Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκρήξεις και χρονοδιαγράμματα

Κατοχικό ελικόπτερο περιπολεί πάνω από το Τικρίτ

Associated Press

Κατοχικό ελικόπτερο περιπολεί πάνω από το Τικρίτ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΙΡΚΟΥΚ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Ισχυρότατες εκρήξεις συγκλόνισαν, αργά χθες βράδυ, την ιρακινή πρωτεύουσα. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι προέρχονταν από την περιοχή της «πράσινης ζώνης», εκεί όπου στεγάζεται το γενικό επιτελείο των κατοχικών δυνάμεων, ενώ ορισμένες μαρτυρίες υποστήριζαν ότι ήχησαν οι σειρήνες του επιτελείου και από τα μεγάφωνα καλούνταν οι Αμερικανοί στρατιώτες να καλυφθούν «γιατί πρόκειται για αληθινή επίθεση και όχι για δοκιμή». Μέχρι αργά το βράδυ, το μόνο που είχε γίνει γνωστό ήταν ότι όλμοι έπληξαν την περιοχή γύρω από το παλιό υπουργείο Πληροφοριών, χωρίς θύματα, όμως η κινητοποίηση των Αμερικανών στρατιωτών παρέμενε σε βαθμό συναγερμού.

Νωρίτερα, είχαν ακουστεί και άλλες ισχυρές εκρήξεις στα νότια προάστια της πόλης, οι οποίες αποδόθηκαν σε ελεγχόμενες ανατινάξεις πυρομαχικών από τις κατοχικές δυνάμεις. Το πρωί, βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στο Κιρκούκ, στην είσοδο ξενοδοχείου όπου διαμένουν υπάλληλοι της αμερικανικής εταιρίας KBR, θυγατρικής της «Hullibarton», και ξένοι δημοσιογράφοι. Από την επίθεση τραυματίστηκαν σοβαρά οι 3 Ιρακινοί αστυνομικοί που φρουρούσαν την είσοδο. Τέλος, δημοσιογράφος του γαλλικού περιοδικού «Νουβέλ Ομπζερβατέρ» υποστήριξε ότι άγνωστοι άφησαν στο ξενοδοχείο της βιντεοκασέτα που δείχνει Ιρακινούς μαχητές να χτυπούν με πύραυλο εδάφους - αέρος το αεροπλάνο της DHL, το Σάββατο, που υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση.

«Απελευθερωτές»...

Associated Press

«Απελευθερωτές»...
Παρ' όλα αυτά, σημαντική μείωση των επιθέσεων κατά των κατοχικών δυνάμεων διαπίστωναν, το πρωί χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ και ο στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης, δηλαδή των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου. Ο Μπρέμερ εκτίμησε ότι έχουν κλιμακωθεί οι επιθέσεις κατά Ιρακινών που συνεργάζονται με την κατοχή, «καθώς ακολουθείται η κλασική τακτική εκφοβισμού, που απέτυχε στην περίπτωση των δικών μας στρατευμάτων». Προέβλεψε, μάλιστα, κλιμάκωση των επιθέσεων αυτών, «όσο περισσότερες εξουσίες παραδίδονται σε Ιρακινούς και όσο περισσότερο θεσμοθετείται η δημοκρατία».

Ο Αμπιζάιντ, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι έχουν μειωθεί οι επιθέσεις κατά των κατοχικών στρατευμάτων, επειδή οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη «απέδειξαν ότι δεν πρόκειται να φοβηθούμε». Ο Αμερικανός στρατηγός απέρριψε τις εκκλήσεις κληρικών να σταματήσει κάθε είδους εχθροπραξία κατά τη διάρκεια της τριήμερης εορτής του Αϊντ αλ Φιτρ, του τέλους του Ραμαζανιού, και κατέστησε σαφές ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα μείνουν στο Ιράκ «μέχρις ότου η ιρακινή ηγεσία να μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια», ορισμός εξαιρετικά συγκεχυμένος.

Χρονοδιάγραμμα «καθ' υπαγόρευση»

Επισήμως και γραπτώς παραδόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το χρονοδιάγραμμα «αυτοδιοίκησης του Ιράκ», από το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, σ' αυτό δε συμπεριλαμβάνεται τίποτε διαφορετικό από όσα προβλέπονται στη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας που υπογράφτηκε ανάμεσα στην κατοχική διοίκηση και το Συμβούλιο, πριν από λίγες ημέρες. Το Συμβούλιο ζητά από τον ΟΗΕ να υιοθετήσει νέα σχετική απόφαση, κάτι, άλλωστε, που προσπάθησαν να πράξουν, ήδη, οι ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στα τέλη Μάη, το διορισμένο νυν Συμβούλιο θα καταλήξει στην εκλογή εκείνων που θα στελεχώσουν μια μεταβατική Βουλή, η οποία, στα τέλη Ιούνη, θα εκλέξει μια νέα μεταβατική κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέχρι το Δεκέμβρη του 2005. Στις 15 Μάρτη 2004 θα έχει εκπονηθεί το νέο Σύνταγμα της χώρας, για το οποίο θα γνωμοδοτήσει ο ιρακινός λαός με δημοψήφισμα. Το διορισμένο Συμβούλιο αναφέρει, επίσης, ότι στα τέλη Ιούνη, θα αυτοδιαλυθεί, ενώ θα πρέπει να λήξει και η θητεία της κατοχικής διοίκησης.

Στο κείμενο, πάντως, δεν αναφέρεται τίποτε συγκεκριμένο για το μέλλον της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων, ούτε για το ρόλο του ΟΗΕ, ενώ δεν αναφέρονται λεπτομερώς οι τρόποι, με τους οποίους θα εκλεγούν οι αντιπρόσωποι των διαφόρων σωμάτων, αλλά ούτε και το σώμα που θα εκπονήσει το Σύνταγμα. Οι ελλείψεις αυτές ήταν αναμενόμενες, αφού τα μέλη του προσωρινού Συμβουλίου δεν έχουν καταφέρει να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους γι' αυτά τα ζητήματα.

Ισπανικές εμπλοκές

Εσωτερικά κυβερνητικά προβλήματα φέρεται να προκαλούνται στην ισπανική κυβέρνηση από τις εξελίξεις στο Ιράκ. Μία ημέρα μετά τη διαπίστωση της ΥΠΕΞ Ανα Παλάθιο ότι η κατάσταση «σε αρκετά σημεία στο Ιράκ τώρα είναι χειρότερη από ό,τι πριν τον πόλεμο», ο πρωθυπουργός Αθνάρ δήλωνε το ακριβώς αντίθετο. Μάλιστα, φρόντισε να προβεί σ' αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του, παρουσία της Παλάθιο, που εγκατέλειψε επιδεικτικώς την αίθουσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ