Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Πρόωρες εκλογές το Δεκέμβρη...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η πλέον κατακερματισμένη κυβερνητική συμμαχία της DOS διαλύθηκε (και επίσημα...) στα εξ ων συνετέθη, περίπου τρία χρόνια μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζίβκοβιτς αναγκάστηκε χτες να προκηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές στις 28 του ερχόμενου Δεκέμβρη. Στις βασικές αιτίες καταλογίζονται η πρόσφατη έλλειψη πλειοψηφίας των εναπομεινάντων δυνάμεων της DOS στο σερβικό Κοινοβούλιο, η καταιγίδα σκανδάλων εναντίον πρωτοκλασάτων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης του σημερινού πρωθυπουργού Ζόραν Ζίβκοβιτς (αλλά και του δολοφονηθέντος Ζ. Τζίντζιτς...). Η αδυναμία της κυβέρνησης Ζίβκοβιτς να προωθήσει - εδώ και καιρό...- οιοδήποτε νομοσχέδιο (πόσον μάλλον... τη συνέχεια των περιβόητων οικονομικο-πολιτικών «μεταρρυθμίσεων») ήταν φαεινότερη του ηλίου.

«Απέναντι σε ενδεχόμενο χάος και ακυβερνησία, δεν έμενε καμία άλλη λύση από τις εκλογές... Ζητούμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Εμπιστευόμαστε το εκλογικό σώμα», ήταν η δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Ζίβκοβιτς λίγο προτού ζητήσει από την πρόεδρο του σερβικού Κοινοβουλίου (και εκτελούσα χρέη προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας από το Γενάρη του 2003) Νατάσα Μίτσιτς να κηρύξει διάλυση των εργασιών του σώματος.

Ποιες προεδρικές εκλογές;

Η προκήρυξη των (αναμενόμενων) πρόωρων γενικών εκλογών στη Σερβία επισκιάζει ακόμη περισσότερο τις προγραμματισμένες γι' αυτή την Κυριακή προεδρικές εκλογές στις οποίες οι βασικοί υποψήφιοι είναι ο υποψήφιος του (κυβερνητικού) Δημοκρατικού Κόμματος Ντράγκαν Μικούνοβιτς και ο έτερος του (αντιπολιτευόμενου) Σερβικού Ριζοσπαστικού Κινήματος Τόμισλαβ Νίκολιτς. Ομως, (και) αυτές οι κάλπες δε φαίνεται να «βγάζουν» πρόεδρο, καθώς προβλέπεται σημαντική η αποχή των ψηφοφόρων με (εκτός των άλλων) δεδομένο γεγονός το μποϊκοτάρισμα των εκλογών από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του Βόισλαβ Κοστούνιτσα και του πολιτικού κόμματος «Ομάδα 17 συν», που προήλθε από την ομώνυμη ομάδα οικονομολόγων που στο παρελθόν αντιπολιτευόταν το Μιλόσεβιτς και τον τελευταίο καιρό τη σερβική κυβέρνηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ