Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Οργανο» επικύρωσης ειλημμένων αποφάσεων

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ στις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της, που ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη, είναι ότι μόλις χτες το απόγευμα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) προκειμένου να διαμορφώσει τις θέσεις του. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε διαμορφωθεί συγκεκριμένη εισήγηση, καθώς τα μέλη του ΔΣ που πρόσκεινται στη ΝΔ σημείωναν ότι δε συζητούν τον Κώδικα και κανένα άλλο θέμα, εφόσον δε λυθεί το οικονομικό ζήτημα. Ζυμώνεται δε κλίμα για αποχώρηση από το συνέδριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση, η οποία αθέτησε τις οικονομικές της δεσμεύσεις.

Οπως και να 'χει, πάντως, οι σύνεδροι προσέρχονται απροετοίμαστοι σ' ένα συνέδριο με μάλλον ειλημμένες αποφάσεις, το οποίο αναμένεται να αξιοποιήσουν προεκλογικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σε αυτό συνηγορεί επίσης το γεγονός ότι ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων κατατίθεται αμέσως μετά το συνέδριο, κατά συνέπεια η όποια συζήτηση γίνει είναι για το θεαθήναι. Επιπρόσθετα, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ πρόλαβε και δήλωσε την ικανοποίησή της για τα κονδύλια που θα λάβει η ΤΑ το 2004, όπως αυτά αποτυπώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το υπόμνημα της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Την έλλειψη ενημέρωσης των συνέδρων αλλά και των δημοτών για τις θέσεις της ΚΕΔΚΕ στηλιτεύει ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρ. Τέγος. Σε υπόμνημα που κατέθεσε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, εκ μέρους της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), υπογραμμίζει ότι οι εργασίες του συνεδρίου υποτάσσονται στο κλίμα των επικείμενων εθνικών εκλογών και αναδεικνύει την παθητική στάση της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ σε κρίσιμα για την Αυτοδιοίκηση και το λαό ζητήματα.

Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα σημειώνεται:

«Για μια ακόμη φορά το κορυφαίο όργανο της ΤΑ, η ΚΕΔΚΕ, οδηγείται σε τακτικό συνέδριο για τη συζήτηση ιδιαίτερα κρίσιμων ζητημάτων, χωρίς να έχει προηγηθεί η ουσιαστική αλλά και η τυπική προετοιμασία. Λίγες ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου παραμένουν άγνωστες οι θέσεις της ΚΕΔΚΕ. Αντίστοιχα, το σώμα των συνέδρων που συμμετέχει εκπροσωπώντας τις ΤΕΔΚ προσέρχεται στο συνέδριο χωρίς να έχει μορφώσει άποψη για τις βασικές θέσεις της ΚΕΔΚΕ, χωρίς προηγούμενα να έχουν συζητηθεί συγκεκριμένες κατευθύνσεις και απόψεις στις Τοπικές Ενώσεις. Το ίδιο ισχύει και για τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων, που περιορίζονται στην αποστολή αντιπροσώπων-παρατηρητών χωρίς τη δυνατότητα συζήτησης και τοποθετήσεων ενόψει του συνεδρίου. Για όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει δικαιολογία, αφού κατά καιρούς σας έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις ώστε τα συνέδριά μας να γίνονται αποδοτικά και να αποβαίνουν για το συμφέρον της ΤΑ.

Δυστυχώς, η πρακτική που εφαρμόζεται από τις δυνάμεις που κυριαρχούν στα όργανα της ΤΑ είναι πλήρως αντίθετη με το πνεύμα, τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο της ΤΑ, η οποία, όπως θέλουν να ονομάζουν κάποιοι, βρίσκεται κοντά στο λαό και στο όνομά του γίνονται όλα τα παραπάνω. Οι δημότες μένουν ανενημέρωτοι, παθητικοί δέκτες εξαγγελιών και τοποθετήσεων που βρίσκονται ακριβώς ενάντια στα συμφέροντά τους. Δε χωρά αμφιβολία πως οδηγούμαστε σε ένα συνέδριο το οποίο θα αναλωθεί είτε στην προβολή κυβερνητικών εξαγγελιών, είτε στη δικομματική αντιπαράθεση. Αναγκαστικά, επομένως, το κορυφαίο γεγονός του τακτικού ετήσιου συνεδρίου θα υποταχθεί στη σκοπιμότητα και στο κλίμα των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Φτάνουμε στο σημείο, η ΤΑ όχι μόνο να μην μπορεί αλλά και να μη θέλει να διαθέτει έγκαιρα και ολοκληρωμένα ενημερωμένους δημότες που θα διεκδικούν λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Καταλήγουμε στο φαινόμενο, να προωθούνται διαδικασίες χωρίς αυτούς, αλλά στο όνομά τους».

Παθητική η στάση της ΚΕΔΚΕ

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που προωθούνται για τα οικονομικά και τον νέο Κώδικα, ο δήμαρχος Καρδίτσας τονίζει: «Η ΤΑ αναδεικνύεται στις μέρες μας ως ένας μηχανισμός προώθησης και εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών αλλά και ο φορέας που θα διευκολύνει στη διαμόρφωση της συνείδησης των εργαζομένων για την αποδοχή των πολιτικών αυτών.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των ρυθμίσεων γύρω από το νέο Κώδικα και τα οικονομικά. Με την ανάθεση φορολογικής εξουσίας, την ανταποδοτικότητα στη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, την αναγκαστική μεταφορά και υλοποίηση αρμοδιοτήτων χωρίς την εξασφάλιση πόρων, τη λειτουργία της ΤΑ με το "εντέλλεσθε" του γγ της Περιφέρειας, την προώθηση στο χώρο της ΤΑ της επιχειρηματικής δράσης που είναι συνυφασμένη με το μεγάλο κεφάλαιο.

Με την κατάθεση του προϋπολογισμού αναδείχτηκε και πάλι η μη εφαρμογή των κυβερνητικών δεσμεύσεων αλλά και η προσπάθεια εξωραϊσμού της πολιτικής αυτής από την ΚΕΔΚΕ».

Ακολούθως, ο Χρ. Τέγος καταδικάζει την παθητική στάση της ΚΕΔΚΕ απέναντι σε μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους. Σημειώνει: «Ταυτόχρονα - κι αυτό επιβεβαιώνει τη συνεχή αποδυνάμωση του ρόλου της ΤΑ - απουσιάζει από τη θεματολογία του συνεδρίου ένας ελάχιστος απολογισμός δράσης αλλά και η οποιαδήποτε απλή τοποθέτηση στα μεγάλα ζητήματα του πολέμου, των ρυθμίσεων για τα δάση με την κατάργηση του τεκμηρίου υπέρ του δημοσίου, της ιδιωτικοποίησης στρατηγικών τομέων της οικονομίας, χωρίς να αναφέρονται δεκάδες άλλων ζητημάτων, στα οποία η ΚΕΔΚΕ ουσιαστικά τοποθετείται ενάντια στα κοινωνικά, οικονομικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως, για παράδειγμα, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Την ΚΕΔΚΕ χαρακτηρίζει δυστυχώς η υποτονική και παθητική της στάση σε νομοσχέδια που μας αφορούν, όπως, για παράδειγμα, το σχετικό με τη λειτουργία των εκλογικών παρατάξεων, σε θέματα όπως η τεράστια αύξηση των τελών της ΕΥΔΑΠ, η επιβολή ποινών για τη διακίνηση ιδεών. Συνεχίζει να αθετεί τις δεσμευτικές αποφάσεις συνεδρίων για κινητοποιήσεις σε καίρια αιτήματα που - παρά τις μεγαλόσχημες κυβερνητικές υποσχέσεις - παραμένουν ανικανοποίητα».

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Καρδίτσας υπογραμμίζει τις συνέπειες της στάσης της ΚΕΔΚΕ: «Μια τέτοια στάση και τακτική βοηθά την προώθηση αντιλαϊκών επιλογών, οδηγεί στην παραγραφή των απαιτήσεων της ΤΑ και υποβαθμίζει τον ουσιαστικό της ρόλο. Τελικά παραπλανά και αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους και προσπαθεί να τους συμβιβάσει με μια ΤΑ που στηρίζει το σύστημα και υποτάσσεται στις οδηγίες της ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντί για κινητοποιήσεις πάει βόλτα στο Μαξίμου(2003-06-12 00:00:00.0)
Καμία λύση για τη χρηματοδότηση των Δήμων(2003-05-20 00:00:00.0)
Δεν αντέχει άλλο συνέδριο προβολής κυβερνητικών εξαγγελιών(2000-09-24 00:00:00.0)
ΟΧΙ στον "Κώδικα Δεοντολογίας" της ΚΕΔΚΕ(1998-07-17 00:00:00.0)
Οχι στο "πανηγύρι" της ΚΕΔΚΕ(1997-11-13 00:00:00.0)
Κλείνουν αύριο οι δήμοι της Αττικής(1996-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ