Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ανησυχούν επειδή ... καθυστερεί η «απελευθέρωση»
  • Κυνικές απαιτήσεις από το ΣΕΒ και τον διορισμένο πρόεδρο της ΡΑΕ
  • Σημαντικές οι συνέπειες για τη λαϊκή κατανάλωση, κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Η ...αγωνία για την καθυστέρηση της παράδοσης του συνόλου του ενεργειακού τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο και το πώς η απελευθέρωση των αγορών μπορεί να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου ήταν τελικά τα θέματα που κυριάρχησαν στη χτεσινή πρώτη μέρα του 8ου Εθνικού Συνεδρίου για την Ενέργεια. Με τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Π. Κάπρο, να καταγγέλλει πως η αδράνεια για την παράδοση του τομέα στους ιδιώτες οφείλεται σε συμφέροντα και αγκυλώσεις του παρελθόντος και τον εκπρόσωπο του ΣΕΒ να προβάλλει από το βήμα του συνεδρίου νέες αξιώσεις για το μεγάλο κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα, ο Φ. Δεληγιάννης, εκπρόσωπος του ΣΕΒ, αξίωσε τη θέσπιση ειδικών τιμολογίων για τις βιομηχανίες, αφού, όπως είπε, η ηλεκτρική ενέργεια για τη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι ακριβή. Παραγνωρίζοντας τα επίσημα στοιχεία, που φέρουν την ελληνική βιομηχανία να έχει από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού στην Ευρώπη, και τονίζοντας ότι «στις υπόλοιπες χώρες οι βιομηχανίες έχουν εκπτώσεις από τις ηλεκτρικές εταιρίες», ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης και τη ΔΕΗ να θεσπίσουν τα «τιμολόγια με ρήτρα διακοπής». Δηλαδή, οι βιομήχανοι να παίρνουν φθηνό ρεύμα για όλη τη διάρκεια του χρόνου, με την προϋπόθεση ότι σε μια συγκεκριμένη περίοδο αιχμής θα περιορίζουν την κατανάλωση.

Πέραν αυτού του αιτήματος, το οποίο αναμένεται να τεθεί με μεγαλύτερη ένταση στο επόμενο διάστημα, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για την αργή απελευθέρωση της αγοράς και ζήτησε εκπτώσεις και στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η βιομηχανία, αλλά και αύξηση των περιθωρίων εκπομπών ρύπων.

Ακρως ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλη, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρά στη γρήγορη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και στην εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, εκφράζοντας ανησυχία ότι η χώρα μας θα κληθεί να πληρώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια λόγω της υπέρβασης των ορίων του Κιότο. Δηλαδή, κατά τον Παπαδημούλη, η χώρα οφείλει να στηρίξει την ηλεκτροπαραγωγή στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, γιατί ο λιγνίτης ...ρυπαίνει. Ο,τι λέει και η ΕΕ...

Ο Μάκης Παπαδόπουλος

Μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε ότι οι εργασίες του συνεδρίου διεξάγονται σε μία περίοδο αποκάλυψης των αρνητικών συνεπειών της «απελευθέρωσης» του ενεργειακού τομέα διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, με πρώτη βασική αρνητική επίπτωση αυτή στον ενεργειακό σχεδιασμό που γίνεται με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών. Τόνισε ότι η ανταγωνιστική δραστηριότητα ιδιωτικών ομίλων με κριτήριο το άμεσο κέρδος τους και ο τεμαχισμός του ενεργειακού τομέα σε αυτοτελείς οικονομικές δραστηριότητες υπονομεύουν τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης πρόβλεψης προγραμματισμού και υλοποίησης δράσεων που να συνυπολογίζουν το κοινωνικό συμφέρον, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πολυήμερες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος που σημειώθηκαν σε Καλιφόρνια, Αργεντινή, Βραζιλία, Ν. Υόρκη, Βρετανία, Ιταλία κ.α.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για τον ενεργειακό σχεδιασμό, τόνισε πως «χαρακτηρίζεται από τη συνειδητή απουσία ενός ουσιαστικού κανονιστικού πλαισίου σχετικά με τις νέες επενδύσεις και την έλλειψη προγραμματισμού νέων μονάδων παραγωγής που θα αξιοποιούν τις εγχώριες πηγές», δηλαδή αναγορεύει το φυσικό αέριο σε στρατηγικό καύσιμο, έναντι του φθηνότερου εγχώριου λιγνίτη. Αυτό, όπως είπε (χρήση φυσικού αερίου), συμβαίνει επειδή οι ιδιώτες διασφαλίζουν μικρότερο χρόνο απόσβεσης των επενδύσεων σε σχέση με τους λιγνιτικούς σταθμούς και «η υποκριτική επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος δεν μπορεί να συσκοτίσει το γεγονός αυτό»

Ο Μ. Παπαδόπουλος έκανε αναφορά και στις επιπτώσεις που έχει η απελευθέρωση στη λαϊκή κατανάλωση, επισημαίνοντας ότι όπου απελευθερώθηκε η αγορά επιβλήθηκε μια σημαντική άνοδος των τιμών. Αρνητικές είναι επίσης και οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους στον ενεργειακό τομέα αφού η απελευθέρωση οδηγεί σε μείωση των θέσεων εργασίας.

Ο ίδιος κατέδειξε ότι ο στόχος για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο είναι επικίνδυνος διότι στο βαθμό που θα υλοποιείται ο συγκεκριμένος στόχος, η Ελλάδα θα μετατρέπεται σταδιακά σε πεδίο οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ επιχειρούν να εδραιώσουν πλήρη γεωπολιτική κυριαρχία στην περιοχή, ενώ από την άλλη ο γαλλογερμανικός άξονας δίνει έμφαση στην ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας της ΕΕ με τη Ρωσία.

Τέλος, ο Μ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι για το ΚΚΕ «η διέξοδος δεν μπορεί να αναζητηθεί ούτε στην επιστροφή στο παρελθόν, ούτε μέσα στο σημερινό πλαίσιο απελευθέρωσης. Για μας είναι μονόδρομος η διεκδίκηση ενός ενιαίου αποκλειστικά κρατικού φορέα ενέργειας που θα έχει χαρακτηριστικά λαϊκής περιουσίας και θα υπηρετεί πραγματικά τις λαϊκές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ