Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
Δικομματική αρμονική συνεργασία για την καταστροφή

Ανακοίνωση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα»

Eurokinissi

Την κατασκευή μικρού θεάτρου, αναψυκτηρίου, κερκίδων και... καταρράκτη νερού, προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία ολοκληρώνεται, το 2004, η πρώτη φάση της «ανάπλασης» της περιοχής Κουντουριώτικα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες και που σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, πρόκειται να κατεδαφιστούν οι έξι, για να γίνει... πάρκο.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», «αφού "χάρισαν" το Κτήμα Θων στο Βωβό, το πάρκο Ελευθερίας στο Λαμπράκη, μέρος του Πεδίου του Αρεως στον Κυριακού και "ετοιμάζουν" το πάρκο Γουδί ενόψει του 2004, τώρα έρχονται να κατεδαφίσουν τα Προσφυγικά με το πρόσχημα ότι ο χώρος θα γίνει... πράσινο!».

Η «Συμπαράταξη» επισημαίνει ότι και στην περίπτωση των προσφυγικών πολυκατοικιών «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ "συνεργάζονται αρμονικά" σε κυβέρνηση και Δήμο Αθηναίων αντίστοιχα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις των μεγάλων κερδοσκοπικών συμφερόντων», ενώ γυρίζουν την πλάτη στους πολίτες. «Οπως δε διστάζουν να ισοπεδώσουν τα εργασιακά - ασφαλιστικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα, έτσι δε διστάζουν να κατεδαφίσουν τα μνημεία της πόλης μας και να χαρίσουν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους σε μια χούφτα πλουτοκράτες. Μπορούμε να τους σταματήσουμε με τους καθημερινούς συλλογικούς αγώνες μας και με την ψήφο μας στις ερχόμενες εκλογές».

«Αν κόπτονται», συνεχίζει η «Συμπαράταξη», «για τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο ας πάνε να γκρεμίσουν τα μεγαθήρια του Βωβού, που με δική τους ευθύνη χτίστηκαν, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και των συλλογικών και επιστημονικών φορέων. Καταγγέλλουμε - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - τους δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους του δικομματισμού, οι οποίοι επιχειρούν να ανατρέψουν προηγούμενες αποφάσεις και να αποδεχτούν την κυβερνητική απόφαση κατεδάφισης των προσφυγικών πολυκατοικιών».

Η «Συμπαράταξη» υπενθυμίζει πως οι προσφυγικές πολυκατοικίες δε χαρακτηρίζονται μόνο από ένα «μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής» με λειτουργικούς χώρους, μεγάλες αλάνες και δείγματα γειτονιάς «που έχουν χαθεί στις μέρες μας προς όφελος των κερδοσκόπων μεγαλοεργολάβων». Αποτελούν επίσης και «μνημεία της ιστορίας μας», με σταθμούς τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Εθνική Αντίσταση και τα Δεκεμβριανά. Εσκεμμένα οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν επέτρεπαν χρόνια τώρα να επισκευαστούν και αναπαλαιωθούν, ώστε να προκαλούν άσχημη εντύπωση στους διερχόμενους.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ισχυρίζεται πως οι δύο πολυκατοικίες «θα διατηρηθούν και θα ανακαινιστούν διατηρώντας "στιλ" και τη μνήμη των γεγονότων με τα οποία έχουν συνδεθεί».

Η Κτηματική Εταιρία Δημοσίου (ΚΕΔ) έχει αγοράσει 137 από τα 228 συνολικά διαμερίσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ