Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΗΜΩΝ
«Εξευτελιστική» η κρατική επιχορήγηση για το 2004

Ικανοποιημένη δηλώνει κατά τα άλλα η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ!

Το ζήτημα των οικονομικών θα απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσία του ανώτατου οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει ήδη - με προχτεσινή της τοποθέτηση - καταθέσει τα διαπιστευτήριά της στην κυβερνητική πολιτική της συνεχούς παρακράτησης θεσμοθετημένων πόρων που δικαιούνται οι δήμοι, αλλά και της δημιουργίας των προϋποθέσεων, ώστε να λειτουργούν ως φορομπηχτικοί μηχανισμοί, επιβάλλοντας συνεχώς νέους φόρους στους δημότες.

Η ικανοποίηση της ΚΕΔΚΕ από τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση απέναντι στα οικονομικά αιτήματα των δήμων και τις δεσμεύσεις της, δε συνάδει με τα κονδύλια που εγγράφηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2004 υπέρ της Αυτοδιοίκησης. Αντίθετα, τα στοιχεία του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν την κυβερνητική κατεύθυνση, το κράτος να απαλλάσσεται από την υποχρέωσή του να εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία του θεσμού, ενώ την ίδια στιγμή κατοχυρώνεται η δυνατότητα επιβολής φόρων από αυτήν.

«Κλέβουν» 900 ευρώ από κάθε δημότη

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι η επιχορήγηση προς την ΤΑ και το 2004 θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, φτάνοντας το 3,3% επί του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού. Αν μάλιστα αφαιρεθούν τα ποσά που διατίθενται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) - πρόγραμμα χρηματοδότησης των αναγκαστικών συνενώσεων - τότε το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 2,93%.

Συνεχίζεται και το 2004, η παρακράτηση των ΚΑΠ που δικαιούνται οι δήμοι, φτάνοντας τα 468,24 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά από το 1990 μέχρι και σήμερα, από τους ΚΑΠ έχουν παρακρατηθεί 6.029 εκατομμύρια ευρώ σε ονομαστικές τιμές. Σε πραγματικές σημερινές τιμές το ποσό αυτό ξεπερνά τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή από κάθε κάτοικο της χώρας έχουν αφαιρεθεί 900 ευρώ σε έργα και υπηρεσίες.

Οπως δείχνει και ο πίνακας, για το 2004, η κυβέρνηση παρακρατά από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, 99,64 εκατ. ευρώ. Από το φόρο εισοδήματος προηγουμένων ετών, που δεν αποδόθηκε ποτέ στην ΤΑ, 289,6 εκατ. ευρώ. Από το φόρο επί των τόκων καταθέσεων, 61 εκατ. ευρώ. Από τα τέλη κυκλοφορίας, 18 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ και στο όνομα δήθεν της αναβάθμισης της ΤΑ, έχουν μεταφερθεί στους δήμους μια σειρά από αρμοδιότητες κοινωνικού κυρίως χαρακτήρα (όπως παιδικοί, σταθμοί, γυμναστήρια κλπ.), χωρίς να θεσμοθετούνται οι αντίστοιχες πιστώσεις, ενώ τα ποσά που δίνονται είναι ανεπαρκή. Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για τα οικονομικά, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι δεν προβλέπονται χρήματα για τις αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στην ΤΑ πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι αρμοδιότητες αυτές - συμπλήρωνε - θα υλοποιηθούν με ανταποδοτικότητα, δηλαδή με φόρους στους δημότες.

Μένει να δούμε τι θα πράξουν οι δήμαρχοι στο κρίσιμο συνέδριό τους. Αν θα αποδεχτούν το ρόλο του φορομπήχτη και του δήμου - επιχείρηση, που προωθεί η κυβέρνηση, ή αν θα διεκδικήσουν τους αναγκαίους πόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ