Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Σε ρόλο «λαντζέρη» της κυβέρνησης

Σε απλούς διαχειριστές της κρατικής πολιτικής υποβιβάζει η κυβέρνηση δήμους και νομαρχίες. Μάλιστα, αυτήν την πολιτική θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι οι δημότες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού, «ένα άλλο μέρος (σ.σ. κρατικών αρμοδιοτήτων) καλύπτεται από τους δήμους από ίδιους πόρους». Δηλαδή, από πρόσθετα χαράτσια, που θα επιβληθούν στους δημότες για υπηρεσίες κρατικής ευθύνης, τις οποίες έχουν πληρώσει μέσα από τη φορολογία του εισοδήματός τους. Οι δε νομαρχίες εξακολουθούν να αποτελούν τους «λαντζέρηδες» της κυβέρνησης, αφού βασικός τους ρόλος παραμένει η απόδοση προνοιακών επιδομάτων.

Συγκεκριμένα, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ) προϋπολογίζεται να λάβουν 644,6 εκατ. ευρώ το 2004, έναντι 633,5 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα λάβουν φέτος. Από τα προϋπολογισθέντα, τα 460 εκατομμύρια ευρώ αποτελούν τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), που προορίζονται για επιδόματα, βοηθήματα και λειτουργικές δαπάνες. Τα υπόλοιπα 180,1 εκατ. ευρώ προορίζονται επίσης για επιδόματα, δαπάνες προνοιακών ιδρυμάτων, μεταφορά μαθητών κλπ. Οι εν λόγω δαπάνες καλύπτονται κατά ένα μικρό ποσοστό από τους ίδιους τους αλλοδαπούς, μέσω του παραβόλου που πληρώνουν για τη χορήγηση άδειας εργασίας!

Η δε Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) προϋπολογίζεται να λάβει 2.038,1 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι οι συνολικές πιστώσεις προς αυτήν το 2003 θα είναι 1.851,1 εκατ. ευρώ. Οι ΚΑΠ προς τους δήμους ανέρχονται σε 1.750 εκατ. ευρώ. Παρουσιάζονται, δηλαδή, αυξημένοι κατά 10,5%, σε σχέση με αυτούς που εκτιμάται ότι θα δοθούν το 2003. Ομως, πρόκειται για μια πλασματική αύξηση, η οποία δεν αρκεί καν για να καλύψει τις δαπάνες των νέων αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν στους δήμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ