Κυριακή 16 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσβολή στη νοημοσύνη του λαού

«Σε κάθε πλημμύρα αναδεικνύεται η αναλγησία των κυβερνητικών πολιτικών όλων των τελευταίων χρόνων, που στήριξαν το κέρδος των λίγων σε βάρος του κοινωνικού συμφέροντος των εργαζομένων».

Αυτό τονίζει στο «Ρ» ο Σταύρος Βαρουτσής, επικεφαλής του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ. «Αποτελούν προσβολή - συνεχίζει - στη νοημοσύνη του λαού οι τυπικά επαναλαμβανόμενες δηλώσεις, που προσφέρει η κυβέρνηση μετά από κάθε καταστροφή, για προγραμματισμό ή κατασκευή έργων για αντιμετώπιση των καταστροφών. Οταν την ίδια στιγμή, με την πολιτική της, προωθεί την αλόγιστη επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων γης, χωρίς εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής. Οταν επιτρέπει και νομιμοποιεί την καταπάτηση και κάλυψη των ρεμάτων, το χτίσιμο σ' αυτά. Οταν νομιμοποιεί την αυθαίρετη δόμηση και έχει βάλει στο χρονοντούλαπο την προστασία και ανάπτυξη του δασικού πλούτου. Οταν εξαιρεί από την αναδάσωση τεράστιες καμένες εκτάσεις, δεν προστατεύει τους δημόσιους χώρους, αλλά τους χαρίζει σε ιδιώτες για τσιμεντοποίηση και κερδοσκοπία».

Ο Στ. Βαρουτσής υπογραμμίζει ακόμα: «Οι δεσμεύσεις έχουν χάσει κάθε έννοια, αφού τα αντιπλημμυρικά έργα είναι μηδαμινά, σε σχέση με τα απαιτούμενα, είναι αποσπασματικά, δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα μακροχρόνιου ορίζοντα. Κατασκευάζονται με προδιαγραφές που δεν πληρούν τις ανάγκες, αλλά τα κέρδη των εργολάβων. Συνολικότερα, οι δημόσιες επενδύσεις κατευθύνονται σε έργα, που εξυπηρετούν τις πολυεθνικές και όχι τις πραγματικές ανάγκες».

«Οι καταστροφές - λέει, τέλος, ο Στ. Βαρουτσής - αθροιστικά είναι πολλαπλάσιες από τις πραγματικές δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία. Το ανθρώπινο δυναμικό και ο τεχνικός εξοπλισμός στους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς είναι ελάχιστος, ενώ το κράτος αποποιείται των ευθυνών του και το κόστος ασφάλισης μεταφέρεται σε ιδιώτες από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ