Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Απειλές κυρώσεων κατά της ΛΔ Κορέας επισείει ο Κοϊζούμι

ΤΟΚΙΟ.--

Την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της ΛΔ Κορέας μελετά η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι, με πρόσχημα «μια ενδεχόμενη επιδείνωση στις διμερείς σχέσεις». Ως αφορμή για κάτι τέτοιο, προβάλλεται η εδώ και ένα χρόνο διπλωματική διένεξη Τόκιο -Πιονγιάνγκ, με πρωταγωνιστές Ιάπωνες που πέρασαν δύο δεκαετίες στη ΛΔ Κορέας υπό καθεστώς αιχμαλωσίας μετά την απαγωγή τους από Βορειοκορεάτες.

«Εάν υπήρχε μια εξέλιξη που θα έκανε την κατάσταση χειρότερη, τότε νομίζω πως στο μέλλον θα πρέπει να συζητήσουμε την άσκηση κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ», είπε χτες ο Κοϊζούμι στο κοινοβούλιο. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Κοϊζούμι έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες συζήτηση στην ιαπωνική Βουλή εν σχέσει με το ενδεχόμενο περαιτέρω σκλήρυνσης των νόμων περί εξαγωγών και του συναλλάγματος που στέλνει στη ΛΔ Κορέας η βορειοκορεατική παροικία στην Ιαπωνία...

Συναντήσεις
για τις συνομιλίες του Πεκίνου

Στη ΛΔ Κορέας δεν υπήρξε άμεση αντίδραση πάνω στις απειλές της κυβέρνησης Κοϊζούμι. Πάντως, το ίδιο 24ωρο δημοσιοποιούνταν η συνάντηση ανάμεσα στον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Λι Ζιαοπίνγκ και δύο υφυπουργούς στο Πεκίνο. Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επισήμαναν μάλιστα πως ο «μόνος σωστός τρόπος» για την εκτόνωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο (με αφορμή τις αιτιάσεις των ΗΠΑ για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα) είναι «συντονισμένες προσπάθειες για την καλή προετοιμασία νέου εξαμερούς γύρου συνομιλιών στο Πεκίνο».. Ο δε Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Λοσιούκοφ, ανέφερε χτες ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής αυτών των συνομιλιών την 17η ή τη 19η του Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ