Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι διαδηλώσεις
  • ΠΑΜΕ: Ανυπακοή σε αποφάσεις και μεθοδεύσεις περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών
  • «Δημοκρατική Συσπείρωση»: Ο λαός θα περιφρουρήσει το δικαίωμά του να διαδηλώνει

Από την πρόσφατη κινητοποίηση (25 του Οκτώβρη) ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό κατά των εργαζαμένων στη χωματερή
Από την πρόσφατη κινητοποίηση (25 του Οκτώβρη) ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό κατά των εργαζαμένων στη χωματερή
Σε ανυπακοή στις κυβερνητικές αποφάσεις και μεθοδεύσεις για περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών, καλεί με χτεσινή του ανακοίνωση το ΠΑΜΕ. Τη στιγμή που η κυβέρνηση κηρύσσει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες των εργαζομένων και φορτώνει με καταδίκες συνδικαλιστές για τη δράση τους, τώρα βάζει στο στόχαστρο και τις διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με προχτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με διαταγή προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής προβλέπουν χωροταξικά περιοριστικά μέτρα για τις πορείες. Κύριο «επιχείρημα» είναι ότι οι μικρές συγκεντρώσεις μπορούν να περιορίζονται στο πεζοδρόμιο ή σε μια λωρίδα του δρόμου. Η επίκληση της παρακώλυσης των συγκοινωνιών αποτελεί το «φύλλο συκής» με το οποίο επιχειρούν να κρύψουν την προσπάθεια περιορισμού των κινητοποιήσεων.

Στη διαταγή αναφέρεται: «Σε περίπτωση κατά την οποία διά της παρακωλύσεως των συγκοινωνιών λαμβάνει χώρα διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, στον βαθμό που αυτή εκ του όγκου της δεν είναι απαραίτητη για την πραγματοποίησή της, θα σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος των υπαιτίων που δε συμμορφώνονται στις υποδείξεις του εκάστοτε επικεφαλής των μέτρων τάξης αστυνομικού».

Η διαταγή αποκαλύπτει, άθελά της, την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται, εδώ και χρόνια, χιλιάδες οδηγοί, όχι από τις κινητοποιήσεις, αλλά από τα μέτρα της Τροχαίας που σπεύδει να αποκλείσει για ώρες ολόκληρες περιοχές. Η διαταγή αναφέρει πως η Τροχαία «λαμβάνει τα μέτρα που αφορούν τη διακοπή ή την εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων πολύ νωρίτερα από τη συνάθροιση ή σε μεγαλύτερη έκταση από αυτή που απαιτείται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσμενείς συνέπειες στην εν γένει κυκλοφορία».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καταγγέλλει τις προθέσεις της κυβέρνησης «για την αστυνομική καταστολή και ποινικές διώξεις σε βάρος των διαδηλωτών που δε συμμορφώνονται με τις υποδείξεις». Και υπογραμμίζει: «Ο ελληνικός λαός θα περιφρουρήσει το ύψιστο και θεμελιώδες δικαίωμα του να διαδηλώνει δημόσια, όταν πλήττονται τα δικαιώματά του».

Το ΠΑΜΕ «καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης στο όνομα της "εθνικής υπόθεσης" των Ολυμπιακών Αγώνων να περιοριστούν οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων (απεργίες, διαδηλώσεις κλπ.)». Καλεί σε ανυπακοή σε αυτού του είδους τις αποφάσεις και τις μεθοδεύσεις, τονίζοντας ότι «η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης είναι η πηγή των προβλημάτων των εργαζομένων».

Αντίθετα, η ΓΣΕΕ στρώνει έδαφος στην κυβέρνηση. Με χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει: «Πρέπει άμεσα να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ της πολιτείας και των κοινωνικών φορέων, έτσι ώστε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών να προστατεύονται, αλλά και η εύρυθμη ζωή της πόλης και των πολιτών να διευκολύνεται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πήραν προθεσμία για απολογία (2001-05-03 00:00:00.0)
Παρών και ο εισαγγελέας (2001-02-03 00:00:00.0)
Νέα προβλήματα στη Λ. Κηφισού (1998-12-11 00:00:00.0)
Στήνουν και... "Καποδιστριοδικεία"! (1997-11-27 00:00:00.0)
Ασφαλτόστρωση στη Δροσοπούλου (1996-02-29 00:00:00.0)
"Βιομηχανία" τρομοκρατίας από την κυβέρνηση (1996-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ