Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ
«Καίγονται» και τα τελευταία προσχήματα

Στην τελική πρόταση για την αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού, αφαιρέθηκε διατύπωση, που αφορούσε τη διασφάλιση μιας σταθερής χρηματοδότησης στον τομέα καπνού!

Μόνο την εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας στην Ελλάδα εγγυάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι προτάσεις της για την αναθεώρηση, δηλαδή την κατάργηση, της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) καπνού. Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ», ενώ στο αρχικό σχέδιο της πρότασης για την αναθεώρηση υπήρχε και μια φράση που ανέφερε - έστω και στα λόγια - ότι θα παραμείνει ίδια η συνολική στήριξη στον τομέα του καπνού, στο τελικό κείμενο της πρότασης η φράση αυτή απαλείφθηκε, με ό,τι αυτό σημαίνει!

Πιο συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο 4.2 που στα ελληνικά φέρει τον τίτλο «κονδύλιο αναδιάρθρωσης», στο τέλος του υπήρχε μια φράση που έλεγε τα εξής, με βάση τη μετάφρασή μας: «Ως αποτέλεσμα της παραπάνω προσέγγισης η συνολική στήριξη στον τομέα καπνού θα παραμείνει ίδια με την παρούσα στήριξη». Μετά το πέρασμα του σχετικού σχεδίου πρότασης, στις 18/11 στο «κολέγιο» των επιτρόπων της ΕΕ, φαίνεται πως κόπηκε αυτή η «ουρά» και δεν περιελήφθη στην τελική πρόταση κανονισμού. Για όσους γνωρίζουν την ευρω - διπλωματία των διατυπώσεων, αυτό σημαίνει ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα κι ακόμα μεγαλύτερη χασούρα για τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς. Ηδη από γνωρίζοντες στο υπουργείο Γεωργίας εκφράζονται έντονες ανησυχίες για το πόσα χρήματα θα χαθούν τελικά από τον τομέα του καπνού, μετά κι αυτή την εξέλιξη. Ομως, ο υπουργός Γεωργίας, δε φαίνεται να πτοείται και να ανησυχεί... Μέχρι και το σαββατοκύριακο που πέρασε, συνέχισε να διαλαλεί στη Θεσσαλία, πως διασφάλισε τους πόρους για βαμβάκι, λάδι και καπνό!

Το κακό, όμως, για την καπνοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και τους καπνοπαραγωγούς δε σταματά στα παραπάνω. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καπνό είναι στο σύνολό της υποκριτική και προπάντων ολέθρια. Οι νέες προτάσεις οδηγούν την καπνοκαλλιέργεια σε εξαφάνιση και τους καπνοπαραγωγούς, καθώς και όλους όσοι εμπλέκονται στον τομέα, στην ανεργία. Δε θα συμβεί όμως το ίδιο και με ευρωπαϊκές ή υπερατλαντικές καπνοβιομηχανίες - πολυεθνικές, οι οποίες φυσικά θα συνεχίσουν να αγοράζουν απρόσκοπτα ακατέργαστο καπνό από τρίτες χώρες και να τα «κονομάνε» φτιάχνοντας, πουλώντας και εξάγοντας τσιγάρα.

Φαίνεται, πλέον, ολοκάθαρα πως η ΕΕ με πρόφαση την προστασία της υγείας προαποφάσισε να σβήσει από το χάρτη την καπνοκαλλιέργεια και τους καπνοπαραγωγούς στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από το 2005. Κι όπως σχεδιάστηκε το πράγμα, άντε μετά το 2013 να μείνουν κάτι υπολείμματα από «Μπασμά» και «Κατερίνη». Πάντως, πολύ νωρίτερα, δηλαδή το 2007 παύει να υφίσταται η Κοινή Οργάνωση Αγοράς καπνού και την ίδια χρονιά παύει να υφίσταται και το λεγόμενο Ταμείο Καπνού, το οποίο υποτίθεται συστάθηκε για την προστασία της υγείας των καταναλωτών... Συμπεραίνεται εύλογα, πως η ύπαρξή του, δε χρειάζεται, αφού ο στόχος της κατάργησης της ΚΟΑ καπνού επιτεύχθηκε...

Πάντως, με βάση τις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους καπνοπαραγωγούς θα δίνονται στο εξής νέες αποσυνδεμένες εισοδηματικές ενισχύσεις, για να κάνουν ό,τι μπορούν και ό,τι καταλαβαίνουν, εκτός από την καλλιέργεια καπνών. Πρόκειται εμφανώς για ψευτο - επιδόματα ανεργίας. Βέβαια, το ξεκλήρισμά τους, γίνεται με χρήματα που κόβονται από τις επιδοτήσεις που έπαιρναν! Για παράδειγμα, κόβονται γι' αυτή τη δουλιά, 102,8 εκατ. ευρώ το 2006, που θα γίνουν 205 εκατ. ευρώ μετά το 2008, τα οποία θα πάνε όπως λέγεται στον λεγόμενο πυλώνα Β'. Δηλαδή, με χρήματα των επιδοτήσεών τους, θα ψευτο - επιδοτηθούν δεκάδες χιλιάδες καπνοπαραγωγοί, για να σταματήσουν την καπνοκαλλιέργεια. Επίσης, με βάση τα όσα έγιναν και γίνονται, είναι προφανές πως τα όποια χρήματα του πυλώνα Β' μάλλον θα πάνε στο μεγαλύτερο μέρος τους σε χέρια διάφορων μελετητών και γραφείων εκπαίδευσης και κατάρτισης...

Ακόμα, γίνεται εμφανές πως οι νέες ενιαίες ή αλλιώς εισοδηματικές ενισχύσεις θα είναι πολύ μικρότερες από ό,τι τα τωρινά πριμ παραγωγής. Από τους πίνακες των σχετικών προτάσεων προκύπτει πως η ΕΕ εξοικονομεί με τη μία 18 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος. Δηλαδή, από την κατάργηση της ΚΟΑ καπνού. Τα καταβληθέντα ποσά θα είναι 674,1 εκατ. ευρώ το 2006 και θα γίνουν 718,5 εκατ. ευρώ το 2007 και 749,6 εκατ. ευρώ από το 2008 και μετά, για τις 25 χώρες της ΕΕ, φυσικά. Γιατί, εδώ προστίθενται και οι καπνοπαραγωγοί άλλων δύο χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ από το Μάη του 2004. Οσο για τη συνδεδεμένη ενίσχυση αυτή θα είναι 177,7 εκατ. ευρώ το 2006 και 88,9 εκατ. ευρώ το 2007 και μετά μηδέν.

Επιπλέον, η νέα ενιαία ενίσχυση ανά εκμετάλλευση θα είναι υποτίθεται η ίδια, όπως βέβαια το εννοεί η Κομισιόν, για όσους έχουν ποσόστωση μέχρι 3,5 τόνους, με βάση το μέσο όρο της τριετίας 2000-2002. Για όσους έχουν από 3,5 μέχρι 10 τόνους θα υπάρξει περικοπή της ενίσχυσης κατά 25%, από 20% που προτάθηκε αρχικά και για πάνω από 10 τόνους κατά 55% από 65%, που προτάθηκε αρχικά. Αυτή η τελευταία αλλαγή έγινε βασικά, για να ευνοηθούν κάπως οι Ιταλοί καπνοπαραγωγοί... Ομως για τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς αποτελεί άλλη μια αρνητική παράμετρο. Σε γενικές γραμμές οι νέες προτάσεις της ΕΕ, προδιαγράφουν ένα δυσοίωνο το μέλλον, για όλους όσοι εμπλέκονται και έχουν να κερδίζουν από την καπνοκαλλιέργεια, χωρίς να εξαιρούνται οι ντόπιοι καπνοβιομήχανοι - μεταποιητές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοροϊδία με ουρά... (2008-05-25 00:00:00.0)
...και οι προτάσεις του Νοέμβρη (2004-01-25 00:00:00.0)
«Τρέχουν» σε συλλαλητήρια οι καπνοβιομήχανοι... (2003-11-13 00:00:00.0)
Πολιτική εξαφάνισης (2003-10-05 00:00:00.0)
Ναι μεν αλλά... (2002-02-28 00:00:00.0)
Αγώνας για την επιβίωση της καπνοκαλλιέργειας (2001-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ