Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα προβλήματα των μικρεμπόρων

Μπορεί στην πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης της ΕΣΕΕ το βιολί να άλλαξε, ο σκοπός όμως παραμένει ο ίδιος. Σκοπός που δεν έπαψε να υπηρετεί με συνέπεια τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων.

Τα διάφορα τερτίπια τους ενόψει των εκλογών για νέο ΔΣ της ΕΣΕΕ, στις 22-23 Νοέμβρη, οι δήθεν διαφωνίες τους και η κάθοδος ορισμένων σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια καθώς και η εκ των υστέρων κριτική, αφού μέχρι χτες στήριζαν ομόφωνα αυτή τη διοίκηση και τις αποφάσεις της, έχουν ένα και μοναδικό σκοπό. Να παραπλανήσουν και να αποσπάσουν την ψήφο των εμπόρων για άλλη μια φορά και στο τέλος στο όνομα της δήθεν «ενότητας», να σχηματίσουν μια διοίκηση που δε θα διαφέρει σε τίποτα από την προηγούμενη.

Το ζητούμενο για όλους αυτούς είναι η καρέκλα και μέσω αυτής το πέρασμά τους σε διάφορα αξιώματα, όχι βέβαια για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα ή να επιλύσουν προβλήματα των μικρών εμπόρων, αλλά για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλεμπόρων, από καλύτερες θέσεις.

Το βίο και την πολιτεία της απερχόμενης πλειοψηφίας της διοίκησης τη γνωρίσαμε μέσα από την κατάπτυστη συμφωνία με την κυβέρνηση για τη «συνάφεια» και «εξαετία», με τη μεθόδευσή τους για την πλήρη απελευθέρωση των προσφορών και εκπτώσεων, με τη συμφωνία τους για πωλήσεις κάτω του κόστους, μέσα από την κατασπατάληση εκατ. δρχ. για τα ΚΑΕΛΕ.

Τους γνωρίσαμε από την «αγωνιστική» τους διάθεση που αρχίζει και τελειώνει στο κυνήγι των περιπτέρων και των λαϊκών αγορών, ενώ δεν τολμούν και ούτε θέλουν να σηκώσουν ανάστημα στην ασύδοτη δράση και επέκταση των πολυκαταστημάτων και μεγάλων σούπερ μάρκετ. Δε σταμάτησαν όμως εκεί. Στο όνομα της πλειοψηφίας που διαθέτουν, προχώρησαν στην προσπάθεια υποβάθμισης της Συνέλευσης, παραβιάζοντας κάθε έννοια συλλογικών και διαφανών συνδικαλιστικών διαδικασιών, που με σκληρούς αγώνες κατακτήθηκαν από το σκ των ΕΒΕ.

Περιορίζουν τη δημοκρατία μόνο στο εκλογικό μέρος, χωρίς απολογισμό δράσης, φοβούμενοι την καταψήφισή της. Αρνήθηκαν τον έλεγχο της νομιμότητας των αντιπροσώπων από μια επιτροπή διαπαραταξιακή και άφησαν την έγκριση στον Πρόεδρο και το Γ. Γραμματέα. Αρνήθηκαν και μια σειρά άλλων μέτρων, προτάσεων και εισηγήσεων της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων», που αφορούσαν την ομαλότερη διαδικασία της Συνέλευσης. Απέκλεισαν αντιπροσώπους της παράταξής μας και έκλεισαν τα μάτια σε αντικαταστατικές ενέργειες ομοσπονδιών, ενώ σε εκλογές συγκεκριμένης ομοσπονδίας της Δυτικής Μακεδονίας, ψήφισαν αντιπρόσωποι «μαϊμούδες».

Η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης της ΕΣΕΕ φάνηκε συνεπής σ' αυτά που υπηρετεί. Το ζήτημα είναι τι θα κάνουν οι συνάδελφοί μας. Θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν το ξεπούλημα των συμφερόντων των χιλιάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων; Θα επιτρέψουν για άλλη μια φορά να τους παραπλανήσουν με τις μεταμφιέσεις τους, να τους αποσπάσουν την ψήφο τους, για να τη θέσουν και πάλι στην υπηρεσία των μεγαλεμπόρων; Θα τους επιτρέψουν να μετατρέψουν την ΕΣΕΕ από όργανο δράσης και υπεράσπισης των συμφερόντων των συναδέλφων, σε όργανο φιέστας, δεξιώσεων και μέσο αναρρίχησης σε βουλευτικά και άλλα αξιώματα;

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» δε ζητά μια ανανέωση στη διοίκηση με μια ηγεσία έτοιμη να καθίσει και πάλι σε τραπέζια ανειλικρινών διαλόγων, έτοιμη να δηλώσει πως όλα τα μέτρα που παίρνουν κυβέρνηση - ΕΕ είναι σε «θετική κατεύθυνση». Επιδιώκει την αλλαγή μέσα από την αγωνιστική δράση των ίδιων των συναδέλφων, που θα αναδείχνει τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα και που δεν είναι παρά η πολιτική της κυβέρνησης με τα μέτρα που παίρνει σε βάρος μας, μέτρα που στηρίζονται από τις συμβιβασμένες ηγεσίες μας.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση και μέσα από ένα αγωνιστικό και ασυμβίβαστο πλατύ μέτωπο, η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» καλεί τους συναδέλφους στις εκλογές στις 22-23 Νοέμβρη, όχι μόνο να ενισχύσουν σημαντικά το ψηφοδέλτιό της, αλλά να κάνουν το μεγάλο βήμα, τη μεγάλη ανατροπή. Να ανακηρύξουν με την ψήφο τους το συνδυασμό μας σε πρώτη δύναμη.


Γιώργος ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Μέλος ΔΣ της ΕΣΕΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Συγκυβέρνηση» και στη νέα διοίκηση (2012-12-04 00:00:00.0)
Η ματαίωση του «διαλόγου» ήταν αποφασιστική αντίδραση στα βάρβαρα μέτρα (2012-01-21 00:00:00.0)
Η ματαίωση του «διαλόγου» ήταν αποφασιστική αντίδραση στα βάρβαρα μέτρα (2012-01-21 00:00:00.0)
Δημαγωγία με τις εκπτώσεις (2003-11-07 00:00:00.0)
Ψήφο στους αγωνιστές! (2002-11-21 00:00:00.0)
Μακριά από τα προβλήματα των μικρεμπόρων (2001-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ