Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης αυξάνει τη στρατιά των πεινασμένων...

ΡΩΜΗ.-- Εκατοντάδες εκατομμύρια πεινασμένων δεν μπορούν άλλο να αναμένουν την υλοποίηση υποσχέσεων ανεπτυγμένων χωρών για βοήθεια, προειδοποίησαν χτες στη Ρώμη αξιωματούχοι του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη 800.000.000 ανθρώπων που απειλούνται με λιμοκτονία...

Στην ετήσια έκθεση του Οργανισμού επισημαίνεται μεταξύ άλλων η ραγδαία αύξηση του αριθμού των λιμοκτονούντων σε διεθνές επίπεδο, παρά τη μείωση που είχε σημειωθεί στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. «Το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στην έλλειψη τροφίμων, αλλά στην απουσία πραγματικής πολιτικής βούλησης», υπογράμμισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Ζακ Ντιουφ, γενικός διευθυντής του Οργανισμού. «Πέρα από έναν πόλεμο ή μια φυσική καταστροφή, που μπορεί στιγμιαία να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου και να κερδίσει τη συμπόνια του, λίγα λέγονται και ακόμα λιγότερα γίνονται για να τεθεί τέρμα στα δεινά αυτής της "ηπείρου των πεινασμένων" της οποίας ο πληθυσμός των 798 εκατομμυρίων ξεπερνά κατά πολύ τον αντίστοιχο της Λατινικής Αμερικής ή της υποσαχάριας Αφρικής», κατέληξε ο Ντιουφ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της FAO, υπήρχαν 842 εκατομμύρια υποσιτισμένοι την περίοδο 1999-2001: 798 εκατομμύρια ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, 34 εκατομμύρια στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και 10 εκατομμύρια στις ανεπτυγμένες χώρες. Η διεύθυνση του FAO απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία «διεθνούς συμμαχίας κατά της φτώχειας», με τη συμμετοχή κυβερνήσεων, κοινωνικών οργανώσεων και του ιδιωτικού τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ