ως ...«κυβερνητικό επίτευγμα». Με το νόμο αυτό, οι ναυτεργάτες αυτής της κατηγορίας πλοίων από την ανώτερη συνταξιοδοτική βαθμίδα, αυτήν της ακτοπλοΐας, όπου ανήκαν, κατέβηκαν στην κατώτερη, που σημαίνει πρακτικά δραστική μείωση των συντάξεων και, γενικά, χτύπημα σε ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι ναυτεργάτες απαιτούν, όχι απλώς κάποια «διόρθωση», αλλά προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει επεξεργαστεί το ταξικό ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικούν την αύξηση των συντάξεων στο 80% του συνολικών αποδοχών, διπλασιασμό των εφάπαξ, να καθιερωθούν διπλές βάρδιες σε πορθμεία που εκτελούν πλόες άνω των 8 ωρών, να μην περάσουν τα αντιναυτεργατικά μέτρα.

Χτες το πρωί, οι απεργοί έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Παπατσάκωνα, από τον οποίο απαίτησαν να πάρει θέση απέναντι στη δικαστική απόφαση που εξέδωσε το Πρωτοδικείο Πάτρας με την οποία ποινικοποιείται η απεργία τους. Μαζί με τους απεργούς, ήταν και μέλη της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ. Ο περιφερειάρχης, κάτω από την έντονη αγανάκτηση των ναυτεργατών, δήλωσε τελικά ότι «η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να μην ενεργοποιηθεί η δικαστική απόφαση».

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των ναυτεργατών έχουν δηλώσει με ψηφίσματα και ανακοινώσεις τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Νέων Τεχνολογιών και Επικοινωνιών και Μετάλλου. Τα Σωματεία των εργαζομένων στην «Κόκα Κόλα», στο υπουργείο Πολιτισμού και της πορθμειακής γραμμής Καβάλας - Θάσου. Ακόμα, δημοτικές και νομαρχιακές κινήσεις και φοιτητικοί σύλλογοι.

  • Αργά χτες το βράδυ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδης κάλεσε αντιπροσωπεία των απεργών σε συνάντηση στο υπουργείο, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.
  • Εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ικανοποίηση του βασικού αιτήματος των απεργών στα πορθμεία Ρίου - Αντιρρίου, για να μπορούν να πάρουν μια ανθρώπινη σύνταξη όταν συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και να μη μετατραπούν σε συνταξιούχους - ζητιάνους, ρωτάει, σε Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ