Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.- Σφοδρότατες συγκρούσεις αναφέρθηκαν χθες στην Τουρκία, στη διαδήλωση μελών του κόμματος Δημοκρατία του Λαού (DEHAP) και άλλων Κούρδων, μετά την παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων, λόγω της υποψίας ότι οι διαδηλωτές επρόκειτο να φωνάξουν συνθήματα υπέρ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

ΜΟΣΧΑ.- Τη «στρατηγική συμμαχία» Ρωσίας και Ινδίας «επανεπιβεβαίωσαν» ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ινδός πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, στην επίσκεψη του δεύτερου στο Κρεμλίνο χθες. Οι δύο άνδρες συζήτησαν οπλικά και άλλα συμβόλαια, ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, «αντιτρομοκρατικά» μέτρα και λοιπά πολλά, «κοινού ενδιαφέροντος».

ΓΚΟΥΑΟΥΧΑΤΙ.- Αγνωστοι, που εκτιμάται ότι ανήκουν σε ένα από τα (πολλά) αυτονομιστικά κινήματα στο κρατίδιο Μανιπούρ της Ινδίας, εκτέλεσαν την 8χρονη κόρη κρατιδιακού υπουργού που είχαν απαγάγει, ανακοίνωσε χθες η Αστυνομία.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ - ΓΕΝΕΥΗ.- Μαίνεται ο Εμφύλιος στο Νεπάλ, όπου τις τελευταίες 48 ώρες τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί και σκοτώθηκαν (σύμφωνα με τις αρχές, που επικαλείται το NepalNews.com) περί τους 24 «μαοϊκούς αντάρτες». Ο συνταγματολόγος Λαξμάν Αριαλ δήλωσε πάντως ότι η ένοπλη σύρραξη «θα μπορούσε να σταματήσει» με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το Πολιτειακό. Στο μεταξύ, χθες ο ΟΗΕ εξέφρασε «ανησυχία» για τις μυστικές συλλήψεις - εξαφανίσεις «ανταρτών και ομοφρονούντων».

ΤΑΪΠΕΪ.- Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες το πρωί στην Ταϊβάν, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές ζημιές ή ανθρώπινες απώλειες. Στη χώρα, που βρίσκεται στη συμβολή δύο τεκτονικών πλακών, σημειώνονται περίπου 7.500 σεισμοί ετησίως.

ΒΙΕΝΝΗ.- Συνεχίστηκε και χθες η απεργία «απεριόριστης διάρκειας» των εργαζομένων στους Αυστριακούς Σιδηροδρόμους. Η απεργία ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρίας είχε 100% επιτυχία.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.- Στην έκδοση ομολόγων ύψους ρεκόρ 20 δισ. δολαρίων για την κάλυψη του υπέρογκου χρέους της Καλιφόρνιας προσανατολίζεται ο νεοεκλεγείς κυβερνήτης της πολιτείας, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος εκλέχτηκε με την υπόσχεση πως θα την απαλλάξει από την πολιτική της επιβολής φόρων και των υπέρογκων δαπανών... Μια τέτοια κίνηση, όμως, εκτιμάται ότι θα αυξήσει το γενικότερο χρέος της Καλιφόρνιας κατά 50% - τον ερχόμενο Μάρτη.

ΣΙΚΑΓΟ.- Η Μπάρμπαρα Γκαρσία, 61 ετών, συνταξιούχος νοσοκόμα, κατηγορείται από την Αστυνομία της κωμόπολης Χόμπαρτ, στην Ιντιάνα, ότι δολοφόνησε τον εβδομηντάχρονο σύζυγό της χορηγώντας του υπερβολική δόση ινσουλίνης, για να μην ανακαλύψει ότι είχε ξοδέψει 4.000 δολάρια από τον κοινό τραπεζικό λογαριασμό τους για να ικανοποιήσει το πάθος της για τον τζόγο.

ΤΙΦΛΙΔΑ.- Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε αναμενόταν να συναντηθεί χθες το βράδυ με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, προκειμένου να βρεθεί λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Ενας χρόνος συμπληρώθηκε χτες από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Πρεστίζ», που προξένησε τεράστια οικολογική καταστροφή στα ανοιχτά της Γαλικίας. Η ισπανική κυβέρνηση συνεχίζει να υποβαθμίζει την καταστροφή, ενώ οι επικριτές της ολοένα και πληθαίνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ