Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Να αναθεωρηθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός

Τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, που στόχο έχουν την παράδοση του τομέα ενέργειας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών Σπύρου Στριφτάρη και Νίκου Γκατζή προς τον υπουργό Ανάπτυξης.

Στην Ερώτηση αναφέρεται πως «η εμπειρία υλοποίησης της "απελευθέρωσης" του τομέα ενέργειας επιβεβαιώνει τις αρνητικές προβλέψεις σχετικά με την ετήσια επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στον ενεργειακό τομέα.

Η πρόσφατη πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας χαρακτηρίζεται επίσης από την προκλητική απουσία ουσιαστικού κανονιστικού πλαισίου (π.χ. κριτηρίων χωροθέτησης νέων μονάδων παραγωγής), προγραμματισμού κατασκευής των μονάδων που θα αξιοποιούν τις εγχώριες πηγές (π.χ. νέοι λιγνιτικοί και μεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί).

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ανάπτυξης χορηγεί άδειες απλών αεριοστροβιλικών χωρίς διαγωνισμό, επικαλούμενο κατεπείγουσες ανάγκες. Ο κυβερνητικός ισχυρισμός δεν τεκμηριώνεται από τις προηγούμενες επίσημες προβλέψεις αύξησης της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) και του ίδιου του υπουργείου Ανάπτυξης».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του Κόμματος καλούν την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει: α) Για το ύψος της οικονομικής επιβάρυνσης των εργαζομένων (σαν καταναλωτών και σαν φορολογούμενων) από τη δρομολόγηση της συγκεκριμένης λύσης. β) Την τιμή της κιλοβατώρας (που οι συγκεκριμένοι ιδιώτες παραγωγοί θα πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια). γ) Αν είναι στις προθέσεις της να αναθεωρήσει τον ενεργειακό σχεδιασμό προς όφελος των λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ