Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εμπρακτα στο πλευρό των μεταναστών
  • Στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των ρατσιστικών επιθέσεων στην Π. Κοκκινιά
  • Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και η Κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση»

Το θέμα των ρατσιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε βάρος Πακιστανών στην περιοχή της Παλιάς Κοκκινιάς πρόκειται να τεθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας.

Η δημοτική αρχή της Νίκαιας είναι αποφασισμένη να εκφράσει και μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, με σχετικό ψήφισμα, τη συμπαράστασή της στους αλλοδαπούς εργαζόμενους που ζουν και εργάζονται στην περιοχή και τελευταία έγιναν στόχος των ρατσιστικών αυτών επιθέσεων.

Ηδη ο δήμος έχει ξεκινήσει, πολύ πριν σημειωθούν αυτά τα γεγονότα, επαφές με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων των αλλοδαπών εργαζομένων στην πόλη, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να επιδιώξει την ουσιαστική επίλυσή τους.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος του δήμου συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία του Πανελλαδικού Σωματείου Αλβανών Μεταναστών, όπου προέκυψε ταύτιση απόψεων των δύο πλευρών για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης τρόποι συντονισμού και κοινής δράσης ως προς αυτές τις κατευθύνσεις. Συζητήθηκαν τα θέματα των ρατσιστικών κρουσμάτων, η ξενοφοβία, η εγκληματικότητα και ο κοινωνικός αποκλεισμός και υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ίσα δικαιώματα, διατήρηση των παραδόσεων, της γλώσσας και της θρησκείας, με στόχο τον πλήρη σεβασμό των μεταναστών.

Ο Δήμος Νίκαιας θα συνεχίσει τις επαφές του με όλες τις κοινότητες μεταναστών που ζουν ή εργάζονται στην Κοκκινιά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Γραφείο Αλλοδαπών του Δήμου μεταφέρθηκε στην είσοδο του Δημαρχείου της Νίκαιας και ενισχύθηκε με έμπειρο προσωπικό για την άμεση εξυπηρέτηση των μεταναστών.

«Πειραιάς - Αναγέννηση»

«Να αποκρούσουμε με υπευθυνότητα τα φασιστικά και ρατσιστικά κρούσματα στην Π. Κοκκινιά», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Κώστας Τζατζάνης, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς -Αναγέννηση» και τονίζει: «Με αφορμή ένα ατύχημα, τα τέρατα του ρατσισμού νόμισαν ότι βρήκαν ευκαιρία να κηλιδώσουν την πόλη μας. Φαίνεται ότι παρασύρθηκαν και κάποιοι κάτοικοι σ' ένα κλίμα συγκαλυμμένης ή άμεσης ανοχής που ευνοούν τα κόμματα του δικομματισμού. Θεωρούμε ότι η απάντηση του Πειραιά της δουλιάς, της δημοκρατικής παράδοσης, της ειρήνης και του πολιτισμού πρέπει να είναι σοβαρή και να αγγίζει εκεί που τους πονάει. Στην ενεργοποίηση των δημοκρατικών αντανακλαστικών του λαού μας».

Η Κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση» καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει ομόφωνα οποιαδήποτε ρατσιστική ή φασιστική ενέργεια σαν και αυτές που εκδηλώθηκαν στην Π. Κοκκινιά. Προτείνει μάλιστα την απόφαση ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι «να τη μοιράσουμε σε όλα τα σπίτια της επίμαχης περιοχής και να την αφισοκολλήσουμε». Καλεί επίσης τη Νομαρχία να κάνει κάτι αντίστοιχο, αλλά και τους Πειραιώτες να εκφράσουν σθεναρά την αντίθεσή τους σε φαινόμενα ρατσισμού.

«Η δική μας παράταξη δηλώνει αλληλεγγύη στα θύματα και στη συλλογική εθνικοτοπική οργάνωση των αδελφιών μας στην εκμετάλλευση και τη δουλιά και θα συμμετάσχει σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει αυτή, οι Σύλλογοι της περιοχής και κάθε θεσμοθετημένο όργανο, όπως το Δημοτικό Διαμέρισμα, που οφείλει και αυτό να πάρει ανάλογη θέση με το Δημοτικό Συμβούλιο» καταλήγει η ανακοίνωση. Υπογραμμίζοντας, τέλος, ότι «θεωρεί λάθος τη συνδιοργάνωση με μια παράταξη, γιατί αυτό περιορίζει τις δυνατότητες της αναγκαίας μαζικής, ενωτικής κοινωνικής απάντησης στο ρατσιστικό και ξενοφοβικό τέρας, που ανέχεται και υποθάλπει η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ