Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Στους κοινούς αγώνες η διέξοδος

Οι εργασιακές σχέσεις και η ανεργία ήταν το θέμα της εκδήλωσης, που έγινε προχτές το βράδυ στο Αιγάλεω. Μίλησαν ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός και ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώτης Σαντζαρίδης

Στους νέους του Αιγάλεω, που κατά εκατοντάδες απασχολούνται σε επιχειρήσεις και στις καφετερίες, "δοκιμάζοντας" τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει κατακαλόκαιρο με το αντεργατικό νομοσχέδιο, απηύθυνε η ΚΝΕ το αγωνιστικό της κάλεσμα με την προφεστιβαλική εκδήλωση που έγινε στην εργατούπολη. Κύριος ομιλητής ήταν ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός, ο οποίος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που προωθεί τον εργασιακό μεσαίωνα και κάλεσε τους νέους σε συσπείρωση και αγώνα.

Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο Γιώτης Σαντζαρίδης,υποψήφιος δήμαρχος Αιγάλεω της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης"."Γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της αιγαλιώτικης νεολαίας η δουλιά του ποδαριού, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ένσημα", είπε, προσθέτοντας ότι πολλοί νέοι και νέες δουλεύουν σε εργοστάσια, φαστφουντάδικα, νέες κοπέλες, που, όπως αποκάλυψαν σε μία από τις περιοδείες στους χώρους εργασίας, κάνουν και δύο δουλιές μαζί αμειβόμενες με 70 - 80 χιλιάρικα (!). "Αυτά νομιμοποιήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αιγάλεω, που ψήφισε τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Είναι καιρός να τελειώνουμε με διοικήσεις και δημάρχους που λειτουργούν σαν κυβερνητικοί υπάλληλοι. Είναι καιρός για δημοτική αρχή, που θα πατάει πόδι στις βιομηχανίες και επιχειρήσεις της περιοχής μας. Να απαντάει στον Γερμανό, που είπε ότι το "Πράκτικερ" είναι γερμανικό έδαφος, όταν οι εργαζόμενοι πήγαν να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους", κατέληξε ο υποψήφιος δήμαρχος.

Ο Ν. Σοφιανός

"Το όραμα της κυβέρνησης και όσων συναίνεσαν και υπέγραψαν τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, το όραμα όλων αυτών που προβάλλουν το μονόδρομο της ΕΕ είναι να μπούμε στο νέο αιώνα με εργασιακές συνθήκες του προηγούμενου αιώνα. Δικό μας όραμα είναι να απελευθερώσουμε την κοινωνία από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο",τόνισε ο Ν. Σοφιανός,αναφερόμενος στο μπαράζ των αντεργατικών μέτρων. "Το νομοσχέδιο πάει για ψήφιση κατακαλόκαιρο, προσπαθώντας να ξεμπερδεύουν με τις αντιδράσεις - που υπάρχουν και θα δυναμώσουν - καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, γενικεύοντας την ατομική συμφωνία εργαζόμενου με τον εργοδότη, αναγκάζοντας τον εργαζόμενο, κάτω από το φόβο της ανεργίας και το γεγονός ότι είναι έρμαιο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, να υπογράφει το ξεπούλημά του. Αυτό γίνεται και μέσα από τα πολυδιαφημισμένα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης" που μια σειρά δημοτικές αρχές, είτε τις έχει το ΠΑΣΟΚ, είτε το ΠΑΣΟΚ με το "ΣΥΝ", είτε μόνος του ο "ΣΥΝ", τα εφαρμόζουν, ξεμπερδεύοντας έτσι με τους μισθούς, με επίδομα, άδειες, δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, ή κυριακάτικη αργία".

"Η πρότασή μας είναι να μπει η νεολαία, η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι στο μάτι αυτής της πολιτικής", είπε ο Ν. Σοφιανός. "Τώρα πρέπει να διεκδικηθεί από όλα τα τμήματα της νεολαίας το δικαίωμα για σταθερή δουλιά για όλους. Αυτό το δικαίωμα αφορά και το μαθητή και το φοιτητή και τον άνεργο και το νέο εργάτη. Μέσα από ένα κοινό μέτωπο πάλης, πρέπει να συναντηθούν τα τμήματα της νεολαίας στην υπεράσπιση του ζωτικού, κυριαρχικού δικαιώματος, που έχει ο νέος και που δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο ρουσφετιού και πολτοποίησης της προσωπικότητάς του από κάθε λογής τυχοδιώκτες και πολιτικάντηδες".

"Ο δρόμος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την επίθεση και να διεκδικήσουμε είναι η ενωμένη πάλη", τόνισε, επισημαίνοντας την ανάγκη να φυσήξει ένας νεανικός αέρας στα σωματεία μέσα από τη στήριξη των ταξικών δυνάμεων που δίνουν αγώνα για να μην περάσει η συναίνεση και ο συμβιβασμός, για να σπάσει η βιτρίνα του συμβιβασμού που καλλιεργείται από την ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ στα τριτοβάθμια όργανα.

"Απέναντι σ' αυτόν τον οδοστρωτήρα των αντιδραστικών αλλαγών, εμείς λέμε ότι διέξοδος υπάρχει και πρέπει να αναζητηθεί στους δρόμους του αγώνα. Αυτό το κάλεσμα είναι επίκαιρο και ζωντανό", υπογράμμισε και αναφέρθηκε στους μεγάλους αγώνες που προηγήθηκαν, μέσα από τους οποίους οι νέοι, εργαζόμενοι, αγρότες κατόρθωσαν να "μπουν στο μάτι" αυτής της πολιτικής. "Αγώνες θα έχουμε και στο επόμενο διάστημα, γιατί είμαστε σίγουροι ότι οι νέοι και οι εργατική τάξη δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν φθηνά το τομάρι τους. Και χρειάζεται να αναδειχτεί η κοινή ρίζα των προβλημάτων, να συναντηθούν οι αγώνες, ανοίγοντας το δρόμο για τη συγκρότηση του μετώπου του αγωνιζόμενου λαού, που θα αχρηστεύει αυτά τα μέτρα, που θα συγκρούεται με την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού", τόνισε ο Ν. Σοφιανός.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική και τραγούδι από το συγκρότημα "Φθηνό, Ευέλικτο, Απασχολήσιμο Μουσικό Δυναμικό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ