Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΛΕΙΟΥ
Νέες επιθέσεις «προβλέπει» το Λονδίνο

Ενας από τους συλληφθέντες οδηγείται στο δικαστήριο

Associated Press

Ενας από τους συλληφθέντες οδηγείται στο δικαστήριο
ΛΟΝΔΙΝΟ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΓΚΥΡΑ.--

Με χτεσινό του ανακοινωθέν, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησε ότι είναι «άμεσος» ο κίνδυνος νέων βομβιστικών ενεργειών στην Τουρκία, ορίζοντας ως «πιθανούς στόχους» την Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, κατά το σχετικό ρεπορτάζ του BBC. Την ίδια ώρα, το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας, όπου οδηγήθηκαν χτες 12 «ύποπτοι» ως «ενεχόμενοι» στο τετραπλό μακελειό της περασμένης βδομάδας, απήγγειλε κατηγορίες σε εννέα εξ αυτών, που θεωρεί ότι «ανήκουν και βοήθησαν παράνομη οργάνωση», σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», ενώ διέταξε την απελευθέρωση των άλλων τριών. Είναι άγνωστη η τύχη των (τουλάχιστον) 7 ακόμη συλληφθέντων σε σχέση με τις επιθέσεις.

Βρετανοί αναλυτές έλεγαν χτες ότι «αν και οι κοινές έρευνες προχωρούν» στην κατεύθυνση της «διαλεύκανσης» των επιθέσεων -πράγμα για το οποίο καλά θα έκανε κανείς να είναι, το λιγότερο, επιφυλακτικός... - «υπάρχουν πληροφορίες» που καταδεικνύουν ότι «το κύμα επιθέσεων δεν έχει ολοκληρωθεί». Την ίδια ώρα που συνεχίζεται η καλλιέργεια του κλίματος του τρόμου, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων έστειλε χτες στα τζαμιά το κήρυγμα της μέρας, το οποίο, σύμφωνα με ανταποκρίσεις, περιείχε ένα «ισχυρό αντιτρομοκρατικό μήνυμα». Ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο μεταξύ, κλιμάκωσε χτες ακόμη περαιτέρω τη ρητορική του προσέγγιση στο υπερατλαντικό αφεντικό: «Αυτός είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στο καλό και στο κακό», δήλωσε. Σε άλλη αποστροφή των χτεσινών του δηλώσεων, απέρριψε το χαρακτηρισμό των επιθέσεων ως «ισλαμιστικών», εκφέροντας την άποψη ότι «η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία, φυλή ή εθνικότητα» - πράγμα που ισχύει βεβαίως: Η τρομοκρατία είναι μέσο - για να συμπληρώσει πως θα δώσει τη μάχη εναντίον της «ώμο με ώμο» με τον Πρόεδρο Μπους.

Παράλληλα, επαναλαμβάνονταν οι αναλύσεις περί «σχέσης» της IBDA/C με την «Αλ Κάιντα», διά μέσου μακροσκελών ρεπορτάζ - όπως, για παράδειγμα, στην εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» - περί «ταξιδιών που έκαναν στο Πακιστάν για να λάβουν εκπαίδευση» οι διαπράξαντες τα χτυπήματα τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας. Και, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των θυμάτων από το τετραπλό μακελειό (σε συνολικά 54 απώλειες), χτες υπέκυψε μια 29χρονη σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ