Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚΝΑ
ΟΧΙ στον "Κώδικα Δεοντολογίας" της ΚΕΔΚΕ

Το θέμα του "Κώδικα Δεοντολογίας" για τις εκλογές τέθηκε χτες στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚΝΑ από το δήμαρχο Ελληνικού, Κ. Κορτζίδη.Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι χρειάζεται μεν ένας Κώδικας Δεοντολογίας, αλλά όχι αυτός που προωθεί το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ.

Συγκεκριμένα το ΔΣ αποφάσισε "την προώθηση ενός Κώδικα Δεοντολογίας για να προστατευτεί ο θεσμός, οι λειτουργοί του και οι κανόνες ευπρέπειας και προστασίας από αθέμιτο ανταγωνισμό". Στο κείμενο της απόφασης, που θα κοινοποιηθεί στην ΚΕΔΚΕ, αναφέρεται επίσης πως (στη διάρκεια της συνεδρίασης) διατυπώθηκε η άποψη της αναστολής της διαδικασίας, ώστε να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος Ελληνικού, Κ. Κορτζίδης,επισήμανε τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του Κώδικα, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, χωρίς μάλιστα να συζητηθεί από τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων - Κοινοτήτων και κάλεσε το ΔΣ να ζητήσει την απόσυρση του σχεδίου και το θέμα να συζητηθεί απ' αρχής μετά τις εκλογές. Παράλληλα, σε γραπτό κείμενο που κατέθεσε στο ΔΣ και με το οποίο συμφωνούν οι κομμουνιστές δήμαρχοι, αναφέρονται οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του "Κώδικα Δεοντολογίας" που προωθεί η ΚΕΔΚΕ και τονίζεται η ανάγκη άμεσης αντίδρασης όλων των αιρετών απέναντι σ' αυτά τα σχέδια. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ προωθούν ζητήματα την τελευταία στιγμή της θητείας τους, χωρίς ενημέρωση των μελών της ΚΕΔΚΕ, χωρίς τις απαιτούμενες διαδικασίες που είναι όχι μόνο απαραίτητες, αλλά και αποτελούν την ουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντιμετωπίζουν το σοβαρότατο αυτό θέμα με την τυπική ομοφωνία μιας ισχνής απαρτίας (παρόντες 12, απόντες 11) και με άγνωστη την τήρηση ή όχι των απαιτούμενων ενεργειών (γραπτή εισήγηση, προσκλήσεις κλπ.).

Ομως πέρα και από αυτά, το κείμενο που κυκλοφορεί, την ουσία του οποίου τουλάχιστον, ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο, περιέχει θέσεις με τις οποίες επιχειρούν τον αποπροσανατολισμό των δημοτών και των αιρετών, για να προωθήσουν μια σειρά διατάξεις που βρίσκονται τουλάχιστον ενάντια στο δημοκρατικό καθεστώς. Υποτιμούν τη νοημοσύνη των δημοτών και των αιρετών και επιχειρούν να καθοδηγήσουν τις συνειδήσεις στην αποδοχή αντιδημοκρατικών κατευθύνσεων και στο συμβιβασμό. Δεν μπορεί να θεωρηθεί αλλιώς η προώθηση αυτού του κειμένου την τελευταία στιγμή και χωρίς τήρηση στοιχειωδών διαδικασιών.

- Το ευχολόγιο προς τα ΜΜΕ για ισότιμη αντιμετώπιση, όταν είναι γνωστή η σκόπιμη πολιτικά, επιλεκτικά προκλητική παρουσία ορισμένων και ο επιδεικτικός αποκλεισμός απόψεων που βρίσκονται ενάντια στην κρατούσα κατάσταση.

- Οι δεκάδες δήθεν προτροπές προς τους υποψηφίους για ολοκληρωμένη παρουσίαση των προγραμμάτων τους, για αντιπαράθεση σε επιμέρους ζητήματα και όχι γενικότερης πολιτικής κατεύθυνσης, για μη εναντίωση στο υπάρχον "κοινωνικό περιβάλλον" κλπ, που βάζουν κριτήρια για τον έλεγχο των υποψηφίων.

- Οι απαγορεύσεις για αναφορά στη δράση αιρετών.

- Οι απαγορεύσεις για προσβολή "νόμιμων εκπροσώπων, των δημοκρατικών θεσμών" (ποιοι είναι αυτοί και γιατί έχουν ασυλία;).

- Οι κατευθύνσεις ότι όλοι είναι ίδιοι, "οι λύσεις είναι μονοσήμαντες για τα προβλήματα".

Ολα αυτά για να στραγγαλίσουν το δημοκρατικό δικαίωμα της έκφρασης, για να προωθήσουν τους "μονόδρομους" και με τη διατύπωση ότι η μη τήρηση δημιουργεί "σύγχυση, μισαλλοδοξία και αντιθέσεις στους πολίτες", για να προδιαθέσουν και για νέα μέτρα ελέγχου και περιορισμού. Προχωρούν παραπέρα με απαγόρευση χρήσης πανό, αεροπανό, αφισών κλπ, χρησιμοποιώντας σαν αιτιολογία όχι το ζήτημα της ρύπανσης, αλλά το "ήθος" και την "ευπρέπεια", διαστρεβλώνοντας και περιορίζοντας την ουσία και το περιεχόμενο των λέξεων στον... καθωσπρεπισμό.

- Προωθούν τον οικονομικό έλεγχο των παρατάξεων με την εφαρμογή μέτρων που φοβίζουν και απομακρύνουν τους ενισχυτές των φτωχών παρατάξεων.

- Δημιουργούν επιτροπή ελέγχου, όπου την πλειοψηφία κατέχουν "ευυπόληπτοι πολίτες" που ορίζονται από τον περιφερειάρχη.

Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία για μία ακόμη φορά η αντίδρασή μας απέναντι στις μεθόδους, τις διαδικασίες για την προώθηση αντιδημοκρατικών σχεδίων που παρουσιάζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συναινεί μ' αυτά.

Είναι επιτακτικά αναγκαίο να αντιδράσουμε έντονα για την ανάκληση του απαράδεκτου αυτού κειμένου πριν αποτελέσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της δικαστικής και διοικητικής καταστολής που σήμερα εντείνεται.

Είναι αναγκαίο αυτό να γίνει τώρα και δυναμικά.

Η στάση όλων μας απέναντι στα ζητήματα δημοκρατίας και ηθικής στάσης, αποτελούν κριτήριο για το ρόλο μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ