Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
XAΛKIΔIKH
Επεκτείνεται και πέρα από την Ολυμπιάδα η TVX GOLD

Οι δήμοι και οι κοινότητες της περιοχής διοργανώνουν αύριο στις 7.30 μ.μ. συλλαλητήριο έξω από το Δημαρχείο Ιερισσού

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της πολυεθνικής TVX Gold, που θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και πέρα από την περιοχή της Ολυμπιάδας, οργανώνουν αύριο στις 7.30 το απόγευμα οι δήμοι και οι κοινότητες του Κόλπου της Ιερισσού. Το συλλαλητήριο θα γίνει έξω από το Δημαρχείο Ιερισσού. Αναμένεται να παραστούν και εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου.

Βασικό αίτημα της Επιτροπής Αγώνα της προ του Αθω περιοχής, που οργανώνει το αυριανό συλλαλητήριο, είναι να μην επιτραπεί στην πολυεθνική να υλοποιήσει την πρόθεσή της για κατασκευή εργοστασίων χρυσού στη θέση Σκουριές της Μεγάλης Παναγίας και κοντά στην Κοινότητα Ολυμπιάδας.Η προ του Αθω περιοχή εκτείνεται από τον Στρυμονικό κόλπο και τον κόλπο της Ιερισσού, τα σύνορα του Αγίου Ορους, τον Σιγγιτικό κόλπο, το όρος Κάκαβος και το Στρατονικό όρος, όπου βρίσκεται ο νεοσυσταθείς Δήμος Σταγείρων - Ακάνθου και περιλαμβάνει τα χωριά Στάγειρα,Στρατονίκη,Στρατώνι,Ολυμπιάδα,Ιερισσό,Νέα Ρόδα,Ουρανούπολη και το νησί Αμμουλιανή.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι κοινότητες της περιοχής, η TVX Gold προτίθεται πέρα από το εργοστάσιο χρυσού στην Ολυμπιάδα να προχωρήσει στην κατασκευή και ενός νέου εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού και χαλκού, στη θέση Σκουριές.Αν τα σχέδια αυτά προχωρήσουν, τότε θα επέλθει ολοκληρωτική καταστροφή στην περιοχή του Στρυμονικού κόλπου, αλλά και του κόλπου της Ιερισσού. Οπως αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα, "η TVX Gold και τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης αποφάσισαν: Οι κοιλάδες του Καρατζά, του Ασπρόλακκα, του Εκκλησιαστικού Μύλου θα γίνουν και αυτές λίμνες τοξικών αποβλήτων. Τα νερά στα ρέματα του Μακρή, του Καρόλακκα, το ποτάμι του Ασπρόλακκα, όλα τα σκεπαστούν με τέλματα. Τα νερά θα χαθούν. Ο κόλπος της Ιερισσού θα πεθάνει κι αυτός".

Ηδη αυτή την περίοδο λειτουργούν 150 γεωτρήσεις σε έκταση 10.000-15.000 στρεμμάτων και 45.000 τόνοι στείρα υλικά έχουν σκεπάσει τα ρέματα. Οι τεχνητές λίμνες μπροστά στη στοά γέμισαν από τοξική λάσπη και 100 κυβικά μέτρα μολυσμένο νερό, κάθε ώρα, μολύνει τις πηγές και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Επίσης, με αίτησή της η TVX Gold ζητά από τη Νομαρχία Χαλκιδικής να της επιτραπεί να στήσει άλλες 114 γεωτρήσεις για ερευνητικές δραστηριότητες χρονικής διάρκειας 7,5 ετών. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα συνεδρίαζε χτες το βράδυ και κατά πάσα πιθανότητα θα απέρριπτε το αίτημα.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο "Ρ" του προέδρου της Κοινότητας Ολυμπιάδας Ν. Μήτσιου,η περιοχή που ζητά να στήσει τις νέες γεωτρήσεις η πολυεθνική, γνωστή ως θέση "Μπαχτσίνα Μπάσκου", είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα "Νατούρα 2000". Εκτός αυτού το ίδιο το ΙΓΜΕ διέγνωσε το 1995 ότι στο σημείο αυτό είναι η καρδιά του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

Σύσσωμοι οι κάτοικοι και των δύο περιοχών, όπου ενδέχεται να λειτουργήσουν τα δύο εργοστάσια μεταλλουργίας χρυσού, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την υλοποίηση των καταστροφικών σχεδίων της πολυεθνικής, που μέχρι τώρα έχει λάβει την απλόχερη στήριξη της κυβέρνησης. Πάντως προβληματίζονται για τις πραγματικές προθέσεις της εταιρίας, η οποία θεωρείται πιθανό πως ψάχνει αφορμή (αντιδράσεις κατοίκων) για να μην προχωρήσει τελικά στην υλοποίηση της επένδυσης.

Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε Χαλκιδική - Σέρρες η Αλέκα Παπαρήγα(1999-02-24 00:00:00.0)
Τρία χρόνια κόντρα στο σκάνδαλο της TVX(1998-11-13 00:00:00.0)
Κυβέρνηση των ΜΑΤ στην υπηρεσία της πολυεθνικής!(1997-11-11 00:00:00.0)
Το "χρυσό" σκάνδαλο με τα Μεταλλεία Κασσάνδρας(1997-09-07 00:00:00.0)
Αντίθετοι και οι αρχαιολόγοι(1996-06-05 00:00:00.0)
"Χρυσός" θάνατος(1996-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ