Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ"
Για Αυτοδιοίκηση στο πλευρό των εργαζομένων

Μεγάλη συγκέντρωση το βράδυ της Τετάρτης, με ομιλητές τον υποψήφιο δήμαρχο Ν. Παπακωνσταντίνου και μέλη διοικήσεων συνδικάτων

Συσπείρωση, συγκρότηση μετώπου και ενίσχυση του εργατικού κινήματος, ήταν το μήνυμα της λαϊκής συγκέντρωσης που διοργάνωσε η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου", την Τετάρτη το βράδυ, στην πλατεία Ανοιξης.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με τις παρεμβάσεις εκπροσώπων σωματείων και συνδικάτων της Αθήνας. Ο Γιώργος Φιλιούσης,γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, επισήμανε ότι το "αντιεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση κατεδαφίζει θεμελιώδη δικαιώματα της εργατικής τάξης, όπως είναι το 8ωρο. Αυτές οι ρυθμίσεις για τον εργάτη σημαίνουν λιγότερα λεφτά, μεγαλύτερη εκμετάλλευση".

Ο Μήτσος Αθανασόπουλος,μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας αναφέρθηκε "στην ανεργία (που έχει ξεπεράσει το 10%), στο αντιλαϊκό νομοσχέδιο, στις ευθύνες των κομμάτων που συμμετείχαν στον κοινωνικό διάλογο, αλλά και ορισμένων ηγετικών στελεχών του συνδικαλιστικού κινήματος". Στη συνέχεια, τόνισε την ανάγκη "σε αυτές τις εκλογές να αναδειχτούν κομμουνιστές δήμαρχοι, που θα βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων".

"Να αντισταθούμε σε αυτή τη νέα μορφή δουλεμπορίου. Η ΓΣΕΕ έπρεπε να απορρίψει το νομοσχέδιο αντί να το κουβεντιάζει. Απαιτούμε καλύτερες συλλογικές συμβάσεις και συνθήκες εργασίας", είπε ο Παναγιώτης Φωτεινάκης εκπρόσωπος του Σωματείου Σιδηροδρομικών "Πελοποννησιακός".

Στη συνέχεια της συγκέντρωσης μίλησε ο Γιώργος Πέρρος από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, ο οποίος είπε: "Η νέα γενιά βιώνει ήδη τη μερική απασχόληση. Είναι υποχρέωσή μας να αγωνιστούμε, να συσπειρωθούμε και να ενισχύσουμε το ταξικό κίνημα".

Για το ρόλο του Δήμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μίλησε ο Πέτρος Γρατσάνης από το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, λέγοντας ότι "η κυβέρνηση με το "έκτρωμα" που προωθεί θέλει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΕ, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, των βιομηχάνων και των ΜΜΕ. Χρειαζόμαστε δημάρχους που θα αντιστέκονται, θα βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων και θα παίρνουν θέση στα προβλήματά τους". Ο Π. Γρατσάνης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου σχετικά με τα πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων και τις απεργίες: "Βάζουν βέτο στο δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλίζονται και να απεργούν. Η κυβέρνηση εκτός από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, τα ΜΑΤ, τώρα χρησιμοποιεί και τα δικαστήρια, για να μείνει πιστή στις επιταγές της ΕΕ".

Στη μετατροπή του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) σε ανώνυμη εταιρία, αναφέρθηκε ο Μανώλης Δανδουλάκης,γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζόμενων στον ΟΣΚ. "Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ είναι ευθύνη και του Δήμου. Η νέα ρύθμιση για τον ΟΣΚ προβλέπει την πώληση μελετών για τα σχολεία στους χρήστες, δηλαδή τους γονείς. Ζούμε πολύ άγριες εποχές. Η μόνη λύση είναι συσπείρωση και αγώνας", είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Δανδουλάκης.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου

Τη συγκέντρωση έκλεισε ο υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου Ν. Παπακωνσταντίνου,της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου", ο οποίος παρότρυνε το λαό του Ζωγράφου να κάνει ένα βήμα μπροστά και να πει ΟΧΙ σε ένα δήμο φορομπήχτη, επιχειρηματία και κυβερνητικό τοποτηρητή, αλλά να παλέψει για ένα δήμο που θα αποτελεί μετερίζι για μια καλύτερη ζωή. "Οι εργαζόμενοι παράγουν τον κοινωνικό πλούτο της χώρας μας και αυτούς πρέπει να στηρίξουμε. Στη σημερινή συγκέντρωση προσκαλέσαμε εκείνα τα σωματεία που δεν κάνουν εκπτώσεις στα δικαιώματα των εργατών".

Οσο για τη δράση των άλλων δημοτικών παρατάξεων στο Δήμο Ζωγράφου, ο Ν. Παπακωνσταντίνου τόνισε: "Οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις είναι στυλοβάτες της κυρίαρχης πολιτικής, υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα των εργαζομένων δεν αφορούν το Δήμο. Εκφράζουν την αντίληψη χαμοζωής για τους βιοπαλαιστές. Ψήφισαν υπέρ της αύξησης τροφείων στους παιδικούς σταθμούς στο Δήμο μας και συζητούν για μείωση μισθών και αλλαγή εργασιακών σχέσεων. Αυτοί οι "φιλεύσπλαχνοι" είναι οι στυλοβάτες μιας βάρβαρης και απάνθρωπης πολιτικής". Και κατέληξε: "Να στρατευτούμε όλοι, ώστε να φτάσει σε κάθε Ζωγραφιώτη το μήνυμα για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικητική, μαχητική. Αν υπήρχαν αγωνιστές δήμαρχοι η κατάσταση θα ήταν διαφορετική, ανθρώπινη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ