Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2004
Εργαλείο στήριξης του κεφαλαίου
  • Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς
  • Ούτε οι προεκλογικές σκοπιμότητες δεν μπορούν να κρύψουν τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα

Τα βαθιά ταξικά χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής, οι προεκλογικές σκοπιμότητες των κυβερνώντων και η χρηματοδότηση των Ολυμπιακών έργων για το 2004, αποτελούν τις βασικές συνιστώσες και του νέου προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που κινείται στις ράγες της ευρωσύγκλισης και του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μακριά από τις ανάγκες και τα οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Παρά την εικονική πραγματικότητα της κυβερνητικής προπαγάνδας και την αυθαίρετη αξιοποίηση της στατιστικής, το σίγουρο είναι ότι και ο νέος προϋπολογισμός χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την παραπέρα διάλυση των σταθερών εργασιακών σχέσεων και την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης και στο δημόσιο, με την πρόσληψη 25.000 μερικώς απασχολούμενων. Η συνέχιση της υποχρηματοδότησης της δημόσιας Παιδείας και Υγείας παραμένει ο πιο ασφαλής δρόμος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους, καθώς το ιδιωτικό κεφάλαιο συνεχώς κερδίζει νέο ζωτικό χώρο στους κρίσιμους αυτούς τομείς. Στο χώρο των εισοδημάτων, συνεχίζεται η πολιτική καθήλωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση το νέο χρόνο.

Στην πλευρά του κεφαλαίου τώρα, και ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει ένα αξιοσέβαστο κονδύλι για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους - περίπου 30 δισ. ευρώ υπό μορφή τοκοχρεολυσίων - τα οποία θα κατευθυνθούν στα ταμεία των τραπεζών και των άλλων δανειστών του δημοσίου. Από το νέο χρόνο τίθεται σε εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος προβλέπει αυξημένα φορολογικά και άλλης μορφής κίνητρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας θα συνεχιστεί και το 2004, καθώς και στο νέο προϋπολογισμό προβλέπονται έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις πλέον του 2% του ΑΕΠ.

Ο νέος προϋπολογισμός είναι φυσικά και προεκλογικός καθώς ενσωματώνει όλα εκείνα τα μέτρα «κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής» με τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εξαγοράσει την ψήφο κοινωνικών ομάδων, που έχουν δοκιμαστεί σκληρά από τα αποτελέσματα των πολιτικών της. Λόγος γίνεται για τις αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, στο ΕΚΑΣ, τις ενισχύσεις οικογενειών ανέργων με παιδιά, καθώς και οικογενειών με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις κλπ., μέτρα τα οποία η κυβέρνηση δε χάνει ευκαιρία να τα προπαγανδίζει σε κάθε ευκαιρία.

Οι δηλώσεις Χριστοδουλάκη

Πίσω από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας οχυρώθηκε και πάλι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, στη συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Ν. Χριστοδουλάκης υποστήριξε την άποψη ότι «συγκλίνουμε με την Ευρώπη» και κατέφυγε εκ νέου στην ...υψηλή ρητορική για να προσδώσει σε μια κατ' εξοχήν φιλομονοπωλιακή πολιτική κοινωνικά χαρακτηριστικά. Κατά τον υπουργό, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει σε αύξηση της απασχόλησης, ενώ είναι ορατά τα αποτελέσματα της μείωσης της ανεργίας στο 9% του ενεργού πληθυσμού για το 2003 και στο 8% για το 2004.

Οταν όμως του ζητήθηκε να σχολιάσει μελέτη του φιλοκυβερνητικού ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, η οποία κάνει λόγο για ανεργία 11,1% (αν και το συγκεκριμένο ποσοστό απέχει πολύ από την πραγματικότητα), ο υπουργός απλώς υποστήριξε ότι τα στοιχεία δεν είναι σωστά, επειδή υπάρχει διαφορά στη μεθοδολογία της μελέτης! Την ίδια στιγμή παρουσίασε επιλεκτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 39% των άμεσων φόρων το πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και το υπόλοιπο 61% οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό, κατά τον υπουργό, συνιστά πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των μισθωτών! Οταν όμως ρωτήθηκε να απαντήσει, κατά πόσο είναι κοινωνικά δίκαιο να αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι περισσότερο από τους άμεσους (ο ΦΠΑ για το 2004 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 10,4%), απάντησε ότι αυτό οφείλεται στον περιορισμό της φοροδιαφυγής!

Τέλος, ανακοίνωσε προεκλογικό «πάγωμα» των τιμολογίων των ΔΕΚΟ «τουλάχιστον για ένα εξάμηνο», νομιμοποιώντας και καθαγιάζοντας με τον τρόπο αυτό το όργιο κερδοσκοπίας του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου.

Η ΝΔ

Για προϋπολογισμό «κατώτερο των περιστάσεων» κάνει λόγο στη δήλωσή του ο συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος, μη έχοντας να προβάλει ουσιαστικές αντιρρήσεις για τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης, σημείωσε: «Ο προϋπολογισμός δυστυχώς χρησιμοποιείται για μια ακόμα φορά ως προπαγανδιστικό εργαλείο της κυβέρνησης και ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ